Επίσημα Τζέιν Χολ Λουτ στη διαδικασία του Κυπριακού

Επίσημα Τζέιν Χολ Λουτ στη διαδικασία του Κυπριακού

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι ο κ. Γκουτέρες έδωσε εντολή στην Τζέιν Χολ Λουτ να διεξάγει διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη στη διάσκεψη για την Κύπρο. H Λουτ προγραμματίζει επίσκεψη εντός Ιουλίου.  

Να σημειωθεί ότι η δήλωση δεν αναφέρεται σε διορισμό – καθώς η κ. Λούτ εργάζεται για τα Ηνωμένα Εθνη – αλλά ούτε και στη συναίνεση που ζητήθηκε και τελικά δόθηκε απ’ όλους τους εμπλεκόμενους, με τελευταία την Τουρκία.

 

«Μετά το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο, πέρυσι, είπε ο κ. Χακ, ο Γενικός Γραμματέας ενθάρρυνε όλα τα μέρη να προβληματιστούν για την πορεία προς τα εμπρός ώστε να προσδιορίσουν αν θα ωριμάσουν ξανά οι συνθήκες για μια ουσιώδη διαδικασία στο εγγύς μέλλον. Ο ΓΓ ζήτησε από την κ. Τζέιν Χολ Λουτ να διεξάγει διαβουλεύσεις με όλα τα μέρη της διάσκεψης για την Κύπρο σε σχέση με το αποτέλεσμα των προβληματισμών τους. Η κ. Τζέιν Χολ Λουτ επί τους παρόντος σχεδιάζει τα επόμενα βήματα».

 

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η τουρκική συναίνεση διαβιβάστηκε στη Γραμματεία του ΟΗΕ μόλις χθες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί οι ημερομηνίες των επισκέψεων της κ. Λουτ, καθώς απουσιάζει σε ταξίδι.  

 

 

 

8