Ακιντζί:«Μπορεί να είναι σημαντικός ο Σεπτέμβρης για το Κυπριακό»

Ακιντζί:«Μπορεί να είναι σημαντικός ο Σεπτέμβρης για το Κυπριακό»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σήμερα ότι ο  Σεπτέμβρης μπορεί να είναι σημαντικός μήνας για το Κυπριακό και υπενθύμισε ότι όλες οι πλευρές θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντήσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και ότι ο κ. Γκουτέρες θα προσπαθήσει να δει εάν υπάρχει η βούληση για δημιουργία νέας κοινής δομής.

 

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η δική του βούληση δεν είναι αρκετή και ότι θα πρέπει και η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδείξει βούληση, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να βοηθήσουν και οι άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές και η διεθνής κοινότητα.  

Όσον αφορά την οικονομία, ο κ. Ακιντζί επεσήμανε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων και κάλεσε όλους να είναι αλληλέγγυοι λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας.  

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών μπορεί να τις βελτιώσει.  

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Κύπρο.  

Ο κ. Ακιντζί γιόρτασε σήμερα το Κουρμπάν Μπαϊράμ, Γιορτή των Θυσιών, με μήνυμά του που μεταδόθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στα κατεχόμενα, αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις και το Κυπριακό.  

 

8