Δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί: Στόχος ΟΗΕ το κοινό ανακοινωθέν

Δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί: Στόχος ΟΗΕ το κοινό ανακοινωθέν
Η προετοιμασία έγινε από τα Ηνωμένα Έθνη-Θέλουν να γίνει το πρώτο βήμα-Το μπαλάκι στις δυο πλευρές

 

Η ώρα του δείπνου Αναστασιάδη και Ακιντζί, έφτασε. Ένα δείπνο, το οποίο αποτελεί το πρώτο μεταξύ των δυο, μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά.

Οι προσδοκίες από όλες τις πλευρές παραμένουν αρκετά χαμηλές, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως απαραίτητα και κάτι, καθώς στο παρελθόν είδαμε έμπρακτα ότι μετά από κάθε δείπνο, δρομολογούνταν σημαντικές εξελίξεις.  

Οι δυο τους θα συναντηθούν στην οικία της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αλλά χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. 

Το δείπνο γίνεται στη σκιά των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή τις τελευταίες μέρες, μετά και τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας στη Συρία. Με τα βλέμματα όλης της διεθνούς κοινότητας στη Συρία, λοιπόν, ΟΗΕ-Αναστασιάδης-Ακιντζί θα επιχειρήσουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, σε σχέση με το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό. 

Πηγές αναφέρουν ότι αυτό δεν αναμένεται να γίνει αμέσως μετά το αποψινό δείπνο, ωστόσο θα πρέπει να θεωρηθεί σχεδόν σίγουρο, ότι θα γίνει ένα πρώτο βήμα. Δεν θα είναι υπερ κανενός αν επέλθει ναυάγιο στο δείπνο αυτό. 

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι αισιόδοξα ότι θα καταφέρουν στο δείπνο να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα τους δίνει το πράσινο φως να προχωρήσουν στη βολιδοσκόπηση Αθήνας και Άγκυρας, για τοποθέτηση συγκεκριμένου ατόμου το οποίο θα έχει ως αρμοδιότητα να διερευνήσει το ενδεχόμενο επανέναρξης μιας προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού. 

Πηγές κοντά στην διαπραγματευτική διαδικασία αναφέρουν ότι ενδεχομένως να έφτασε η ώρα οι δυο πλευρές να έρθουν εκ νέου κοντά σε μια προσπάθεια επανέναρξης, καθώς είναι κοντά ο Ιούνης, μήνας κατά τον οποίο θα ετοιμαστεί η νέα έκθεση του Γ.Γ. ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως γνωστό, θέλει να μπορέσει να συνεχίσει τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς τους επόμενους μήνες, κυρίως ενόψει της γεώτρησης Exxon Mobil τον Οκτώβριο, γεγονός που δείχνει την αναγκαιότητα οι συνθήκες να επανέλθουν σε μια ομαλότητα στην περιοχή και αυτό, θεωρούν οι πηγές μας, μπορεί να επιτευχθεί με την επανέναρξη του διαλόγου, παρά το ότι η Τουρκία αυτή την περίοδο ενδεχομένως να μην έχει την ίδια προτεραιότητα. 

Από την άλλη, ο Μουσταφά Ακιντζί χωρίς συνομιλίες, δεν έχει λόγο ύπαρξης στην ηγεσία των κατεχομένων, γεγονός που τον φέρνει στο περιθώριο και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά. 

Οι μήνες που πέρασαν χωρίς να υπάρχει η όποια πρόοδος στο Κυπριακό, είναι ήδη πολλοί και όσο απομακρύνονται οι πλευρές τόσο πιο δύσκολη φαντάζει η επανέναρξη. 

Πάντως σε χθεσινές τους δηλώσεις στον Τύπο, τόσο ο διαπραγματευτής της Ε/κ πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, όσο και ο τέως διαπραγματευτής της Τ/λ πλευράς, Οζντίλ Ναμί, δήλωσαν πως η επίλυση του Κυπριακού είναι ζήτημα τριών μηνών, αν οι πλευρές είναι αποφασισμένες να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. 

Οι δηλώσεις αυτές είναι ενδεικτικές για το γεγονός ότι ενδεχομένως ότι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Οκτώβριο του 2018. 

8