Ανακοινώνεται σήμερα η Τζέιν Χολ Λουτ ως απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ

Ανακοινώνεται σήμερα η Τζέιν Χολ Λουτ ως απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ
Χθες βράδυ η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως για το διορισμό απεσταλμένου

Ανακοινώνεται σήμερα, εκτός απροόπτου, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο διορισμός της Τζέιν Χολ Λουτ, ως απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ η οποία θα έχει διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό.  

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΚΥΠΕ, χθες βράδυ η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως για το διορισμό απεσταλμένου του Αντόνιο Γκουτέρες σε συνάντηση των ΗΕ με εκπρόσωπο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας στον ΟΗΕ.

 

Στο μεταξύ, τα ΗΕ αναμένεται να ζητήσουν συναντήσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την προσεχή Παρασκευή.

 

Η κ. Σπέχαρ αναμένεται να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μεταξύ 11 – 19 Ιουλίου, όπου στις 17 Ιουλίου θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ενώ θα έχει και συνάντηση με την κ. Λουτ για να εξετάσουν πιθανές ημερομηνίες που προσφέρονται για επίσκεψη στην Κύπρο, ενδεχομένως προς το τέλος Ιουλίου.

Η κ. Λουτ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να έχει πρώτα επαφές στη Λευκωσία, ακολούθως στην Άγκυρα, και μετά σε Αθήνα και Λονδίνο.

8