Δικαστική απόφαση μπλοκάρει τις κάμερες στη Γρίβα Διγενή – Αθωώθηκε οδηγός που ξεπέρασε το όριο ταχύτητας

Δικαστική απόφαση μπλοκάρει τις κάμερες στη Γρίβα Διγενή – Αθωώθηκε οδηγός που ξεπέρασε το όριο ταχύτητας

11/01/2017 - 10:13
topika-sponsor-logo
Σωτήρης Νικηφόρου

Τον «τσάκωσαν» οι κάμερες στη Γρίβα Διγενή, πήγε δικαστήριο και αθωώθηκε! Γιατί... έχασε τη δίκη η Αστυνομία...

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Μια πολύ σημαντική απόφαση που δεν αποκλείεται να φέρει πονοκέφαλο στην Αστυνομία πάρθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας την Δευτέρα.

Συμπολίτης μας κατηγορήθηκε ότι κάμερα τροχαίας τον κατέγραψε να οδηγεί στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή στην Έγκωμη, Λευκωσίας κατά παράβαση του ορίου ταχύτητας.

Ο κατηγορούμενος πήρε την υπόθεση στο Δικαστήριο το οποίο κλήθηκε να αποφασίσει κατά πόσο υπήρχε εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του κατηγορουμένου.

Και εκεί ακριβώς έγινε η μεγάλη ανατροπή αφού το Δικαστήριο αθώωσε τον κατηγορούμενο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου που ανέλαβε την υπόθεση, όπως σωστά επισημαίνεται και στο λεκτικό της απόφασης, οφείλουν να ληφθούν υπόψη και να εξεταστούν δυο παράμετροι. 

  1. Βάση της σχετικής νομοθεσίας, σε περιπτώσεις καταγραφής από κάμερα τροχαίας, η Αστυνομία δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος οδηγούσε κατά τον ουσιώδη χρόνο ένα μηχανοκίνητο όχημα. Η ιδιοκτησία εξάλλου ενός οχήματος δεν καταλήγει από μόνη της και σε χρήση του εν λόγω οχήματος από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Συνεπώς η αναγνώριση του οδηγού που προέβηκε στην εν λόγω παράβαση αποτελεί μαχητό τεκμήριο. 
  2. Η Αστυνομία οφείλει να ειδοποιήσει τον εγγεγραμμένο ιδιοκτήτη κατά τον τρόπο που καθορίζει η νομοθεσία για τα ευρήματα της συσκευής φωτοεπισήμανσης ήτοι της παράβασης για να του δοθεί η ευκαιρία να δώσει τα στοιχεία του παραβάτη οδηγού σε περίπτωση που δεν πρόκειται για τον ίδιο. Η οδήγηση μηχανοκίνητου οχήματος αποτελεί συστατικό στοιχείο του αδικήματος στις περιπτώσεις όπου η κατηγορία αφορά παράβαση του οδικού κώδικα με μαρτυρικό υλικό από κάμερα τροχαίας.

Έτσι λοιπόν με βάση τα πιο πάνω και την απόφαση του Δικαστηρίου, η Αστυνομία αφού δεν ακολούθησε την νενομισμένη διαδικασία για να ειδοποιήσει τον κατηγορούμενο για την παράβαση, απέτυχε να αποδείξει τις κατηγορίες και ο κατηγορούμενος αθωώθηκε. 

Φυσικά είναι μια πρωτόδικη απόφαση αλλά έχει τη δική της μεγάλη αξία αφού δημιουργεί πλέον προηγούμενο και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν αρκετοί συμπολίτες μας πλέον τον ίδιο δρόμο...

Μαζί σχεδιάζουμε το μέλλον σας!

Close