Weekly Briefing: Ο Συνεργατισμός έκλεισε και η Παιδεία "νοσεί"

Weekly Briefing: Ο Συνεργατισμός έκλεισε και η Παιδεία "νοσεί"

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας, όπως τις επέλεξε το Offsite Politics.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολιτικό σκηνικό την εβδομάδα που πέρασε...

Αγαπητοί αναγνώστες, καλή εβδομάδα και καλό μήνα να έχουμε. 

Μπορεί το καλοκαίρι τυπικά να έχει δώσει τη θέση του στο Φθινόπωρο, ωστόσο ο καύσωνας δεν λέει να υποχωρήσει με αποτέλεσμα να υποφέρουμε όλοι, μιας και προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω μας το καλοκαίρι και η θερμοκρασία δεν μας αφήνει. 

"Καύσωνας" όμως επικρατεί και στον τομέα της Παιδείας, καθώς έχει σταθεί αδύνατο να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ Κυβέρνησης και εκπαιδευτικών, παρά το μεγάλο διάστημα "διαβούλευσης". 

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν μια από τις πλέον εντατικές για τον τομέα της Παιδείας, μιας και στο "χορό των διαβουλεύσεων, μπήκε και η Βουλή. 

Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν κοινές συνεδρίες των κοινουλευτικών επιτροπών Εργασίας και Παιδείας με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος ή μια συμβιβαστική πρόταση η οποία θα πήγαινε στο Προεδρικό. 

Προσπάθεια έκανε και ο Πρόεδρος της Βουλής, να καταθέσει συμβιβαστική πρόταση κάτι που δεν βρήκε έδαφος, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μεταφέρθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε κατ' ιδίαν συνάντηση. 

Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι στις 28 Αυγούστου έκαναν μια από τις πιο μαζικές πορείες διαμαρτυρίας, πλέον βρίσκονται κανονικά στα σχολεία, ωστόσο έχουν εξαγγείλει τα δικά τους μέτρα, ως απάντηση στην "αδιαλλαξία" όπως λένε της κυβέρνησης. Θα καταγγείλουν μάλιστα τον Υπουργό Παιδείας στην Αστυνομία για το λόγο του ότι τους στερεί, όπως υποστηρίζουν, την άσκηση των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων στην εργασία. 

Η σχολική χρονιά αρχίζει "λαβωμένη", ενώ πολλά είναι τα θέματα που προκύπτουν στο πεδίο της ασφάλειας και της υγείας στα σχολεία, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι όλα θα ήταν έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 

ΗΠΑ-Τουρκία ξεκαθαρίζει το τοπίο των απαιτήσεσεων

Μια άλλη διεθνής διαμάχη η οποία διαρκεί αρκετό καιρό τώρα, είναι αυτή μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. 

Την εβδομάδα που μας πέρασε, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν τι ζητούν από την Τουρκία να πράξει.

Συγκεκριμένα, αμερικανική αντιπροσωπεία που βρέθηκε στην Τουρκία, ζήτησε ακύρωση της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400 από την Τουρκία, με αντάλλαγμα οι ΗΠΑ να άρουν την απόφασή τους για μη πώληση των πολεμικών αεροσκαφών F35. 

Το στοιχείο αυτό μετέφεραν στη δημοσιότητα πηγές που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Η οικονομική κατρακύλα συνεχίζεται στην Τουρκία με τον Ερντογάν να διαμηνύει προς τις ΗΠΑ ότι "Μια φορά πεθαίνουμε και χίλιες ανασταινόμαστε".

Σε μια άλλη εξέλιξη σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, "η Τουρκία θα θέσει ως προτεραιότητά της τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένει ότι θα δει αποτελέσματα από τις προσπάθειές της, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της απελευθέρωσης της βίζας".

Ελλάδα: Ανασχηματισμός όβερ

Από την Τουρκία να μεταφερθούμε δίπλα στην Ελλάδα όπου την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκλήρωσε τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού του σχήματος

Ένα υπουργικό-κυβερνητικό σχήμα με νέα πρόσωπα αλλά και με παρουσίες οι οποίες είχαν συζητηθεί έντονα στο παρελθόν. 

"Έκλεισε" ο Συνεργατισμός 

Κλείνουμε την εβδομαδιαία μας ανασκόπηση με τον Συνεργατισμό, ο οποίος έκλεισε τις εργασίες του μετά από δεκάδες χρόνια. 

Ο Συνεργατισμός παρέδωσε τα κλειδιά στην Ελληνική Τράπεζα, η οποία από σήμερα έχει κυριότητα των παραρτημάτων αλλά και μεγάλου μέρους του υπαλληλικού προσωπικού του Συνεργατισμού. 

Από την Παρασκευή οι αρμόδιοι φορείς άρχισαν να ενημερώνουν τους πολίτες-πελάτες για το τι αλλάζει και το πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα τα πράγματα, ενώ συνιστούν ηρεμία και εμπιστοσύνη στην Ελληνική Τράπεζα. 

Παράλληλα με όλα αυτά την εβδομάδα που μας πέρασε ακούσαμε πράματα και θάματα στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό, τόσο από το στόμα του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος κατηγόρησε άμεσα τον Υπουργό Οικονομικών για την κατάρρευση του Συνεργατισμού αλλά και από τον κ.Σταυρινίδη ο οποίος είπε ότι είναι κουμπάρος του Υπουργού Οικονομικών και ότι ο ίδιος ο Χάρης Γεωργιάδης του είχε πει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά πριν μπει σε αυτή τη διαδικασία με τον Συνεργατισμό. 

Η ουσία φυσικά παραμένει μια. Ο Συνεργατισμός πλέον δεν υπάρχει ως τραπεζικός οργανισμός. 

Καλή εβδομάδα να έχουμε και ας ελπίσουμε ότι την Παρασκευή η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει ομαλά, για το καλό όλων μας αλλά περισσότερο των παιδιών μας. 

 

8