ΔΗΚΟ: Αυθαιρεσίες στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

ΔΗΚΟ: Αυθαιρεσίες στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

Σε κλίμα ιδιαίτερης έντασης, με αντεγκλήσεις και προειδοποιήσεις πραγματοποιήθηκε η συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής που αφορούσε τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και το ζήτημα της προκήρυξης της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της.

Αυθαιρεσίες 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για αυθαιρεσίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, το οποίο, όπως  ανέφερε προχώρησε εκδικητικά στην προκήρυξη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας, μια εβδομάδα μετά τη συνεδρία της Επιτροπής για το θέμα και παρά τις εκκλήσεις της Επιτροπής να μην προχωρήσει το Συμβούλιο σε καμιά απολύτως ενέργεια, η οποία θα διαφοροποιήσει τα πράγματα.

Εκδικητικά η συνεδρία

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμα ότι μετά τη συνεδρία, του ΔΣ λειτούργησε εκδικητικά απειλώντας γονιούς και παιδιά και μείωσε τις κατασκηνώσεις για τα παιδιά από 12 σε 5 μέρες χωρίς να δοθούν εξηγήσεις. Ανέφερε ακόμα ότι υπήρξαν και σχετικές καταγγελίες στην Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Προειδοποίησε επίσης ότι κατά την αυριανή Ολομέλεια θα δεσμευτούν τα κονδύλια που αφορούν τη Συμφωνική Ορχήστρα, από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας αν δεν αποσυρθεί η θέση που προκηρύχθηκε.

Δηλώσεις Γεν. Διευθύντριας

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πρόεδρος του ΔΣ Αίγλη Παντελάκη, ανέφερε ότι υπήρξαν περικοπές στη Συμφωνική Ορχήστρα λόγω της κρίσης, που δεν αφορούσαν μόνο την Ορχήστρα Νέων αλλά και τη Συμφωνική Ορχήστρα. Μίλησε επίσης για ανάγκες που υπάρχουν και ότι η ορχήστρα λειτουργεί αυτή τη στιγμή με επτά όργανα λιγότερα απ’ ό,τι πρέπει. Όπως είπε, όλοι οι καλλιτεχνικοί διευθυντές εργάζονται με συμβόλαιο μέχρι έξι χρόνια και ο κ. Κουντούρης προσέφυγε στη δικαιοσύνη ώστε να καταστεί αορίστου χρόνου. Ανέφερε επίσης ότι δεν ξανασυμμετείχε ποτέ σε συμβούλιο Οργανισμού στο οποίο να γίνονται τόσες καταγγελίες ανώνυμες και επώνυμες, που όπως είπε χαρακτηριστικά «ξεσκίζουν ο ένας τις σάρκες του άλλου».

Το ΔΣ είναι υπό εκβιασμό

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ Μίκης Κωστέας ανέφερε ότι δεν μπορεί το ΔΣ να είναι υπό εκβιασμό μέχρι τη λήξη της θητείας του σε έξι μήνες. Είπε επίσης ότι διαπιστώνει μια «υπέρμετρη συμπάθεια στον κ. Κουντούρη και νιώθει ότι χάνεται ένα μέτρο».

Ο κ. Κουντούρης μιλώντας στην Επιτροπή είπε ότι δεν υπέγραψε το τελευταίο συμβόλαιο που του προσφέρθηκε επειδή δεν προνοούσε ανανέωση. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ΔΣ λειτουργεί εκδικητικά εναντίον του επειδή αρνήθηκε στο παρελθόν να διορίσει συγκεκριμένα άτομα, ή να υπογράψει οικονομικές δοσοληψίες, ή να αποκόψει τα αλμυρά που προσφέρονταν στα παιδιά όταν τα μέλη του ΔΣ απολάμβαναν γκουρμέ σάντουιτς. Ανέφερε ακόμα ότι ουδέποτε διεκδίκησε μονιμότητα, αλλά διεκδίκησε να αξιολογηθεί.  Ανέφερε ακόμα στην πρόοδο που υπήρξε στη συμφωνική ορχήστρα νέων τα τελευταία χρόνια, ενώ όπως είπε το ΔΣ «έχει πέσει με τα μούτρα να φάει αυτή την ορχήστρα νέων».

Ο Αδάμος Κατσαντώνης εκ μέρους των γονέων ανέφερε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή νομική υποχρέωση να προκηρυχθεί η θέση του κ. Κουντούρη και να δεσμευτεί το επόμενο ΔΣ, ενώ σε περίπτωση δικαστική δικαίωσής του, αυτό θα κοστίσει πολλά στο κράτος. Είπε επίσης ότι παρόλο που ουδείς αναντικατάστατος, αυτή την περίοδο ο κ. Κουντούρης είναι αναντικατάστατος.  Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής έκανε λόγο για αλαζονική συμπεριφορά και περιφρόνησή τους εκ μέρους του ΔΣ και είπε ότι ανησυχεί ότι με τις ενέργειές του το ΔΣ θα τινάξει στον αέρα τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων. Κατήγγειλε επίσης ότι κάποια μέλη του ΔΣ βρίσκονται εκεί παράνομα για 8 ή 12 χρόνια.

Νιώθουν καταπίεση εκ μέρους του ΔΣ

Η πρόεδρος του Συμβουλίου των Παιδιών της Συμφωνικής Ορχήστρας είπε ότι νιώθουν μια καταπίεση εκ μέρους του ΔΣ αντί να νιώθουν την υποστήριξη και την προώθησή του. Είπε επίσης ότι έχουν συνδεθεί με τον κ. Κουντούρη και θεωρούν ότι τους ανέβασε το επίπεδο, ώστε να είναι σήμερα μια από τις καλύτερες συμφωνικές ορχήστρες στην Ευρώπη.

Δηλώσεις Επιτροπής 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής  ανέφερε ότι ήταν κοινή διαπίστωση ότι παρουσιάζεται ένα τεράστιο έργο από την ορχήστρα και δεν μπορεί τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε επίπεδο συμβουλίου και διοίκησης να αμαυρώνουν την εικόνα του οργανισμού. Δεν πρόκειται, είπε, να είμαστε απλοί θεατές στη συνέχιση ενός πείσματος που οδηγεί σε διαδικασίες και αποφάσεις που αντί να επιλύουν το πρόβλημα το επιδεινώνουν, όπως το θέμα της πρόσληψης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Διερωτήθηκε προς τι οι βεβιασμένες αποφάσεις, οι οποίες πολύ πιο ψύχραιμα και πολύ πιο ώριμα μπορεί να πάρει το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα διοριστεί σε έξι μήνες. Ανέφερε ακόμα ότι οι αντιπαραθέσεις είναι τόσο έντονες στη Συμφωνική Ορχήστρα, όπως ειπώθηκε και μέσα στην Επιτροπή, που φτάνουν στα άκρα και ότι  «με το να κανιβαλίζουμε ο ένας εναντίον του άλλου δεν οδηγούμαστε πουθενά».

ΔΗΚΟ: Αναγνωρίζει το σπουδαίο έργο

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του, είπε ότι το κόμμα του αναγνωρίζει του σπουδαίο έργο που επιτελείται στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και με λύπη διαπιστώνει κάποιες "αλαζονικές, ετσιθελικές και μονομερείς πράξεις και ενέργειες", που δεν συμβάλουν σε ένα εποικοδομητικό κλίμα για την επίλυση προβλημάτων. Ανέφερε ακόμα ότι ζήτησαν να ανακληθούν όποιες μονομερείς αποφάσεις που δεν συμβάλουν σε αυτό το κλίμα, όπως η προκήρυξη της θέσης του Καλλιτεχνικού διευθυντή, ο οποίος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των παιδιών που σήμερα παρουσιάστηκαν στη Βουλή. Ζήτησε επίσης από το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του για το θέμα και να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες που οδηγούν τα πράγματα σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση.  

8