Στελιος Χατζηιωάννου: Χαρίζει τη μιση περιουσία του - Πόση είναι αυτη όμως;

Στελιος Χατζηιωάννου: Χαρίζει τη μιση περιουσία του - Πόση είναι αυτη όμως;

Στελιος Χατζηιωάννου: Χαρίζει τη μιση περιουσία του - Πόση είναι αυτη όμως;
Ο Sir Easy Man έγινε μέλος του ιδρύματος "Giving Pledge" και χαρίζει τη μισή του περιουσία

Με μία απόφαση που σόκαρε στο άκουσμα της και δημιούργησε κόμπο στο λαιμό των κληρονόμων του, ο sir Στελιος Χατζηιωάννου ανακοίνωσε χθες ότι θα χαρίσει τη μισή περιουσία του στο ιδρυμα Giving Pledge και δεσμεύεται μέσω της  διαθήκης του ότι θα διαθέσει τη μισή του περιουσία στους φιλανθρωπικούς σκοπούς του Ιδρύματός αυτού.  

Ποιός έιναι όμως ο Στελιος Χατζηιωαννου;

 

Ο Κύπριος “Easy Man” είναι βέβαια γνωστός σε όλους για την επιχειρηματική του δράση στην Μεγάλη Βρετανία κυρίως μέσα από την αεροπορική του εταιρία και γενικότερα γύρω από το brand Easy Jet.

 

Διαβάζουμε στο βιογραφικό του ότι, ο Στέλιος Χατζηιωάννου έγινε ευρύτερα γνωστός για τη δημιουργία της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους easyJet το 1995, σε ηλικία μόλις 28 ετών. Το 2000, η εταιρεία που έφερε την επανάσταση στις ευρωπαϊκές αεροπορικές μεταφορές, εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου – παραμένοντας ο ίδιος και η οικογένεια του οι μεγαλύτεροι μέτοχοι με ποσοστό σχεδόν 37%. (Η easyJet συγκαταλέγεται στη λίστα των FTSE-100, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου με βάση την εμπορική της αξία.) 

 

Ο Στέλιος διατηρεί τα δικαιώματα της ονομασίας 'easy' (συμπεριλαμβανομένης της easyJet) στην ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων, easyGroup, με έδρα το Μονακό και το Λονδίνο. Από τότε έχει επεκταθεί σε νέους τομείς - όλοι αφιερωμένοι στο να προσφέρουν στους καταναλωτές την αρχή της εταιρείας «more value for less» ή «περισσότερη αξία με λιγότερο τίμημα». Αυτοί περιλαμβάνουν εταιρείες όπως: easyBus, easyHotel, easyCar, easyOffice και easyGym – προσδίδοντας εισοδήματα μέσω πνευματικών δικαιωμάτων στην easyGroup.  

Πριν την ίδρυση της αεροπορικής εταιρείας, ο Στέλιος δημιούργησε τη ναυτιλιακή εταιρεία Stelmar το 1992 - με την οικονομική ενίσχυση του πατέρα του Λουκά – που υπήρξε ένας αυτοδημιούργητος εφοπλιστής. Η Stelmar εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2001 και στη συνέχεια πωλήθηκε το 2005, τέσσερις φορές από την αρχική τιμή της μετοχής. 

 

Το 2006, στην ηλικία των 39 ετών, ο Στέλιος έλαβε τον τίτλο του ιππότη από την ΗΜ Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ για τις υπηρεσίες του στην επιχειρηματικότητα Από το 2009 διατελεί ως Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κύπρου στο Πριγκιπάτο του Μονακό όπου και διαμένει μόνιμα. 

 

Ποιό είναι το μέγεθος της περιουσίας του;

 

Η συνολική περιουσία της Easy jet, της εταιρίας που ξεκίνησε από το μηδέν ο Στέλιος Χατζηιωάννου ανέρχεται σύμφωνα με το περιοδικό Forbes στα 5.1 δισεκατομμύρια δολάρια 

 

Ωστόσο από αυτά, μόνο το 37% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στην οικογένεια Χατζηιωάννου ενώ η προσωπική περιουσία του Στέλιου Χατζηιωάννου, πάντα σύμφωνα με το Forbes  ανέρχεται στα 1.32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έτσι με ένα πρόχειρο υπολογισμό, το ίδρυμα Giving Pledge θα βάλει στα ταμεία του γύρω στα 526 εκατομμύρια δολάρια (461 εκατ. ευρώ).

 

Ποιο είναι το ίδρυμα Giving Pledge

 

Η πρωτοβουλία «Giving Pledge» ξεκίνησε στην Αμερική το 2010 από τους Bill και Melinda Gates ( και τον Warren Buffett και αποτελεί μία διεθνή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα πιο έντονα κοινωνικά προβλήματα, μέσω της ευαισθητοποίησης εύπορων ατόμων και οικογενειών που δεσμεύονται δημόσια ότι θα διαθέσουν, είτε κατά τη διάρκεια της ζωής τους, είτε μέσω της διαθήκης τους, πάνω από το μισό της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Πρόκειται για μια ανοικτή πρόσκληση για δισεκατομμυριούχους, για να αφιερώσουν δημόσια το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους στην φιλανθρωπία. Και είναι εμπνευσμένο από το παράδειγμα των εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος που δίνουν γενναιόδωρα -και συχνά με μεγάλη προσωπική θυσία- μέρος της περιουσίας τους για  να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. 

 

Για τους ιδρυτές δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Ο Bill Gates, ο ιδρυτής της Microsoft είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη με περιουσία που ξεπερνάει τα 88.5 δις δολάρια ενώ ο αμερικανικής καταγωγής Buffet, θεωρείται από πολλούς ο μεγαλύτερος επενδυτής όλων των εποχών με μία περιουσία που ξεπερνάει τα 74 δις δολάρια.

 

Στο ίδρυμα μεταξύ άλλων συμμετέχουν, ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Al-Waleed Bin Talal bin Abdulaziz al Saud, o Michael Bloomberg επιχειρηματίας και πολιτικός, o Sir Richard Charles Nicholas Branson ιδιοκτήτης της Virgin Airlines, o George Lucas παραγωγός ταινιών (Star Wars), και πλήθος άλλων δισεκατομμυριούχων και εκατομμυριούχων προσωπικοτήτων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home