Οι εκκλησιαστικές επιτροπές λύνουν και δένουν για τους εράνους με τις πλάτες ΔΗΚΟ – ΔΗΣΥ

Οι εκκλησιαστικές επιτροπές λύνουν και δένουν για τους εράνους με τις πλάτες ΔΗΚΟ – ΔΗΣΥ

Οι εκκλησιαστικές επιτροπές λύνουν και δένουν για τους εράνους με τις πλάτες ΔΗΚΟ – ΔΗΣΥ

Τον περασμένο Δεκέμβριο πήγε στην Ολομέλεια της Βουλής το ζήτημα της διενέργειας εράνων στα προαύλια των εκκλησιών και το ποιος αποφασίζει για το που θα πάνε τα λεφτά. Το αυτονόητο – δηλαδή οι συγγενείς των θανόντων – δεν ικανοποιούσε την Εκκλησία και με τις πλάτες ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ πέρασε τροπολογία που άφηνε τον έλεγχο στις εκκλησιαστικές επιτροπές. Τρεις μήνες μετά οι δεκάδες καταγγελίες που υποβλήθηκαν αναγκάζουν την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  να επανεξετάσει το ζήτημα.

Ουσιαστικά αυτό που συνέβη το διάστημα που ακολούθησε την ψηφοφορία στη Βουλή ήταν οι εκκλησιαστικές να αποφασίζουν ετσιθελικά και πολλές φορές να έρχονται σε σύγκρουση με τους συγγενείς των θανόντων οι οποίοι ήθελαν τα έσοδα του εράνου να πάνε σε ίδρυμα της επιλογής τους. Οι επιτροπές αποφάσιζαν είτε υπέρ μη κυβερνητικών οργανώσεων δικής τους επιλογής , είτε κρατούσαν ποσοστό επί των εισπράξεων προς όφελος της ενορίας! 

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε όλα τα μέλη της Επιτροπής γίνει δέκτες πολύ μεγάλου αριθμού καταγγελιών, όπου παρόλο που οικείοι εκφράζουν γραπτώς που θέλουν να πηγαίνουν οι εισφορές, αυτή η επιθυμία δεν γίνεται σε πολλές περιπτώσεις σεβαστή από τις εκκλησιαστικές επιτροπές» δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτής ΔΗΣΥ, Στέλλα Κυριακίδου.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, η Εκκλησία προτίθεται να συζητήσει το θέμα σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στις 8 Ιουνίου.

Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα, είπε, ότι θα στείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, ώστε εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας να δώσει στην Επιτροπή τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας επί του θέματος σε συνεδρία που θα γίνει στις 8 Μαΐου.

«Στόχος και απόφαση της Επιτροπής είναι ότι το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί και ότι οι οικείοι του αποθανόντος έχουν δικαίωμα να καθορίζουν πού θα πηγαίνουν τα λεφτά από τις εισφορές» δήλωσε η κ. Κυριακίδου.

Home