Στις 17 Ιανουαρίου οι αγορεύσεις για προνομιακή απελευθέρωση της Τζουράκοβα

Στις 17 Ιανουαρίου οι αγορεύσεις για προνομιακή απελευθέρωση της Τζουράκοβα

11/01/2017 - 12:05
topika-sponsor-logo

Ο Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μιχαλάκης Χριστοδούλου όρισε για αγορεύσεις στις 17 Ιανουαρίου την αίτηση της Αρίε Τζιουράκοβα (Arie Churakova) για έκδοση προνομιακού διατάγματος απελευθέρωσης (Habeas Corpus). Η Αρίε Τζιουράκοβα εκζητείται από τις ρωσικές Αρχές για αδικήματα οικονομικής φύσης. Είχε εγκαταλείψει τη Ρωσία και διέμενε στο Ισραήλ και συνελήφθη όταν επισκέφθηκε την Κύπρο, στη Λάρνακα.

Πρωτόδικα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας διέταξε την κράτηση της εκζητουμένης για σκοπούς έκδοσης. Η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε στις 24 Νοεμβρίου.

Ο δικηγόρος της εκζητουμένης Άντης Γεωργίου, στην αίτηση για προνομιακό διάταγμα απελευθέρωσης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα αδικήματα για τα οποία εκζητείται η Τζιουράκοβα δεν συνιστούν ποινικά αδικήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου η κράτηση της είναι παράνομη.

Η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου, στην ένσταση που υπέβαλε, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η αίτηση της εκζητουμένης είναι εκπρόθεσμη καθώς αυτή δεν κατατέθηκε εντός των 15 ημερών που προβλέπουν οι διαδικασίες και ότι μετά την παρέλευση των 15 ημερών δύναται να κινηθεί η διαδικασία παράδοσης - παραλαβής του φυγοδίκου.

Όπως αναφέρει στην ένσταση η Εισαγγελέας, για τη μεταφορά φυγοδίκου γίνονται ειδικές διευθετήσεις με την αεροπορική εταιρεία που θα μεταφέρει τον φυγόδικο και με τις χώρες, μέσα από την κυριαρχία των οποίων θα διέλθει ο φυγόδικος, σημειώνοντας ότι αυτά συνιστούν έξοδα και ως εκ τούτου το μήνυμα που πρέπει να δίνεται είναι ότι οι αιτήσεις για δικαστικές διαδικασίες που δυνατόν να ακυρώσουν, ή να αναβάλουν ρυθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο παράδοσης και παραλαβής φυγοδίκου, πρέπει να σέβονται τις προθεσμίες.

Ο Δικαστής Χριστοδούλου ανέφερε πως εάν η εκζητούμενη δεν έθεσε πρωτόδικα υπεράσπιση ως προς το ότι τα αδικήματα για τα οποία διώκεται στη Ρωσία δεν συνιστούν ποινικά αδικήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί να επικαλεστεί αυτή την υπεράσπιση στην Habeas Corpus.

Η ένσταση της Εισαγγελέως για το εκπρόθεσμο της κατάθεσης της αίτησης θα εξεταστεί μετά τις αγορεύσεις.

 

Μαζί σχεδιάζουμε το μέλλον σας!

Close