Μαυρογιάννης: «Δεν υπάρχει βελούδινο διαζύγιο στο Κυπριακό»

Μαυρογιάννης: «Δεν υπάρχει βελούδινο διαζύγιο στο Κυπριακό»

«Δεν υπάρχει βελούδινο διαζύγιο» για την Κύπρο. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. 

Όπως τόνισε, το πλαίσιο Γκουτέρες θα μπορούσε με καλή πίστη και πολιτική βούληση να οδηγήσει σε στρατηγική συμφωνία και να δώσει ώθηση στην προσπάθεια λύσης.

Ο κ. Μαυρογιάννης, σχολιάζοντας συζητήσεις που γίνονται τελευταία, υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει "βελούδινο διαζύγιο" για την Κύπρο». Όπως, είπε, τα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής «δεν αναιρούνται με την νομιμοποίηση τους και οι άνθρωποι μας δεν δικαιώνονται με την παραίτηση από τα δικαιώματα τους».

Το πλαίσιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ θα μπορούσε σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη,  «με καλή πίστη και πολιτική βούληση να οδηγήσει σε στρατηγική συμφωνία, που να δώσει αποφασιστική ώθηση στην προσπάθεια για λύση».

Αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο Κυπριακό η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, εκτιμά ότι «είναι ένα αρκετά ρευστό και πολύπλοκο πλέγμα σχέσεων, όπου τα προβλήματα του αντιπάλου μας δεν συνιστούν αναγκαστικά όφελος για μας». Ωστόσο, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή τα τεκταινόμενα και προσθέτει: «Επίσης, πάντα αναμέναμε περισσότερη κατανόηση και στήριξη από τον αμερικανικό παράγοντα». Σε άλλες ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι διαφωνεί με τη θέση ότι η εν λόγω διαδικασία στο Κυπριακό δεν μπορεί να αποδώσει. 

Μένει πολλή δουλειά στο περιουσισκό

Σε ερώτηση για το περιουσιακό, ο Ε/κ διαπραγματευτής είπε ότι «μας αναμένει πολλή δουλειά, αφού πρόκειται για ένα δύσκολο και πολύπλοκο θέμα.  Όπως είπε, «το ζητούμενο είναι να συμφωνήσουμε για τις θεραπείες, που χωρούν σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, όσο πλησιέστερα μπορούμε στις επιθυμίες και στις επιλογές του ιδιοκτήτη».

Μιλώντας για το χάρτη Ακιντζί αρχικά είπε ότι ήταν ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά δεν ανταποκρίνετο στα κριτήρια μας και δεν περιλαμβάνει περιοχές των οποίων η επιστροφή θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για την πλευρά μας.

 

8