Συνέντευξη Προδρόμου: Όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας(vid)

Συνέντευξη Προδρόμου: Όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας(vid)
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανοίγει τα χαρτιά του στην Offsite και μιλά για τα φλέγοντα ζητήματα Παιδείας, Υγείας και εγκληματικότητας

Σε μια κρίσιμη καμπή τόσο για τους τομείς Παιδείας και Υγείας αλλά για την αίσθηση ασφάλειας των πολιτών, με την ένταση να έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα μεταξύ πολιτείας και εργαζομένων στους τομείς αυτούς, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος μας παρέθεσε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται όλο αυτό που συμβαίνει και πως θα το διαχειριστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας περί εξάντλησης της υπομονής του αλλά και για το ότι η ΠΑΣΥΚΙ έχει υπερβεί τα όρια, ο κ. Προδρόμου μεταξύ άλλων αναφέρει πως το βαρύ αυτό κλίμα δημιουργήθηκε ουσιαστικά χωρίς πραγματικό λόγο. Ο ίδιος θεωρεί όπως μας είπε ότι είναι αχρείαστο και περιττό να βλέπουμε αυτές τις αντιδράσεις και την ένταση.

Σε σχέση με τις δηλώσεις ΠΑΣΥΚΙ για την Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε με τον πιο έντονο τρόπο ότι η ΠΑΣΥΚΙ υπερβαίνει τα εσκαμμένα.

"Είναι η ώρα όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας. Το δείγμα γραφής της Κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι γνωστό" 

Τόνισε πως το στίγμα της κυβέρνησης είναι ο διάλογος, η συναίνεση και η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να γίνουν εφικτές οι αλλαγές που χρειάζονται στην κοινωνία προς όφελος των πολιτών. 

Ήταν όμως την ίδια ώρα κάθετος και κατηγορηματικός τονίζοντας πως «προτάσσουμε μεν την ανάγκη για διάλογο, όμως δεν πρέπει κανένας να καταχράται της ανάγκης για διάλογο ή να βλέπουμε φορείς συνδικαλιστικούς να ξεφεύγουν και να εκμεταλλεύονται τη θέση που βρίσκονται». 

Δείτε στο βίντεο ολόκληρο το Α' μέρος της συνέντευξης 

Το σύστημα έχει κενά και χρειάζονται αλλαγές 

Όσο αφορά στον τομέα της Παιδείας, ο κ.Προδρόμου ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρέπει να απομονώνουμε δηλώσεις για δημιουργία εντυπώσεων και τόνισε πως σημασία έχει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα της ανάγκης για μεταρρύθμιση. 

Το σύστημα, όπως είπε, έχει κενά και αδυναμίες και χρειάζονται αλλαγές. 

Ένας από τους στόχους της πενταετίας είναι ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, του εκπαιδευτικού έργου και ακολούθως και των παιδιών. 

Δαπανούμε πολύ δημόσιο χρήμα για την Παιδεία, πρέπει η επένδυση αυτή να αποδίδει, ανάεφερε, ενώ την ίδια ώρα προέβη σε ένα σχόλιο το οποίο δεν μπορέσαμε να αποκωδικοποιήσουμε με ακρίβεια:

"Στο σχολείο, οφείλουμε να δίνουμε πολύ περισσότερα γιατί μπορούμε" 

Ερωτηθής να σχολιάσει τις δηλώσεις Χαμπιαούρη, περιορίστηκε να πει ότι σε καμιά περίπτωση ο Υπουργός δεν αναφερόταν στην ολότητα των εκπαιδευτικών. 

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ξεκινά με πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας η συζήτηση με όλους τους φορείς για την αλλαγή στο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. 

Σε ερώτησή μας αν θα γίνει συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με τη ΠΟΕΔ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν το απέκλεισε, τονίζοντας όμως ότι το πρώτο ραντεβού έχει δοθεί με τον Υπουργό Παιδείας. 

Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή 

Επόμενο κεφάλαιο δεν θα μπορούσε να ήταν οποιοδήποτε άλλο πέραν αυτού της πάταξης της εγκληματικότητας και της πρόσφατης δράσης της Αστυνομίας, η οποία συλλαμβάνει κόσμο, σε μεγάλους αριθμούς, κάνει εφόδους ακόμα και σε κοπάδια σε χωριά και όχι μόνο, ενώ γενικότερα έχει δημιουργήσει μια αίσθηση στην κοινωνία, σε κάποιους θετική και σε άλλους αρνητική. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πάντως συνέστησε υπομονή σε σχέση με τη δράση της Αστυνομίας, καθώς όπως είπε δεν είμαστε εμείς οι ειδικοί.

Τόνισε μάλιστα ότι θα πρέπει να στηρίζουμε την Αστυνομία, καθώς σε δύσκολες υποθέσεις πρόσφατα, όπως το διπλό φονικό στο Στρόβολο, απέδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει εξιχνιάζοντας το έγκλημα. 

Στάθηκε με έμφαση στο ότι η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια δεν βρίσκεται σε έξαρση, καθώς κάτι τέτοιο συνέβαινε πριν 7-8 χρόνια. 

«Από την ημέρα που ο Πρόεδρος βλέποντας κάποιες μορφές εγκλήματος να δείχνουν ανησυχητικές τάσεις όπως στα ναρκωτικά εξέφρασε βούληση για μηδενική ανοχή», τόνισε.  

"Δόθηκαν αυστηρές οδηγίες στην αστυνομία και τα σώματα ασφαλείας να επιληφθούν του θέματος, άρα το διάστημα αυτό είναι πιθανόν να βλέπουμε πως αντιδρά η Αστυνομία στις οδηγίες αυτές"

Ο κ. Προδρόμου κάλεσε μάλιστα όλους, να σταματήσουν τις δημόσιες καταγγελίες και όποιος έχει οποιεσδήποτε πληροφορίες να πάει να τις καταθέσει στις αρμόδιες αρχές. 

Στο Β’Μέρος της συνέντευξης Προδρόμου, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αύριο Κυριακή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μας μιλά για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Μας αναλύει επίσης το παρασκήνιο πίσω από την πιο έντονη και ενεργό εμπλοκή της γαλλικής ΤΟΤΑΛ στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

8