Επιδόματα και Οικονομία στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας

Επιδόματα και Οικονομία στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας

06/12/2017 - 17:53
Γιώργου Καυκαλιά

Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας βρίσκονται αυτό το διάστημα τα επιδόματα προς τις κοινωνικά ευάλωτες και αδικημένες ομάδες αλλά και στρατηγική του κάθε υποψηφίου σε σχέση με τον νευραλγικό τομέα της Οικονομίας. 

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποίησε στο Hilton Park στη Λευκωσία, δημοσιοποίησε όλες τις προτάσεις του για την ανάπτυξη, την οικονομία και την αποκατάσταση των κουρεμένων καταθετών. 

"Επιδιώκουμε τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Περισσότερο όμως επιδιώκουμε τη βελτίωση των οικονομικών των πολιτών. Αυτό θα πετύχουμε με την πολιτική μας.  Δεν ερχόμαστε για να διαχειριστούμε το παλιό. Ερχόμαστε για να φέρουμε το καινούριο", ανέφερε στην ομιλία του ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Στάθηκε ιδιαίτερα μεταξύ άλλων στη δημιουργία ειδικού Ταμείου, με σκοπό την αποζημίωση των Κύπριων «κουρεμένων» καταθετών, κατόχων αξιογράφων και των Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων κατά 75%. Η αποζημίωση θα αφορά Κύπριους καταθέτες, Κύπριους Κατόχους Αξιογράφων (μη επαγγελματίες επενδυτές, όπως αυτοί καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία της MIFID) και Ταμεία Πρόνοιας και Συντάξεων.

Ειδικά για την κατηγορία των Κατόχων Αξιογράφων θα δοθεί προτεραιότητα ώστε να υπάρξει αποζημίωση μέχρι €100.000 στα 5 πρώτα χρόνια (σε πέντε δόσεις).

Σε σχέση με επιδόματα ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επαναφορά απαραίτητων κοινωνικών προγραμμάτων όπως η φοιτητική χορηγία, το επίδομα μάνας, το επίδομα τέκνου, τα στεγαστικά προγράμματα και όχι μόνο, σε ικανοποιητικά και αποτελεσματικά επίπεδα. Στάθηκε ιδιαίτερα στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο το διπλασιασμό των χαμηλότερων συντάξεων μέσα σε μια 10-ετία, έτσι ώστε να υπάρχει μια αξιοπρεπής ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη. Αναφέρει επίσης ότι θα υπάρχει επέκταση του επιδόματος ανεργίας από τους 6 στους 9 μήνες για να ενισχυθούν οι μακροχρόνια άνεργοι.

Θα προχωρήσει επίσης σε παραχώρηση φορολογικής έκπτωσης/πίστωσης επί του φόρου εισοδήματος ύψους 40%, με ανώτατο όριο τις €50.000, επί της επένδυσης κάθε αγοραστή οικιστικών μονάδων, ή, ακινήτων για επιχειρηματικούς σκοπούς, με σκοπό την ενίσχυση του τομέα των ακινήτων. Παρόμοια ρύθμιση είχε εφαρμοστεί ξανά στην Κύπρο την περίοδο 1978 – 1980.

Θα προχωρήσει επίσης σε σύσταση Ταμείου Καινοτομίας, χωρίς ωστόσο να έχει δώσει συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με το ποσό που θα έχει να διαχειριστεί το ταμέιο, πέραν του ότι στον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας θα δοθεί σταδιακά το 3% του ΑΕΠ. 

Μίλησε για μείωση του ετήσιου τέλους των εταιρειών από €350 σε €150.

Δημιουργία Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων

Στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης Μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πρότυπο άλλων χωρών έτσι ώστε να γίνει εφικτή η αναδιάρθρωση δανείων, το «κούρεμα» δανείων, η απαλλαγή εγγυητών, η προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης και η αναχαίτιση των μαζικών εκποιήσεων.

Όπως είπε, στη χρηματοδότηση του Φορέα, θα συμμετέχουν το Κράτος, ο τραπεζικός τομέας και ιδιώτες επενδυτές.

Επεσήμανε μάλιστα ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να υπογράψουν νέα σύμβαση με το κράτος για τον τρόπο που θα διαχειρίζονται τα δάνεια και τους δανειολήπτες. 

Γ.Λιλλήκας: Επιδόματα και πολύτεκνες οικογένειες

Τα επιδόματα και η οικονομική στήριξη προς τις πολύτεκνες οικογένειες θα πρέπει να γίνονται στην βάση του πραγματικού κόστους ζωής, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας. 

Ο κ.Λιλλήκας επεσήμανε ότι τα επιδόματα και η οικονομική στήριξη προς τις πολύτεκνες οικογένειες θα πρέπει να γίνονται στην βάση του πραγματικού κόστους ζωής. Του κόστους να μεγαλώσει 3-4 παιδία μια οικογένεια.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να δοθούν κίνητρα έτσι ώστε αυτά τα επιδόματα να είναι κλιμακωτά και να αποτελούν πραγματικό κίνητρο για να αυξάνονται τα παιδιά, επεσήμανε.

Είδε τη Γενική Λογίστρια ο Σταύρος Μαλάς 

Ως ένα από τους πιο σύγχρονους βραχίονες της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, σημειώνοντας ότι διαχρονικά έχει επιτελέσει ένα εξαιρετικό έργο.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τη Γενική Λογίστρια κα Ρέα Γεωργίου, ο Σταύρος Μαλάς συγχάρηκε την κα Γεωργίου και το προσωπικό του Γενικού Λογιστηρίου γιατί, όπως εξήγησε, παρέχουν από τα πιο αξιόπιστα και σύγχρονα εργαλεία στην εκτελεστική εξουσία να ασκεί πολιτική.

Αναφερόμενος στην υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού, ο Σταύρος Μαλάς υπέδειξε ότι η δική του πολιτική θα εστιαστεί κυρίως στην πιο σύγχρονη και άμεση υλοποίηση, στη βάση σφαιρικού προϋπολογισμού. Και το Γενικό Λογιστήριο, υπογράμμισε, θα είναι ο κυριότερος βραχίονας σχεδιασμού και εκτέλεσης αυτής της πολιτικής. Επίσης, όπως είπε, ένα σύγχρονο κράτος το οποίο θέλει να ασκεί σωστή κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική πρέπει να έχει εκείνα τα εργαλεία, έτσι ώστε άμεσα να γνωρίζει ποιες είναι οι δυνατότητες αλλά και οι υποχρεώσεις του.

Από την άλλη, υπέδειξε ο Σταύρος Μαλάς, υπάρχει και η πραγματική οικονομία. Και η πραγματική οικονομία χρειάζεται μια διαφορετική διαχείριση και είναι γεγονός ότι η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον σημαντικότατων προκλήσεων. 


Close