Kαι τώρα οι δυό τους-Σε εξέλιξη το δείπνο

Kαι τώρα οι δυό τους-Σε εξέλιξη το δείπνο

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το πολυαναμενόμενο δείπνο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. 

Το προεδρικό αυτοκίνητο και τα άλλα οχήματα της συνοδείας του Προέδρου Αναστασιάδη πέρασαν στις 18.57 την πύλη εισόδου από τις ελεύθερες περιοχές στην υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, ενώ έξω από αυτόν βρίσκονταν συγκεντρωμένα δεκάδες άτομα από τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης - Ενωμένη Κύπρος, την ομάδα  «Αμμόχωστος, η Πόλη Μας» και το Unite Cyprus Now που διαδηλώνουν υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Πρόκειται για το πρώτο δείπνο μεταξύ των δύο ανδρών μετά και το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, ωστόσο οι δυο πλευρές επιχειρούν να κρατήσουν επιφυλακτική στάση, τόσο για επικοινωνιακούς σκοπούς αλλά και για λόγους ουσίας. Το δείπνο αυτό δεν γίνεται κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, καθώς η Τουρκία κάθε άλλο παρά δείχνει να έχει ως προτεραιότητα την επίλυση του Κυπριακού ή την υποχώρηση σε θέσεις της που προκαλούν την ε/κ πλευρά.

Πέραν από τη στάση της Τουρκίας, που σίγουρα δεν είναι η καλύτερη δυνατή έτσι ώστε να επαναρχίσει ο ουσιαστικός διάλογος, το δείπνο αυτό γίνεται στη σκιά των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή τις τελευταίες μέρες, μετά και τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας στη Συρία.

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα δειπνήσουν στην οικία της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ατζέντα του δείπνου θα είναι ανοιχτή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κα Σπέχαρ. 

Τα Ηνωμένα Έθνη παρουσιάζονται αισιόδοξα ότι θα καταφέρουν στο δείπνο να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα τους δίνει το πράσινο φως να προχωρήσουν στη βολιδοσκόπηση Αθήνας και Άγκυρας, για τοποθέτηση συγκεκριμένου ατόμου το οποίο θα έχει ως αρμοδιότητα να διερευνήσει το ενδεχόμενο επανέναρξης μιας προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού. Προετοιμάζουν άλλωστε το βήμα αυτό εδώ και αρκετό διάστημα, ενώ όπως είναι ήδη γνωστό τους προηγούμενους μήνες η Τουρκία είχε απορρίψει άτομο που προοριζόταν από τα Ηνωμένα Έθνη για το ρόλο αυτό, καθώς σύμφωνα με την Τουρκία δεν ήταν ο κατάλληλος μιας και ήταν από χώρα της Ευρώπης. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία, με βασικό μέλημα την επίλυση του Κυπριακού αλλά και την συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών, ενόψει και της γεώτρησης Exxon Mobil τον Οκτώβριο, θέλει να επανέλθουν στην ομαλότητα τα δεδομένα και να επαναρχίσει ένας διάλογος από εκεί που τον άφησαν οι δυο πλευρές στο Κραν Μοντανά και το περιβόητο πλαίσιο Γκουτέρες.

Από την άλλη, ο Ακιντζί γνωρίζει πολύ καλά ότι χωρίς διαπραγματευτική διαδικασία σε εξέλιξη δεν έχει ουσιαστικά λόγο ύπαρξης, καθώς στο εσωτερικό μέτωπο συνεχίζει να χάνει έδαφος. Γνωρίζει επίσης ότι ο τουρκικός κλοιός στενεύει όλο και περισσότερο, γύρω από τα κατεχόμενα.

Η στρατηγική Ακιντζί θα είναι να προτάξει την ανάγκη συνδιαχείρισης φυσικού αερίου με δημιουργία κοινής επιτροπής θέτοντας παράλληλα χρονοδιαγράμματα για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Η στρατηγική της ε/κ πλευράς είναι βασικά η αναχαίτιση των επιχειρημάτων Ακιντζί στο σημείο αυτό, η παραπομπή σε συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ για το ζήτημα αυτό και η επιμονή σε διαδικασία διαπραγματευσης στο πλαίσιο Γκουτέρες από εκεί που μείναν οι πλευρές στο Κραν Μοντανα.

Πάντως μέχρι σήμερα τα δείπνα μεταξύ των δυο έκρυβαν ουσία και εκπλήξεις. Ας αναμένουμε να δούμε την τελική έκβαση ενός ακόμα δείπνου Αναστασιάδη-Ακιντζί λοιπόν. 

8