Τι θα γίνει σήμερα στη Βουλή για την άδεια πατρότητας

Τι θα γίνει σήμερα στη Βουλή για την άδεια πατρότητας

Σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα συζητηθεί η αναπομπή του νόμου για την άδεια πατρότητας για ανύπαντρους γονείς, στην οποία προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

Συγκεκριμένα ο νόμος για την άδεια πατρότητας ψηφίστηκε ομόφωνα από την ολομέλεια της Βουλής , συνολικής διάρκειας 2 εβδομάδων. Υπήρξε όμως στην πορεία ένα σημαντικό ζήτημα που αφορούσε σε ζευγάρια που δεν είχαν παντρευτεί ή έγιναν γονείς χωρίς να συνάψουν Σύμφωνο Συμβίωσης, με αποτέλεσμα η Βουλή να ψηφίσει κατά πλειοψηφία πρόταση νόμου που να επιτρέπει στα ζευγάρια αυτά να πάρουν άδεια πατρότητας.

Η αναπομπή του νόμου από τον ΠτΔ έγινε  γιατί για τους δικαιούχους του επιδόματος πατρότητας υπάρχει όπως υποστηρίζει αντίθεση και ασυμφωνία με τα Άρθρα 80.2, και 54 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου.

Προσθέτει ότι η αναπομπή νόμων είναι εξάλλου και η πρακτική που ακολουθείται εάν πρόνοιές τους κριθούν αντισυνταγματικές.

Το ΑΚΕΛ, το οποίο κατέθεσε τις προτάσεις νόμου, δεν κάνει αποδεκτή την αναπομπή, ο ΔΗΣΥ τοποθετείται υπέρ ενώ τα άλλα κόμματα θα τοποθετηθούν στην συνεδρία της Ολομέλειας.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής εργασίας, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι η αναπομπή των προτάσεων νόμου του κόμματός του για παροχή άδειας και επιδόματος πατρότητας που ψηφίστηκαν σε νόμο από την πλειοψηφία της Βουλής, καθώς και η τοποθέτηση σήμερα του Υπουργείου εργασίας, επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι «οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν το όλο ζήτημα με οικονομικούς όρους, απορρίπτουν την όποια βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας διατηρώντας έτσι τη διάκριση που δημιουργήθηκε μεταξύ των έγγαμων και των άγαμων πατεράδων που ζουν αρμονικά με την μητέρα των παιδιών τους».

Καθορίζεται όπως η  άδεια πατρότητας λαμβάνεται εντός της περιόδου που αρχίζει από την εβδομάδα τοκετού/υιοθεσίας και λήγει δεκαέξι εβδομάδες αργότερα, ενώ δύναται να επεκταθεί λόγω πρόωρου τοκετού ή και πολλαπλής κύησης. Παράλληλα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ρυθμίσεις αναφορικά με τα ζητήματα που άπτονται του υπό αναφορά δικαιώματος και πιο συγκεκριμένα της προειδοποίησης για τη λήψη άδειας πατρότητας, της διασφάλισης των δικαιωμάτων του μισθωτού, των υποχρεώσεων του εργοδότη, των εξουσιών των επιθεωρητών, των αδικημάτων και των ποινών που αυτά επισύρουν.         

 Παραχωρείται επίδομα μητρότητας (16 εβδομάδων) σε μητέρες που αποκτούν παιδί με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και σε παρένθετες μητέρες (14 εβδομάδων).

Δείτε αναλυτικά τι ισχύει με τον νόμο εδώ.

 

 

8