Ιστορική επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Ιστορική επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

07/12/2017 - 07:08
Η Λευκωσία κρατά μικρό καλάθι για κυπριακό
Έλενα Γεωργίου, Γιώργος Καυκαλιάς

Στη σκιά της αναταραχής που προκάλεσε η κίνηση Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, φτάνει στην Αθήνα σήμερα στις 10:30 το πρωί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα τα τελευταία 65 χρόνια, μια επίσκεψη η οποία κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσημη για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να ταράξει τα νερά πριν ακόμα φτάσει στην Αθήνα με δηλώσεις του σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης και την ανάγκη όπως είπε για αναθεώρησή της τόσο από την Τουρκία τόσο και από την Ελλάδα. Η αναφορά αυτή δημιούργησε έντονη ανησυχία και δυσφορία για το περιστατικό. 

Η δήλωση Ερντογάν αποτελεί ενδεικτική πρόθεση ενόψει της διήμερης επίσκεψης στην Αθήνα.

Κρατά μικρό καλάθι η Λευκωσία για Κυπριακό 

Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Ελληνική πρωτεύουσα, ωστόσο, η Λευκωσία κρατά μικρό καλάθι σε σχέση πάντοτε με το κυπριακό. 

Ενδεικτικές επί τούτου, ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδης, ο οποίος ανέφερε πως ο Τούρκος Πρόεδρος “δεν θα επικεντρωθεί στο κυπριακό, αφού υπάρχουν πολλά άλλα προβλήματα”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι “επιτυχία θα θεωρηθεί εάν συμφωνηθεί η δημιουργία ενός δομημένου διαλόγου για το κυπριακό”.

Το μήνυμα Αλέξη Τσίπρα

Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα είναι μία ευκαιρία να γίνουν «τολμηρά βήματα προς τα εμπρός» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Λίγα 24ωρα πριν την επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, έστειλε το μήνυμα πως όταν η ε/κ και τ/κ πλευρά είναι έτοιμες, πρέπει να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις στο κυπριακό.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι “είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα στήριξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση βασισμένη στις αποφάσεις των ΗΕ για το κυπριακό”. Πρόσθεσε ότι “αυτές οι διαπραγματέυσεις όταν οι δύο κοινότητες είναι έτοιμες πρέπει να ξεκινήσουν ξανά και να προετοιμαστούν με τρόπο που να διασφαλίζουν την επιτυχία τους”.

«Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης», ενώ στάθηκε και στις αυξημένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

«Οι Έλληνες θα υποστηρίζουμε πάντα τη δημοκρατία στην Τουρκία και μια Τουρκία προσανατολισμένη προς την Ευρώπη», είπε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει αλλαγή της συνθήκης της Λωζάνης

Πριν πατήσει το πόδι του στην Αθήνα, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να θέσει θέμα αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάνης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στο δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως “η Λωζάνη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση.

Όπως είπε, “αυτή η επικειροποίηση δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι αμοιβαία εωφελής, ωστόσο υπάρχουν όλοι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται για το τί ακριβώς πρόκειται.Εκείνοι που δεν έχουν αρκετή γνώση για το τί εμπεριέχει η Συνθήκη, αμέσως με κατηγορούν και προσπαθούν να βρούν νέες ερμηνείες πίσω απο τις δηλώσεις μου, όμως δεν υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω απο αυτές τις δηλώσεις”.

Αναφερόμενος στα προβλήματα στο Αιγαίο, είπε πως “η συζήτηση για τα νησιά και άλλα θέματα συνεχίζεται και μόνο απο μια εξέλιξη, τα πράγματα περιπλέκονται. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπερβούμε σε μια θάλασσα όπως το Αιγαίο”.

Για την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, την έκδοση των οποίων ζητά η Τουρκία, ο κ. Ερντογάν είπε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του υποσχέθηκε ότι θα τους εκδώσει και πως το θέμα θα έπρεπε να τακτοποιηθεί σε επίπεδο εκτελεστικών εξουσιών, δηλαδή κυβερνήσεων, επειδή όπως είπε οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης είναι χρονοβόρες και θα έπρεπε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία.

Αστακός η Αθήνα

Η Ελληνική πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε φρούριο, ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν. Περίπου 200 άντρες της ασφάλειας του Τούρκου Προέδρου βρίσκονται στην Αθήνα.

3000 άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας και των ειδικών μονάδων αλλά και ελεύθεροι σκοπευτές θα αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή, όπου και θα κινηθεί ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Το επίσημο πρόγραμμα

Ο Τούρκος Πρόεδρος και η σύζυγός του αναμένονονται στις 10.30 το πρωί, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών “ Ελευθέριος Βενιζέλος”, όπου θα τους υποδεχθεί ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ακολούθως ο Τούρκος Πρόεδρος θα μεταβεί στις 11:30 στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου θα καταθέσει στεφάνι.

Στις 12:00 συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, ο Ερντογάν θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελλάδας, Προκόπη Παυλόπουλο. 

Η κρίσιμη συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα έχει προγραμματιστεί και θα ξεκινήσει στις 13:30 ενώ μετά το πέρας της συνάντησης στις 14:50 θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. 

Το απόγευμα στις 16:30 ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας θα παραθέσει δείπνο για τον Ερντογάν, στις 19:25.  

 


Close