Θρησκευτικά και Αρχαία Ελληνικά αλά καρτ μάθημα στα σχολεία

Θρησκευτικά και Αρχαία Ελληνικά αλά καρτ μάθημα στα σχολεία

11/01/2017 - 15:19
Στέλιος Ξιουρής

Καδής: Ώθηση για την παιδεία οι νέοι κανονισμοί

Του Στέλιου Ξιουρή

Από τον κατάλογο τεσσάρων μαθημάτων ( Θρησκευτικά- Αρχαία Ελληνικά- Φυσική Αγωγή- Ξένες Γλώσσες) να έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν οι μαθητές αν θα τα διδαχθούν στο σχολείο είναι μια εκ των κυριότερων προνοιών των νέων κανονισμών για τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης που θα υιοθετηθούν από την επόμενη σχολική χρονιά.

Κι αν για Γυμναστική και Ξένες Γλώσσες δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερες αντιδράσεις, η πρόθεση να αφεθεί στους μαθητές κατόπιν σχετικού αιτήματος προς τον Διευθυντή τους και έγκρισης από το Υπουργείο Παιδείας να εξαιρούνται από την διδασκαλία των μαθημάτων Θρησκευτικών ιδιαίτερα και Αρχαίων Ελληνικών προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις.

Οι καβγάδες ήταν ιδιαίτερα έντονοι ιδιαίτερα μεταξύ των βουλευτών της Συμμαχίας Πολιτών Παύλου Μυλωνά και του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου αφενός και των βουλευτών του ΑΚΕΛ και της βουλευτού του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου αφετέρου. Μυλωνάς και Λεωνίδου αλλά και το ΕΛΑΜ με δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου Γεάδη Γεάδη  υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να γίνονται εξαιρέσεις στην διδασκαλία των μαθημάτων καθότι δεν μπορούν τα σχολεία να μετατραπούν σε οχήματα απώλειας ταυτότητας και της ιστορίας της πατρίδας μας.

Σημείωσαν ότι με την επιχειρούμενη προσπάθεια θα αλλάξει η μορφή των σχολείων και θα δοθούν λανθασμένα μηνύματα στην νεολαία.

Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει ταύτιση με τις διεθνείς συμβάσεις περί ανεξιθρησκίας και να δίνεται η ευελιξία στην διεύθυνση του σχολείου με έγκριση του Υπουργείου να δίνει εξαίρεση από κάποια μαθήματα.

Καθησύχασε όσους διαφωνούν αναφέροντας ότι για τα Θρησκευτικά ισχύει και αυτή την περίοδο το ίδιο καθεστώς και από τις 40 χιλιάδες μαθητές ζήτησαν εξαίρεση οι 144 μόνο.

Πάντως η σχετική πρόνοια ενδέχεται να οδηγήσει σε καθυστέρηση στην ψήφιση των νομοθετημάτων αφού υπάρχουν ισχυρές απόψεις και πέραν του ΑΚΕΛ φαίνεται ότι και μεμονωμένοι βουλευτές του ΔΗΣΥ  δεν υιοθετούν την εξαίρεση τουλάχιστον στα Θρησκευτικά. Σχετική ήταν η επισήμανση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Γεώργιου Κάρουλλα , ο οποίος  επισήμανε ότι το μάθημα των θρησκευτικών δεν εμπεριέχει στοιχεία προσηλυτισμού, αφού περισσότερο παραπέμπει σε θρησκειολογία με αντικείμενα μάθησης όλες τις θρησκείες.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ώθηση στο δημόσιο σχολείο χαρακτήρισε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής τους νέους κανονισμούς που θα διέπουν τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης που μαζί με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, όπως το νέο σύστημα διορισμών, αξιολόγησης , επιμόρφωσης εκπαιδευτικών θα επιφέρει την πολυπόθητη αλλαγή στα εκπαιδευτήρια.

Αλλάζουν πολλά με τους νέους κανονισμούς όπως είπε ο κ. Καδής όπως οι ανεξεταστέοι που θα παρακάθονται τον Ιούνιο και θα στηρίζονται από τους καθηγητές των σχολείων τους δίνοντας γροθιά στην παραπαιδεία. Εφαρμόζονται οι εξετάσεις τετραμήνων και ο διαχωρισμός εξετάσεων  για απολυτήριο από το Δημόσιο Σχολείο και πρόσβαση στα πανεπιστήμια . Στο νέο Λύκειο ακόμη θα εφαρμοστεί ο θεσμός της επιλογής των κατευθύνσεων μαθημάτων με τις εν γένει αλλαγές να υποβοηθούν στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων και την αντιμετώπιση μαθησιακών προβλημάτων.

Διαφωνίες εκφράστηκαν από τα κόμματα για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Γεωργίου να αναφέρεται σε εκτέλεση του παιδαγωγικού συστήματος.

Ακόμη επιφυλάξεις εκφράστηκαν και για το αδιάβλητο των εξετάσεων με τον τρόπο επιλογής των θεματοθετών να προκαλεί αμφιβολίες…


Close