ΟΧΙ από Κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς - Ολοταχώς για απεργία

ΟΧΙ από Κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς - Ολοταχώς για απεργία

Απορρίπτει η Κυβέρνηση την αντιπρόταση των εκπαιδευτικών οργανώσεων που παραδόθηκε το απόγευμα στην Επιτροπή Υπουργών υπό τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη. Η πρόταση εξετάστηκε και αφού ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίστηκε να μην γίνει αποδεκτή.

Η Κυβέρνηση θα ενημερώσει και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί νέα δεδομένα, αφού αποκτoύν  πλέον άλλη διάσταση οι συνελέύσεις των εκπαιδευτικών την Τετάρτη.στς 17:00  Πλέον οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αναμένεται να οδηγηθούν σε απεργιακά μέτρα κάτι που εξήγγειλαν από την περασμένη εβδομάδα.

Γιατί απορρίφθηκε

Η θέση που προτείνει η ΠΟΕΔ χωρίς συνυπογραφή των άλλων εκπαιδευτικών οργανώσεων απορρίπτεται, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου στο ΚΥΠΕ.  

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης στην πρόταση των εκπαιδευτικών οργανώσεων ο κ. Προδρόμου είπε ότι «αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής, (ΣΣ Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης) δίνει γραπτή απάντηση εκ μέρους της Επιτροπής και της Κυβέρνησης στον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ που έστειλε την επιστολή σήμερα το απόγευμα».  

«Η θέση που προτείνει η ΠΟΕΔ, χωρίς συνυπογραφή των άλλων απορρίπτεται», είπε.  

Σε περαιτέρω ερώτηση για το κατά πόσο δεν είναι εκ μέρους και των τριών οργανώσεων η επιστολή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.  

«Όχι. Την υπογράφει μόνο η ΠΟΕΔ», είπε, προσθέτοντας ότι ενώ σε πρωινή επιστολή περιλαμβάνονταν όλες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, στην απογευματινή επιστολή την θέση για αντιμετώπιση του προβλήματος την υπογράφει μόνο η ΠΟΕΔ.  

 

Η επιστολή που έστειλαν οι εκπαιδευτικοί είναι:

«Λαμβάνοντας υπόψη τη διαρκώς εντεινόμενη κρίση στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, την κρισιμότητα των στιγμών και τις τελευταίες εισηγήσεις της Κυβέρνησης στο σχετικό έγγραφο της 6ης Σεπτεμβρίου 2018, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θεωρούν ότι αυτό που μπορεί, στην παρούσα χρονική συγκυρία, να αποτελέσει διέξοδο από το αδιέξοδο και την εξομάλυνση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις 4 Ιουλίου 2018, είναι οι τελευταίες εισηγήσεις της Κυβέρνηση με την αξιοποίηση της υφιστάμενης επί σειρά ετών πρακτικής της πίστωσης διδακτικού χρόνου.

 

Σημειώνουμε ότι η πρακτική της πίστωσης διδακτικού χρόνου εμπεριέχεται ήδη και στις εισηγήσεις της Κυβέρνησης (βλ. σημείο 4), το οποίο κατά την άποψη μας μπορεί να διατυπωθεί όπως πιο κάτω: «Οι πιο πάνω μειώσεις θα πιστωθούν σε όσους εκπαιδευτικούς έχουν επηρεαστεί και θα τους αποδοθούν σταδιακά με ανάλογο χρόνο, εκτός εάν κατά τον διάλογο που θα ακολουθήσει προκύψουν συμφωνημένες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την σημερινή απόφαση». 

 

 

8