Ανεβαίνει η "θερμοκρασία" και στο Κυπριακό-Τα επόμενα βήματα

Ανεβαίνει η "θερμοκρασία" και στο Κυπριακό-Τα επόμενα βήματα

Μετά από ανάπαυλα αρκετών μηνών, άρχισε να μπαίνει εκ νέου στην επικαιρότητα η κινητοποίηση στο Κυπριακό και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην είδηση της άφιξης της προσωρινής απεσταλμένης του Γ.Γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λούτ αλλά και της συζήτησης εντός ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία έχει αποκτήσει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον μετά και τις πρόσφατες τουρκοκυπριακές απόπειρες παρέμβασης. 

Στο Προεδρικό παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η κάθοδος Λουτ στο νησί μας και η συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, την ερχόμενη Δευτέρα, είναι καθοριστικής σημασίας. 

Μπορεί τόσο το Προεδρικό όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών να εκφράζουν με κάθε ευκαιρία την ελπίδα και την ευχή ότι η κάθοδος Λουτ θα οδηγήσει σε επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, γνωρίζουν όμως πολύ καλά τις δυσκολίες αλλά και τα εμπόδια που θα θέσει η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά στο δρόμο αυτό.

Ιδιαίτερα σημαντική άλλωστε είναι και η πρόσφατη αναφορά Αναστασιάδη στις 15 Ιουλίου, σε αναγκαιότητα αλλαγής νοοτροπίας και προσέγγισης από πλευράς Τουρκίας και τουρκοκυπρίων, έτσι ώστε να μπορέσει να επαναρχίσει η διαδικασία. 

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πως θα διαχειριστεί η κα Λουτ τα του Κυπριακού στην πρώτη της επαφή επί Κυπριακού εδάφους, καθώς όπως μαθαίνουμε πρόκειται για μια προσωπικότητα ιδιαίτερα αυστηρή και έντονη, με υπόβαθρο αμιγώς στρατιωτικό, αλλά και άτομο που αποτέλεσε μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ στο παρελθόν.

Άτομα που γνωρίζουν καλά τα της διαπραγμάτευσης κάνουν λόγο για μια γυναίκα η οποία έχει αντίληψη επί θεμάτων ασφάλειας κάτι το οποίο ενδεχομένως να αποβεί καθοριστικό για τις διαπραγματεύσεις, καθώς το "αγκάθι" της όλης διαδικασίας βρίσκεται εκεί ακριβώς, όσο αφορά στην Τουρκία. 

Θα έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πως θα διαχειριστεί το σκηνικό, σε ενδεχόμενη επιμονή της Τουρκίας να μην συζητά θέματα ασφάλειας αυτό το διάστημα, την επιμονή Ακιντζί σε στρατηγική συμφωνία αλλά και την επιμονή Αναστασιάδη την ίδια ώρα σε συμφωνία επί όλων των σημείων του πλαισίου Γκουτέρες. 

Σπέχαρ και Λουτ αναμένεται να έχουν συνάντηση σήμερα στη Νέα Υόρκη, μια συνάντηση η οποία θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το σκηνικό σε σχέση με το πως θα κινηθεί η απεσταλμένη του Γ.Γ. ΟΗΕ με την άφιξή της στην Κύπρο. 

Η Τ/κ πλευρά και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Τα τελευταία 24ωρα γίναμε μάρτυρες δηλώσεων από Τ/κ εμπλεκόμενους στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού,  που μόνο ανησυχία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ενόψει των επόμενων αποφάσεων σχετικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. 

Πηγές αναφέρουν πως η τ/κ πλευρά βρίσκεται σε έντονη κινητοποίηση έτσι ώστε να διασφαλίσει στήριξη για μεθοδεύσεις σε σχέση με τη μη παραμονή της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί.  

Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση...

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε παράλληλα και ανεξάρτητα την ίδια ώρα, με τις επαφές και τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν μια αλλαγή στην προσέγγισή τους σε σχέση με την εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών σε πιο χαμηλό επίπεδο πολιτικής. 

Με το πρόσχημα του πιο "inclusive process" και της πιο ενεργής εμπλοκής της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία αναμένεται να δρομολογηθούν και να διαμορφωθεί έδαφος για σύναψη συμφωνιών χαμηλής πολιτικής μεταξύ των δυο κοινοτήτων, σε σχέση με τομείς της καθημερινότητας, που θα προσομοιάζουν με τη λογική των ΜΟΕ. 

Πηγές αναφέρουν πως ομάδες εργάζονται εδώ και κάποιο διάστημα πάνω σε αυτή τη λογική ενώ έγινε ήδη συνάντηση για δημιουργία ομάδας των λεγόμενων mediators η οποία κρατήθηκε σε χαμηλό επίπεδο δημοσιότητας. 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τι θα φέρει το επόμενο διάστημα στο Κυπριακό, ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε ως θετική εξέλιξη το ότι τα βλέμματα στρέφονται εκ νέου στο Κυπριακό και στην επίλυσή του. 

8