Ξενοδοχείο και δίδυμοι πύργοι στο κρησφύγετο και τον τάφο του Γρίβα στη Λεμεσό – Αντιδρούν οι αγωνιστές

Ξενοδοχείο και δίδυμοι πύργοι στο κρησφύγετο και τον τάφο του Γρίβα στη Λεμεσό – Αντιδρούν οι αγωνιστές

Ξενοδοχείο και δίδυμοι πύργοι στο κρησφύγετο και τον τάφο του Γρίβα στη Λεμεσό – Αντιδρούν οι αγωνιστές

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Ιδρύματος Γεώργιος Γρίβας Διγενής που έχει έδρα στην Ελλάδα, να αναζητήσει επενδυτές για ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας και δίδυμων πύργων στο σημείο όπου βρίσκεται ο τάφος και το κρησφύγετο του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα στην ομώνυμη λεωφόρ στη Λεμεσό, στην περιοχή Αγίου Νικολάου.|

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος:

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ, βάσει του ως άνω σχεδιασμού που έλαβε προκαταρκτική έγκριση από τις πολεοδομικές υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού:

Α) ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

Πρόκειται για την περιοχή όπου βρίσκεται το κρησφύγετο – ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΟΚΑ , το πλοιάριο ΣΕΙΡΗΝ και ο τάφος του ΔΙΓΕΝΗ και την περιοχή όπου προβλέ-πεται ανέγερση κτηρίου γραφείων του ιδρύματος, σε εμβαδόν κάλυψης 840 τ.μ. και συνολική επιφάνεια κτισμάτων 3.080 τ.μ.

Β) ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Εμβαδόν κάλυψης 1.150 τ.μ.. Προβλέπεται η ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας εμβαδού 2.662 τ.μ. καθως και ανέγερση διδύμων πύργων – γραφείων εμβαδού 5.880 τ.μ.

Αντίδραση από τους αγωνιστές

Άμεση ήταν η αντίδραση από τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Ο  Σύνδεσμος Αγωνιστών Πόλεως και Επαρχίας Λεμεσού (ΣΕΠΑΛ) σε ανακοίνωση του μιλά για βεβήλωση ενός ιστορικού χώρου  και εξευτελισμό του απελευθερωτικού αγώνα. Εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους στην απόφαση του Ιδρύματος για αναζήτηση επενδυτή από το Ίδρυμα Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή. για ανέγερση ξενοδοχείου και δίδυμων πύργων στο σημείο όπου βρίσκεται το το κρησφύγετο ,ο τάφος και ο ανδριάντας του Γρίβα.

Ο Σύνδεσμος Αγωνιστών Πόλεως και Επαρχίας Λεμεσού καλεί παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει τις προθέσεις της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος και να αναθέσει την εποπτεία του και την προστασία του ιστορικού χώρου στην Ακαδημία Αθηνών, που έχει τιμήσει τον Γρίβα. 

Επανέλαβε επίσης την πρόταση του για να ανεγερθεί στο συγκεκριμένο σημείο «το Πάνθεον των Ηρώων της Κύπρου – Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη».

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον ΣΑΠΕΛ, μας αναφέρθηκε ότι το θέμα θα απασχολήσει ξανά τον Σύνδεσμο τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν οι επόμενες κινήσεις. 

 

Home