ΠτΔ:Επεκτείκονται ερευνητικές δραστηριότητες του Ιν. Νευρολογίας

ΠτΔ:Επεκτείκονται ερευνητικές δραστηριότητες του Ιν. Νευρολογίας

Tροχιοδρομήσαμε την περαιτέρω σημαντική ανάπτυξη του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας, επεκτείνοντας τις ερευνητικές του δραστηριότητες, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως  "αυτό θα γίνει κατορθωτό με τη δημιουργία ενός νέου ερευνητικού κέντρου, στο οποίο θα στεγαστούν καινοτόμες ερευνητικές ομάδες των οποίων οι δραστηριότητες  θα  αφορούν τόσο τον τομέα της γενετικής, νευρολογίας και βιοϊατρικής όσο και σε άλλους αναδυόμενους τομείς".

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση TELETHON  2018, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως "πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού κόστους €40 εκ., το οποίο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει με ποσό ύψους €26 εκ, το οποίο παραχωρείται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, αλλά και με κυβερνητική εγγύηση και με παράλληλη δέσμευση εκ μέρους του κράτους για αύξηση της ετήσιας χορηγίας προς το Ινστιτούτο για να καλύπτονται κυρίως οι δόσεις του δανείου".

"Η  εν λόγω επένδυση αποτελεί μέρος της ευρύτερης πολιτικής της Κυβέρνησης για στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης στην οποία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί σταθερό συμμέτοχο και υποστηρικτή.  Με το νέο αυτό πρόγραμμα φιλοδοξούμε να δώσουμε νέα δυναμική στον τομέα της έρευνας στην υγεία, με προστιθέμενα οφέλη για την κοινωνία και τους ασθενείς, στους οποίους θα προσφέρονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες", υπογράμμισε.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής με την άρτια του υποδομή, την επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού του, ήδη έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση ως ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας και Περιφερειακό Κέντρο Αναφοράς στην προσφορά εξειδικευμένων και εργαστηριακών ιατρικών υπηρεσιών, στη διεξαγωγή ανταγωνιστικής πρωτοποριακής έρευνας και στην παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, μέσα από τη μεταπτυχιακή του Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου.

 

Επεσήμανε πως το κράτος θα είναι πάντοτε αρωγό στο έργο του Ινστιτούτου, στηρίζοντας το μέσα από τον ετήσιο προϋπολογισμό του. Η συνεισφορά μας για παροχή υπηρεσιών ανέρχεται στα 5,3 εκ ευρώ, ενώ επιπλέον ποσό περίπου 4 εκ ευρώ, αφιερώνεται στους άλλους δύο στόχους που αφορούν την έρευνα και εκπαίδευση, σημείωσε.

Ανέφερε πως επτά χιλιάδες συμπολίτες μας εξετάζονται κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις του, ενώ γενικά παρέχονται 85 χιλιάδες υπηρεσίες περίπου, που αφορούν νευρογενετικές και νευρομυικές παθήσεις, γενετικές ασθένειες και σύνδρομα, θαλασσαιμία, σπάνια νοσήματα, υπηρεσίες δικανικής γενετικής και άλλα.  

Με λίγα λόγια, η συμβολή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής,  στο σύστημα υγείας στον τόπο μας είναι καθοριστική και αναντικατάστατη, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

"Είναι γι’ αυτό που εκφράζω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας, και του ιδίου προσωπικά, στον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου, σ’ όλους τους μικρούς και μεγάλους δωρητές, αλλά και τα θερμά μου συγχαρητήρια στον διευθυντή, τα επιστημονικά στελέχη και το προσωπικό του Ινστιτούτου για το σημαντικό έργο που επιτελούν", ανέφερε.

8