Κρίσιμα ζητήματα στη συνάντηση Λ. Χριστοφόρου – Επ. Ενέργειας ΕΕ

Κρίσιμα ζητήματα στη συνάντηση Λ. Χριστοφόρου – Επ. Ενέργειας ΕΕ
Κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση του Ευρωβουλευτή με τον Επίτροπος Ενέργειας, οι συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου πραγματοποίησε, στο Στρασβούργο, μία σημαντική συνάντηση με τον Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Miguel Arias Canete.

Κατά τη συνάντηση ο Λευτέρης Χριστοφόρου συζήτησε σημαντικά θέματα που αφορούν την Κύπρο κι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη χώρα μας και τους πολίτες.

Πρώτο και κυρίαρχο θέμα, που τέθηκε από τον Ευρωβουλευτή,  είναι οι συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ενεργειακών της στρατηγικών. Συγκεκριμένα ο Ευρωβουλευτής απηύθυνε έντονα την απαίτηση παρέμβασης της Ε.Ε. κι αναχαίτισης της τουρκικής προκλητικότητας.

Απευθυνόμενος στον Επίτροπο, ο Λευτέρης Χριστοφόρου, ανέφερε:

“Κύριε Επίτροπε, η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί με παράνομη επέμβαση στη Κυπριακή ΑΟΖ με σκοπό να πλήξει τα ενεργειακά συμφέροντα της Κύπρου και κατ΄ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως στη περίπτωση της Ρωσίας που η Ε.Ε. επέβαλε αυστηρές κυρώσεις, οφείλει κατ΄ ανάλογο τρόπο να αντιδράσει απέναντι στη Τουρκία. Η Ε.Ε. οφείλει να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου”.

Επίσης ο Ευρωβουλευτής έθεσε ενώπιον του Αρμόδιου Επιτρόπου τα πιο κάτω καίρια και κρίσιμα  ζητήματα:

  1. Τις τεράστιες επιπτώσεις από τη ξηρασία στη πατρίδα μας, με αποτέλεσμα οι Γεωργοκτηνοτρόφοι, η Ύπαιθρος και ο τόπος μας, να υφίσταται τεράστιο κόστος, ως αποτέλεσμα και της κλιματικής αλλαγής. Ο Ευρωβουλευτής ζήτησε οικονομική στήριξη από τα ταμεία της Ε.Ε. και την άμεση ανταπόκριση στο σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από τον Υπουργό Γεωργίας.
  2. Ο Λευτέρης Χριστοφόρου, έθεσε και το θέμα της κατασκευής, από τη Τουρκία, του Πυρηνικού Σταθμού στο Άκουγιου, που γειτνιάζει με τη πατρίδα μας και βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή. Η επικινδυνότητα για τη περιοχή και το περιβάλλον είναι δεδομένη, όπως τόνισε ο Ευρωβουλευτής και επιβάλλεται η Ε.Ε. να κινητοποιηθεί για αποτροπή του υπό κατασκευή πυρηνικού σταθμού.
  3. Συζητήθηκε η αναγκαιότητα στήριξης από την Ε.Ε. του αγωγού φυσικού αερίου, EAST MED. Τονίστηκε ότι η Ε.Ε. οφείλει να εντάξει το έργο αυτό, στους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, γιατί πραγματικά αυτό το έργο δημιουργεί εναλλακτικές ενεργειακές επιλογές για την Ε.Ε., πούναι και ο πρωταρχικός ενεργειακός στόχος της Ε.Ε.
  4. Επίσης υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Κύπρο. Ο Ευρωβουλευτής τόνισε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου, με την ηλιοφάνεια και τις μεγάλες δυνατότητες για την επένδυση σε Ηλιακά Συστήματα.

Για όλα αυτά  τα ζητήματα υπήρξε πραγματικά παραγωγική κι εποικοδομητική συζήτηση με τον Επίτροπο για τα θέματα ενέργειας και ζητήθηκε από τον Ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου, η ενδελεχής μελέτη κι εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των κρίσιμων θεμάτων που αφορούν τη Κύπρο κι επηρεάζουν τον κάθε Κύπριο Πολίτη, το τόπο μας, αλλά και την ίδια την Ε.Ε.. Η στενή επαφή και η συζήτηση με τον αρμόδιο επίτροπο και το γραφείο του, θα συνεχισθεί με αντικειμενικό σκοπό την δυνατότητα υλοποίησης απόψεων που τέθηκαν στη συνάντηση.

8