Προδρόμου: Δεν παρασυρόμαστε στο κλίμα έντασης

Προδρόμου: Δεν παρασυρόμαστε στο κλίμα έντασης

Σε καμία περίπτωση δεν παρασυρόμαστε στο κλίμα έντασης που δημιουργεί η Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Τουρκία θα αρχίσει γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, και σημείωσε πως αν υπάρξουν οποιεσδήποτε παραβιάσεις θα αντιμετωπιστούν με τα διπλωματικά μέσα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στη διάθεσή της, και πως ήδη υπάρχει σχεδιασμός πιθανόν αντιδράσεων.  

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί σίγουρα τις τουρκικές εκλογές και επανέλαβε ότι «σε καμία περίπτωση δεν παρασυρόμαστε σε αυτό το κλίμα έντασης το οποίο δημιουργείται».

Για AOZ 

Τόνισε στη συνέχεια ότι «ισχύει το διεθνές δίκαιο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη καθορισμένη, κατοχυρωμένη, κατατεθειμένη με βάση τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Στήριξη από μεγάλες δυνάμεις  

Επεσήμανε ακόμα ότι «υπάρχουν αποφάσεις και στήριξη και από τις μεγάλες δυνάμεις, από τις ΗΠΑ και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις εκεί όπου χρειάστηκε για τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.  

Την ίδια ώρα υπέδειξε πως «αν υπάρξουν οποιαδήποτε ζητήματα, οποιεσδήποτε παραβιάσεις ή οτιδήποτε άλλο θα αντιμετωπιστεί με τα διπλωματικά μέσα που έχουμε στη διάθεση μας».

Δόθηκε η διαβεβαίωση  

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «εδώ και καιρό έχει δοθεί η διαβεβαίωση ότι όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες, από το Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι άλλες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας, παρακολουθούν την κατάσταση και ήδη υπάρχει μάλιστα, εξαιτίας προηγούμενων περιστατικών, και σχεδιασμός πιθανών αντιδράσεων που δεν θα δημοσιοποιήσουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται σε χρήσιμο χρόνο η επεξεργασία», είπε.

 

Καταλήγοντας ανέφερε πως είναι η Τουρκία, η οποία προκρίνει διαρκώς αυτό το κλίμα έντασης, προκλήσεων και δηλώσεων. «Αυτή δεν είναι η δική μας κατεύθυνση ούτε η δική μας επιλογή», σημείωσε.  

8