1986 - Πανικός και τρόμος στην Κύπρο από τις επιπτώσεις του Τσέρνομπιλ (Φωτογραφίες)

1986 - Πανικός και τρόμος στην Κύπρο από τις επιπτώσεις του Τσέρνομπιλ (Φωτογραφίες)

18/06/2017 - 08:39
Οι προειδοποιήσεις και το μούδιασμα της αγοράς
Γιάννος Λύτρας

Στις 26 Απριλίου 1986, συνέβη το τρομακτικό δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ, 30 μίλια από το Κίεβο, στην Ουκρανία. Οι συνέπειες έφτασαν μέχρι και την Κύπρο, καθώς, με την βοήθεια των ανέμων, το ραδιενεργό νέφος επηρέασε και το νησί μας, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας πανικός, για μερικές ημέρες.

Η αγορά μούδιασε, εν μέρει, αφού μερικά τρόφιμα αγαθά δεν πωλούνταν, λόγω του φόβου της μόλυνσης από την ραδιενέργεια.

Οι φόβοι στην Κύπρο

Όπως ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Σημερινή», με μια βδομάδα καθυστέρηση, κι ενώ όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες είχαν λάβει τα μέτρα τους για την μεγαλύτερη δυνατή προστασία από την ραδιενέργεια, στην Κύπρο εξεδόθη μια ανακοίνωση, η οποία δεν παρέθετε κάποιο επίσημο στοιχείο, αλλά απλώς καθησύχαζε το κοινό:

«Εξακολουθεί να μην υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος στην Κύπρο για την υγεία του πληθυσμού από ραδιενέργεια, μολονότι από τις μέχρι τώρα μετρήσεις, βρέθηκε ότι κατά τις τελευταίες δύο μέρες βρέθηκε ότι υπήρξε κάποια επουσιώδης αύξηση της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Στο μεταξύ, οι καιρικές συνθήκες και η κατεύθυνση των ανέμων που επικρατούν από σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο, ελαττώνουν ακόμα περισσότερο τα επίπεδα ραδιενέργειας πάνω από την Κύπρο».

Οι προβλέψεις Κύπριου καθηγητή Φυσικής

Ο Δρ. Ανδρέας Χατζηκωστής, καθηγητής Φυσικής, που εργαζόταν στις ΗΠΑ, προέβλεψε ότι η Κύπρος κινδύνευε από την ραδιενέργεια, εάν δεν λαμβάνονταν τα απαραίτητα μέτρα. Όπως είπε, θα έπρεπε να αποφεύγεται η εισαγωγή γεωργικών και γαλακτοκομικών προϊόντων και κρεάτων, από τις χώρες που έχουν επηρεαστεί.

«Ραδιενέργεια στο πρόβειο γάλα»

Τελικά, όπως αναφέρεται σε νέο πρωτοσέλιδο της «Σημερινής», η Κύπρος φαίνεται ότι δεν γλίτωσε από την ραδιενέργεια. Παρά τους προηγούμενους καθησυχασμούς των αρμοδίων, από νέες μετρήσεις, διαπιστώθηκε μικρή αύξηση της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, ενώ αυξημένα ποσοστά εντοπίστηκαν και στο πρόβειο γάλα, πράγμα που καταδείκνυε και μερική μόλυνση του εδάφους.

Επίσης, το κοινό προτρεπόταν να πλένει καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, πριν τα καταναλώσει.

«Χαλαροί» οι Κύπριοι...

Ερωτηθείς από την εφημερίδα, αριθμός Κυπρίων πολιτών, μεταξύ των οποίων και μητέρες, δήλωσε ότι δεν ανησύχησε ιδιαίτερα από το ραδιενεργό νέφος και ότι θα συνέχιζε να προμηθεύεται κανονικά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Όσο για το γάλα, απάντησαν ότι το προσέφεραν κανονικά στα παιδιά τους και θα σταματούσαν μόνον εάν απαγορευόταν επίσημα η κατανάλωσή του.

...αλλά, μουδιασμένη η Λαϊκή Αγορά

Παρά τις δηλώσεις από πολίτες, που ανέφεραν ότι δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα από την εξάπλωση της ραδιενέργειας, η Λαϊκή Αγορά στην περιοχή Αγίου Αντωνίου στην Λευκωσία, παρουσιάστηκε μουδιασμένη. Ο λόγος, φυσικά, ο φόβος που κατέκλυσε αρκετούς καταναλωτές, για τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Χαρακτηριστική είναι και η πιο κάτω φωτογραφία εμπόρων, οι οποίοι απλώς κάθονταν κι έκαναν «συντροφιά» στα απούλητα προϊόντα τους.

Και επήλθε ο καθησυχασμός

Μέχρι τις 14 Μαΐου 1986, παρά τον αρχικό πανικό, η κατάσταση στην Κύπρο είχε αρχίσει να ομαλοποιείται, όπως ανέφερερε «Ο Φιλελεύθερος». Οι βροχές που είχαν πέσει, ξέπλυναν τα χόρτα στους αγρούς, κάτι που έκανε πιο αισιόδοξους τους ειδικούς που μελετούσαν τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στην Κύπρο.

Παρ’ όλ’ αυτά, συνέστηναν αποχή από το πρόβειο γάλα για μερικές ακόμα μέρες, ενώ το αγελαδινό μπορούσε να καταναλωθεί άφοβα, πλέον.


Close