Από νωρίς στην παρανομία… λόγω έλλειψης νομοθεσίας στην Κύπρο

Από νωρίς στην παρανομία… λόγω έλλειψης νομοθεσίας στην Κύπρο

21/04/2017 - 11:09
17χρονος στο κελί για 61 διαρρήξεις μαζί με άλλους 12 ανήλικους
Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Περιπτώσεις προσώπων με παραβατική συμπεριφορά που χαρακτηρίζονται ως «εγκληματικά» στοιχεία φαίνεται να αρχίζουν τη δράση τους από νεαρή ηλικία στην Κύπρο λόγω μη αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους. Υπό κράτηση μέχρι τη δίκη του βρίσκεται ένας 17χρονος στη Λεμεσό ο οποίος παραδέχθηκε ότι διέπραξε 61 διαρρήξεις το τελευταίο τρίμηνο. Αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό ανηλίκου που είδε το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα αφού στα κρατητήρια κατέληξε 15χρονος που τράβηξε μαχαίρι για να ληστέψει κορίτσια στη Λεμεσό αλλά και 16χρονος που έχει γίνει φόβος και τρόμος στη Λεμεσό για σωρεία κλοπών και διαρρήξεων.

Νομοθετικό κενό

Η νεανική παραβατικότητα μαστίζει την κυπριακή κοινωνία αφού υπάρχει νομοθετικό κενό. Μόλις το 2014 ετοιμάστηκε νομοσχέδιο με πρωτοβουλία του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά. Το εν λόγω νομοσχέδιο εδώ και τρία χρόνια δεν έχει φθάσει ακόμα στη Βουλή. Την ίδια ώρα όμως η Επίτροπος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για λύση του προβλήματος.

Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο να καλύψει το κενό και να θεσμοθετήσει ένα ποινικό σύστημα ειδικά σχεδιασμένο για τους παραβάτες νεαρούς. Το νομοσχέδιο στοχεύει στην πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας, ώστε η ποινική δίωξη και κράτηση των παιδιών να θεωρείται το έσχατο μέτρο. Το νομοσχέδιο προβλέπει απαγόρευση φυλάκισης ανηλίκων και εγκαθίδρυση ειδικών δικαστηρίων ανηλίκων.

Άρχισε από μικρός ο Αλέξης
Άξια αναφοράς είναι η περίπτωση Αλέξη Αναστασίου ο οποίος πριν δύο χρόνια δολοφόνησε τον 22χρονο Αγγλοκύπριο Μάικλ Μηνά. Το «Αλεξούι» -όπως είναι γνωστός στη Λάρνακα- είχε απασχολήσει τους ανακριτές δεκάδες φορές στο παρελθόν, με τον φάκελο του να ανοίγει στις διωκτικές Αρχές το 2010 όταν ήταν σε ηλικία 12 ετών. Κατηγορήθηκε  για δεκάδες υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών σε κατοικίες, εκκλησίες, αυτοκίνητα –ακόμα και μοτοποδήλατα- καθώς και μεμονωμένα θύματα (περισσότερες από 40 φορές), για 2 εμπρησμούς –κατοικίας και μπυραρίας– για υποθέσεις ναρκωτικών και ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και για επίθεση και πρόκληση σωματικής βλάβης, βία στα γήπεδα και οχλαγωγία, απειλές βιαιοπραγίας, επιθέσεις κατά αστυνομικών και παράνομη κατοχή περιουσίας. Το γεγονός ότι οι αρχές δεν κατάφεραν να χειριστούν την υπόθεσή του και να οδηγήσουν σε σοφρωνισμό είχε τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Ποινική ευθύνη από τα 14

Με βάση το νομοσχέδιο, αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις η ποινική ευθύνη των ανηλίκων αρχίζει από την ηλικία των 14 ετών. Σε οποιαδήποτε μικρότερη ηλικία δεν υπάρχει ευθύνη. Η προφυλάκιση των ανηλίκων πρέπει να διαρκεί μέχρι μια ημέρα.

13 ανήλικοι στις Φυλακές

Όπως πληροφορούμαστε, στην Κύπρο δεν υπάρχουν στην Κύπρο φυλακές ανηλίκων (σ.σ. μεγάλο κενό). Στην πτέρυγα Ειδικό 8 των Κεντρικών Φυλακών βρίσκονται 13 ανήλικοι εκ των οποίων οι εννιά είναι Ελληνοκύπριοι και οι τρεις αλλοδαποί. Από αυτούς οι εννιά είναι κατάδικοι και οι τρεις υπόδικοι. Στις Φυλακές κρατούνται για διάφορα αδικήματα ανήλικοι από 14 – 21 ετών.

Η διαδικασία

Η αντιμετώπιση ενός ανήλικου παραβάτη περνά από την ακόλουθη διαδικασία:

1. Όταν καταγγελθεί στην Αστυνομία ένας ανήλικος παραβάτης τότε ενημερώνεται ο Αστυνομικός Διευθυντής της Επαρχίας.

2. Ο Αστυνομικός Διευθυντής ενημερώνει τις αρμόδιες Υπηρεσίας Κοινωνικής Ευημερίας για ετοιμασία έκθεσης.

3. Ο ανακριτής με το τέλος των ερευνών διαβιβάζει το φάκελο (σ.σ. ανεξάρτητα από την έκθεση) στον οικείο Αστυνομικό Διευθυντή. Ακολούθως η υπόθεση διαβιβάζεται στην αρμόδια Επιτροπή Μεταχείρισης Ανηλίκων Παραβατών που υποβάλλει εισηγήσεις στον Αστυνομικό Διευθυντή.

4. Η Επιτροπή μπορεί να καλεί τον ανήλικο ή τους γονείς ή τον κηδεμόνα να συμμετάσχουν.

5. Η Επιτροπή μπορεί να εισηγηθεί επίβλεψη του ανήλικου παραβάτη από το Επαρχιακό Γραφείο Ευημερίας.

6. Οι εισηγήσεις της Επιτροπής είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα.

7. Ο φάκελος διαβιβάζεται στη Νομική Υπηρεσία με σκοπό να αποφασιστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα εάν θα ασκηθεί ποινική δίωξη ή όχι.

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Μεταχείρισης Ανηλίκων συμμετέχουν ο Βοηθός Επαρχιακός Λειτουργός Ευημερίας (σ.σ. υπεύθυνος για την οικογένεια και το παιδί).

Ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της επαρχίας που διερευνά την υπόθεση. Ένας ειδικός ψυχολόγος, εγκληματολόγος όταν η Επιτροπή κρίνει αναγκαία τη συμμετοχή του.

Στα Δικαστήρια οι τροχαίες παραβάσεις

Οι ανήλικοι παραβάτες κατά κανόνα παραπέμπονται ενώπιον Δικαστηρίου εκτός εάν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι μη ποινικής δίωξης. Σε τέτοια περίπτωση ο φάκελος διαβιβάζεται στη Νομική Υπηρεσία για να αποφασιστεί εάν συντρέχουν λόγοι για μη ποινική δίωξη.


Close