Μηνύματα Αμερικανών πολιτικών για την επέτειο τουρκικής εισβολής

Μηνύματα Αμερικανών πολιτικών για την επέτειο τουρκικής εισβολής

Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου θυμήθηκαν την 44η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αναρτώντας μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας τον τερματισμό της κατοχής. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Νέας Ιερσέης Ρόμπερτ Μενέντεζ, γράφει στο μήνυμά του πως "τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κύπρο αυτήν την ημέρα πριν από 44 χρόνια και εξακολουθούν να είναι εκεί. Είναι πλέον καιρός να επαναδεσμευτούμε στις προσπάθειες για μια δίκαιη ειρήνη για την Κύπρο, η οποία θα τερματίζει την επιθετικότητα και την κατοχή της Τουρκίας και υποστηρίζει τα δικαιώματα των Κυπρίων».

Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Φλόριδας Κώστας Μπιλιράκης γράφει πως "αυτό το έτος σηματοδοτεί την 44η επέτειο από την παράνομη κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, μία ισχυρή σύμμαχο των ΗΠΑ. Καλώ την Τουρκία να απομακρύνει την κατοχική της δύναμη, να σταματήσει τη εμπρηστική ρητορική της, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να δεσμευτεί σε ειρηνική συνύπαρξη». Ο δημοκρατικός βουλευτής Κολοράντο Μπραντ Σνάιντερ αναφέρει πως  "σήμερα σηματοδοτούνται 44 χρόνια από τότε που η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και ξεκίνησε την παράνομη κατοχή της. Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών για να φέρουμε ένα ειρηνικό και δίκαιο τέλος σε αυτή την παγωμένη σύγκρουση».

Ο δημοκρατικός βουλευτής Μέριλαντ Τζον Σαρμπάνης αναφέρει ότι «η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ που μπορεί να σταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο. Για να γίνει αυτό, η κατοχή της Τουρκίας - η οποία ξεκίνησε 44 χρόνια σήμερα - πρέπει να τερματιστεί. "

Ο δημοκρατικός βουλευτής Ρόουντ Άιλαντ Ντέιβιντ Σιτσιλίνε πως «η παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία πρέπει να λήξει. Οι ΗΠΑ και η Κύπρος είναι στρατηγικοί εταίροι και είμαστε δεσμευμένοι σε δίκαιη και μόνιμη επανένωση του νησιού. "

Ο δημοκρατικός βουλευτής Ιλινόις γράφει πως «σήμερα σηματοδοτούνται 44 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Τα χρόνια αυτά, οι ΗΠΑ και η Κύπρος έχουν αναπτύξει μια βαθιά συνεργασία βασισμένη σε δημοκρατικές αξίες και αμοιβαία στρατηγικά συμφέροντα. Η Τουρκία του Ερντογάν δεν πρέπει να εμποδίζει μια δίκαιη και μόνιμη λύση για την Κύπρο. "

Η πολιτειακή βουλευτής Νέας Υόρκης Αραβέλλα Σιμωτά γράφει με την ευκαιρία της επετείου πως «δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε ή να παραιτηθούμε του αγώνα».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις γράφει πως "ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δεν πρέπει να ξεφύγει για την κατοχή και τον εποικισμό από την Τουρκία της βόρειας Κύπρου, η οποία ξεκίνησε το 1974. Γιατί υπάρχει τόσο λίγη κατακραυγή για αυτή την παράνομη πράξη; Γιατί παίρνει απαλλακτικό; Για πόσο περισσότερο θα παραμένει αυτό το όμορφο νησί νησί διαιρεμένο; "

Η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή αναφέρει πως «είμαστε αλληλέγγυοι με τη Κύπρο σε αυτή τη σκοτεινή επέτειο και ανανεώνουμε την έκκληση μας να τερματιστεί η κατοχή της βόρειας Κύπρου. "

Απαισιόδοξο το μήνυμα του γεωστρατηγικού αναλυτή και συγγραφέα Στίβεν Κουκ.

«Πριν 44 χρόνια σήμερα η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο. Δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επανένωσης του νησιού».

8