Οι ουρανοξύστες αλλάζουν τους κανόνες πυροπροστασίας

Οι ουρανοξύστες αλλάζουν τους κανόνες πυροπροστασίας

20/03/2017 - 17:19
topika-sponsor-logo

Η αύξηση των κτηρίων που υπερβαίνουν τα 30 μέτρα τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στην Πυροσβεστική υπηρεσία αφού οι υφιστάμενοι κανόνες πυρασφάλειας δεν καλύπτουν τόσο ψηλά κτήρια. 
«Τα ψηλά κτίρια στην Κύπρο αυξάνονται και οι κανονισμοί πυροπροστασίας, ιδιαίτερα αυτών των κτιρίων θα πρέπει να αναθεωρηθούν και αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου. «Ερχόμαστε με κάποια καθυστέρηση όμως σίγουρα το θέμα θα ρυθμιστεί» είπε.
`Όπως εξήγησε, ενώπιον της Επιτροπής βρίσκεται νομοσχέδιο και κανονισμοί, κανονισμοί εκτεταμένοι που καλύπτουν πάρα πολλά ζητήματα από την πυροπροστασία για όλα τα ύψη και όλα τα μεγέθη κτιρίων, για όλες τις χρήσεις κτιρίων μέχρι τις διόδους διαφυγής και πάρα πολλά άλλα ζητήματα.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή κτίρια στα οποία αν ξεσπάσει πυρκαγιά δεν θα υπάρχει τρόπος αυτή να αντιμετωπιστεί, η κ. Μαύρου είπε ότι δεν είναι σε θέση να πει αν αυτά τα κτίρια είναι επικίνδυνα ή όχι και πρόσθεσε πως αυτό που αναφέρθηκε στην Επιτροπή είναι ότι υπάρχουν κτίρια με ύψος πέραν των 30 μέτρων (30 μέτρα είναι το ύψος που μπορεί να καλύψει σήμερα η Πυροσβεστική) που δεν έχουν συστήματα κατάσβεσης από μόνα τους πυρκαγιάς.
Είπε ότι δεν γνωρίζει αν επιβάλλονται άλλοι όροι και πως φαίνεται να υπάρχει ένα κενό.
«Η τροποποίηση που έρχεται είναι εκτεταμένη, καλύπτει πάρα πολλά καινούργια ζητήματα, κτίρια τα οποία έχουν ήδη κτιστεί έχουν εξασφαλίσει άδειες με τους υφιστάμενους κανονισμούς και όχι με αυτούς που συζητούμε» πρόσθεσε.
Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι μια από τις πρόνοιες αυτών των κανονισμών είναι η ύπαρξη συστημάτων τα οποία θα καταβρέχουν το κτίριο για να μπορεί να σβηστεί πιο εύκολα η πυρκαγιά.
Σημείωσε τέλος ότι η συζήτηση των κανονισμών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Απριλίου και η ψήφιση τους σίγουρα πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

Μαζί σχεδιάζουμε το μέλλον σας!

Close