Ο Ερντογάν στηρίζει Ακιντζί για επανέναρξη των συνομιλιών

Ο Ερντογάν στηρίζει Ακιντζί για επανέναρξη των συνομιλιών
Η τουρκική πλευρά έδειξε ευελιξία και στο Κραν Μοντανά και είναι η Ε/Κ που φταίει για την αποτυχία

Ο βετεράνος Τ/κ αρθρογράφος Χασάν Χάστουρερ γράφει σήμερα ότι στην πτήση από το Μπακού στα κατεχόμενα ο Ερντογάν μίλησε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν και εξήγησε τι έχει κάνει ο ίδιος και το ΑΚΡ από το σχέδιο Ανάν μέχρι σήμερα στο Κυπριακό. Αυτά, γράφει ο Χάστουρερ, τα άκουσε από τον Μεχμέτ Ουισάλ, πρόεδρου του ομίλου ΜΜΕ Ντεμίρορεν που ήταν μαζί του στο αεροπλάνο.  

Ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί ότι η τουρκική πλευρά έδειξε ευελιξία και στο Κραν Μοντανά και είναι η ε/κ που φταίει για την αποτυχία, οπότε είναι η ε/κ πλευρά που πρέπει να κάνει τώρα βήμα στη νέα διαδικασία. Ο Χάστουρερ επικαλείται πηγή κοντά στον Ερντογάν σύμφωνα με την οποία η Τουρκία στηρίζει την στάση του Μουσταφά Ακιντζί στο θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών, με τον Τ/κ αρθρογράφο να παραθέτει την αναφορά Ακιντζί χθες ότι οι Τ/κ δεν πρόκειται να αποτελέσουν μέρος μιας διαδικασίας ατέρμονων διαπραγματεύσεων.  

Θεωρεί δε ότι το επόμενο διάστημα αρμόδιοι του τουρκικού ΥΠΕΞ το οποίο ανέλαβε το Κυπριακό στο νέο προεδρικό σύστημα, θα έχουν διαβουλεύσεις με την τ/κ πλευρά και γράφει για πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, το αργότερο εντός Οκτωβρίου, αλλά αυτή τη φορά – αναφέρει - οι προετοιμασίες θα είναι σκληρές γιατί η τουρκική πλευρά θα είναι εναντίον των συζητήσεων ανοικτού τέλους.

 

Η Χαμπέρ Κίπρις που επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες αναφέρει ότι το κλίμα στη συνάντηση χθες του Ταγίπ Ερντογάν με την τ/κ ηγεσία ήταν φιλικό και ο Τούρκος Πρόεδρος προσέγγισε με χιούμορ τα θέματα που συζητήθηκαν, στα οποία – όπως γράφει – δεν ήταν το μάθημα των θρησκευτικών και το Κυπριακό. Συζητήθηκαν, προστίθεται, κατά κύριο λόγο οικονομικά θέματα, όπως η πτώση της ΤΛ και το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος, του οποίου η τιμή αυξήθηκε πολύ προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

 

Σύμφωνα με την Χαμπέρ Κίπρις το επόμενο διάστημα θα έρθουν στα κατεχόμενα οι Υπουργοί Οικονομίας και Εξωτερικών της Τουρκίας και σε αυτές τις συζητήσεις θα χαραχθούν οδικοί χάρτες τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και στο Κυπριακό.  

8