Προσδοκία ΡΤΚ για εποικοδομητική προσέγγιση στο δείπνο των ηγετών

Προσδοκία ΡΤΚ για εποικοδομητική προσέγγιση στο δείπνο των ηγετών

Στη σημασία του δείπνου της Δευτέρας μεταξύ των δύο ηγετών για το μέλλον των διαπραγματεύσεων ­εστιάζει το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, εκφράζοντας την προσδοκία για μια εποικοδομητική προσέγγιση των δύο πλευρών.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή του το ΡΤΚ αναφέρει ότι οι ηγέτες έχουν ιστορική ευθύνη να φτάσουν σε συμφωνία χωρίς να χάσουν περισσότερο χρόνο.

Ως ΡΤΚ «αναμένουμε ότι το δείπνο που θα λάβει χώρα αύριο το βράδυ θα γίνει χωρίς προκαταλήψεις και προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης του στόχου της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα προστατεύει τα κοινά συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων, και θα γίνει με εποικοδομητική προσέγγιση», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η υψηλή ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπενθυμίζει το επείγον της εξεύρεσης μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης, γι αυτό και η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είναι πολύ σημαντική για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το ΡΤΚ η αστάθεια και η συνέχιση του στάτους κβο είναι δεν είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και προσθέτει ότι όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχουν επιτευχθεί σοβαρές συγκλίσεις μεταξύ 2015 – 2017 δια μέσου των έντονων προσπαθειών που καταβλήθηκαν και δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Τα ζητήματα που εκκρεμούν θα πρέπει να τύχουν χειρισμού ως πακέτο με την ίδια προσέγγιση, σημειώνεται και εκφράζεται η εκτίμηση ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας που μπορεί να είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές.

«Είναι γεγονός ότι έχει χαθεί μια «ιστορική ευκαιρία» στην Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2017», προσθέτει.

Την ίδια ώρα υποστηρίζει ότι η τ/κ πλευρά κατά τη διάρκεια της διετούς διαπραγματευτικής διαδικασίας έκανε ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση ενός μοντέλου που μπορούν να αποδεχτούν και οι δύο πλευρές και από το οποίο όλες οι πλευρές θα κερδίζουν, αλλά αποτελεί, σύμφωνα με τον ΡΤΚ, επίσης ιστορικό γεγονός ότι δεν έλαβαν την απαραίτητη ανταπόκριση.

Για το θέμα των υδρογονανθράκων αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι η συνέχιση προσπαθειών για γεωτρήσεις πριν τη λύση του Κυπριακού ενέχει το ενδεχόμενο εντάσεων και είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, καθώς και ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να έχουν από κοινού όφελος.

Το δείπνο, προστίθεται, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια προσπάθεια επανάληψης των διαπραγματεύσεων εκεί που είχαν μείνει.

Μια εποικοδομητική προσέγγιση, αναφέρεται, θα ήταν να ληφθεί υπόψη το τελευταίο στάδιο στο οποίο έφτασαν οι πλευρές στο Κραν Μοντάνα, έχοντας υπόψη το πλαίσιο Γκουτέρες, σε μια διαδικασία, που δεν θα είναι ανοιχτή και θα προχωρήσει σε ένα μοντέλο που θα λήγει με ένα δημοψήφισμα.

Μια διαδικασία που θα πισωγύριζε και θα έπαιρνε τις πλευρές πίσω στην αρχή θα ήταν απαράδεχτη, σημειώνεται.

Αναφέρεται επίσης στην σημασία μιας διζωνικής, δικοινοτικής, δίκαιης ομόσπονδης λύσης στη βάση της πολιτικής ισότητας και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

8