Έδωσε γραμμή ο ΠτΔ στον Τσίπρα για τη συνάντηση με Ερντογάν

Έδωσε γραμμή ο ΠτΔ στον Τσίπρα για τη συνάντηση με Ερντογάν

Μακρά συνομιλία είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της συνάντησης που θα έχει σήμερα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες.  

Το απόγευμα ο Πρόεδρος θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.  

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το Υπουργικό, αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν οι θέσεις που θα μεταφερθούν προς τον Τούρκο Πρόεδρο από πλευράς του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε σχέση με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή σε σχέση με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.  

Aπόψε στις 630μμ ο Πρόεδρος θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι οι δημόσιες δηλώσεις έχουν τη δική τους σημασία, υπέδειξε ωστόσο πως «πολύ μεγαλύτερη σημασία έχουν οι συναντήσεις και το τι συζητείται σε επαφές όπως αυτή που θα έχουν σήμερα Τσίπρας και Ερντογάν».  

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών, καταγράφει το έντονο ενδιαφέρον του ΓΓ των ΗΕ, όπως εκδηλώνεται και με την αποστολή της κ. Λουτ, μια εξέλιξη που η Ελληνοκυπριακή πλευρά επεδίωκε και καλωσορίζει και θα αναμένει τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας.  

«Όλα θα εξαρτηθούν από την ολοκλήρωση των συναντήσεων που θα έχει η κ. Λουτ, σε Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία και Βρυξέλλες. Εκτιμάται ότι οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν περί τις αρχές Σεπτεμβρίου και ακολούθως θα ενημερώσει τον ΓΓ, ο οποίος θα λάβει τις αποφάσεις για τα μετέπειτα βήματα» συμπλήρωσε

 

Σε παρατήρηση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνει ότι δεν θα εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως αυτή του τη θέση ο κ. Ακιντζί θα μπορεί να τη μεταφέρει στην κ. Λουτ, όπως και ο Πρόεδρος θα μεταφέρει τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς. «Εμείς εκείνο που μπορούμε δημόσια να αναφέρουμε είναι η ευχή, η προσδοκία να υπάρξουν αποτελέσματα από αυτή την προσπάθεια της κ. Λουτ».

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με Λαβρόφ

 Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε κατά πόσον η τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του αφορούσε την ένταση που προέκυψε στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, για να απαντήσει ότι σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε το εν λόγω περιστατικό.

 

 

 

Ξεκάθαρη θέση Γκουτέρες

Ερωτηθείς σχετικά με τη στρατηγική αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Υπουργός αφού παρατήρησε ότι όντως υπάρχει μια νέα προσέγγιση από πλευράς ΗΠΑ όσο αφορά γενικότερα τις ειρηνευτικές αποστολές, όχι μόνον την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, υπέδειξε πως δεν πρέπει να παραβλέπεται η ξεκάθαρη θέση του ΓΓ για απρόσκοπτη συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, σημειώνοντας πως στις 17 Ιουλίου θα γίνει ενημέρωση από την κα Σπεχαρ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης και πριν το τέλος Ιουλίου αναμένεται η υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος.  

 

 

 

 

8