Ψηφίστηκε ομόφωνα ο νόμος για το ΓΕΣΥ

Ψηφίστηκε ομόφωνα ο νόμος για το ΓΕΣΥ

Ομόφωνα πέρασε πριν από λίγο ο νόμος για το ΓΕΣΥ, στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία άρχισε από το πρωί την συζήτηση των δύο νομοσχεδίων. Εγκρίθηκε επίσης και το κείμενο των κανονισμών του. Παρόν στην διαδικασία, ήταν και ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης.

ΕΙΔΗΣΗ 15:30

Η σημερινή μέρα αποτελεί σημαντικό σταθμό στο δρόμο για εφαρμογή του ΓεΣΥ ωστόσο ο δρόμος αυτός θα είναι μακρύς και χρειάζεται συναίνεση και συνεργασία από όλους, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε πως ενδεχομένως κάποιοι να συνεχίσουν να θέτουν προσκόμματα και προβλήματα και κανείς δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις .

Για τις επικρίσεις που ακούστηκαν για το ποιοι φέρουν ευθύνη για το γεγονός ότι τόσα χρόνια η Κύπρος δεν κατόρθωσε να εφαρμόσει σύστημα υγείας, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών και κανείς δεν πρέπει να βγάζει την ουρά του απ’ έξω.

ΕΙΔΗΣΗ 14:25

Σήμερα βάζουμε τις βάσεις, δήλωσε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής, σημειώνοντας παράλληλα ότι διαγράφουμε την χώρα μας από την μαύρη λίστα ως το μόνο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς εθνικό σύστημα υγείας.

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο κ. Νουρής ανέφερε ότι «ψηφίζουμε για ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα, που σχεδιάστηκε για την εξυπηρέτηση του πολίτη – ασθενή». «Για να μην χρειάζεται να γνοιάζεται για την κακιά ώρα», πρόσθεσε.

«Για να μην πρέπει να αποτείνεται σε πολιτειακούς αξιωματούχους για να εξυπηρετηθεί», είπε. «Για να μην χρειάζεται μέσο για να λάβει το ενδεδειγμένο φάρμακο ή θεραπεία. Για να μην ψάχνει το όνομά του σε μακρόσυρτες λίστες αναμονής».

«Περάσαμε από συμπληγάδες. Συζητήσαμε για χρόνια. Ακούσαμε τις απόψεις των ειδικών» ανέφερε ο κ. Νουρής. Δώσαμε, πρόσθεσε, «λόγο και ρόλο στους ίδιους τους ασθενείς».

ΕΙΔΗΣΗ 14:24

Την αισιοδοξία της  για την εφαρμογή του ΓεΣΥ παρά τις δυσκολίες, εξέφρασε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής η Βουλευτής ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι πρέπει να σταθούμε σ’ αυτά που πετύχαμε όλοι μαζί.

«Να σταθούμε σ’ αυτά που πετύχαμε όλοι μαζί. Οφείλουμε να το προστατεύσουμε το οφείλουμε στους ασθενείς, στους πολίτες και στον τόπο μας», ανέφερε η κ. Κυριακίδου στην ομιλία της για το νομοθετικό πακέτο για το ΓεΣΥ που αναμένεται να υπερψηφιστεί στη σημερινή Ολομέλεια.

Η Βουλευτής ΔΗΣΥ έδωσε πέντε λόγους για το γεγονός ότι προχώρησε το ΓεΣΥ σε αντίθεση με το παρελθόν. Σύμφωνα με την ίδια, η πρόοδος που επιτεύχθηκε οφείλεται στην πολιτική αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, στον ίδιο τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη και τη σταθερή στάση που τήρησε, στους ασθενείς και ιδιαίτερα στην ΠΟΣΠ που έστειλαν ισχυρό μήνυμα, αλλά και στην ίδια την Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

«Παρά τις έντονες συζητήσεις επικράτησε μια σωστή προσήλωση στο στόχο μέσα από συγκλίσεις και συναίνεση», είπε.

Η κ. Κυριακίδου πρόσθεσε ότι οι μεγάλες δυσκολίες που θα ακολουθήσουν έχουν να κάνουν με την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών και πρότεινε στον Υπουργό Υγείας όπως λάβει συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς μέχρι την υλοποίηση του ΓεΣΥ.

ΕΙΔΗΣΗ 13:12

 Το μεγάλο στοίχημα ενώπιον της Πολιτείας είναι η υλοποίηση του ΓεΣΥ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί πλέον μια ολοκληρωμένη στρατηγική με χρονοδιαγράμματα και λεπτομέρεια όλες τις φάσεις υλοποίησης.

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ανέφερε ότι η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί ότι το θέμα του ΓεΣΥ είναι το δεύτερο εθνικό ζήτημα μετά το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι «όντως είναι ύψιστης σημασίας για τους Κύπριους πολίτες».

Θεωρώ ότι αξίζει συγχαρητήρια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας όπως και όλα τα μέλη της Επιτροπής Υγείας, γιατί πίστεψαν στο ΓεΣΥ και γιατί μέσα σε πολιτικά αντίξοες και δύσκολες συνθήκες, έκλεισαν τα αυτιά τους στις διάφορες σειρήνες, δούλεψαν συστηματικά και μεθοδικά για να επιτρέψουν σήμερα στην Ολομέλεια να έχει ενώπιον της τα δύο νομοσχέδια και τους κανονισμούς του ΓεΣΥ.

Συγχάρηκε ιδιαίτερα και τον Υπουργό Υγείας «γιατί και αυτός πίστεψε στο ΓεΣΥ από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, πάλεψε για το ΓεΣΥ, αντιστάθηκε σε πάρα πολλές πιέσεις και με την επιμονή του και με τη βοήθεια τη δική μας μας επέτρεψε να πείσουμε και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αλλάξει την πολιτική του να υιοθετήσει το ΓεΣΥ και έτσι δεν είχαμε μια δεύτερη παραίτηση Υπουργού Υγείας για το ΓεΣΥ».  

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ακόμη ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν πρόκειται για το τέλειο σύστημα».  Είμαι σίγουρος, είπε, ότι «υπάρχουν αδυναμίες και κενά». Αν όμως, πρόσθεσε, «περιμέναμε όπως γινόταν για δεκαετίες ότι κάποια στιγμή θα διαμορφώσουμε ένα τέλειο σύστημα ΓεΣΥ αυτό δεν θα γίνει ποτέ, και δεν έγινε σε καμιά χώρα του κόσμου και για κανένα σύστημα».

Εξέφρασε τη θέση ότι «θα πρέπει να το εφαρμόσουμε με τις αδυναμίες και τα κενά του», σημειώνοντας ότι Κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις θα έχουν την υποχρέωση να επιλύουν τα όποια κενά και αδυναμίες.

Χρειάζεται πολιτική βούληση, είπε, και δήλωσε εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος όσο μεγάλα και να είναι τα κενά θα αντιμετωπιστούν.

ΕΙΔΗΣΗ 13:08

Σήμερα η Βουλή γράφει ιστορία, δήλωσε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια για το πακέτο νομοθετημάτων του ΓεΣΥ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πρόθεση του Κινήματος να υπερψηφίσει τα δύο νομοσχέδια και να εγκρίνει τους κανονισμούς.

«Το όραμα της κοινωνικής προσφοράς ενός ΓεΣΥ αποτελεί πατριωτική επιταγή, η οποία πρέπει να γίνει πραγματικότητα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και αιτιάσεις», σημείωσε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «σε λίγη ώρα τα νομοσχέδια για την αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων και την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα είναι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και από αύριο θα ξεκινήσει η προσπάθεια για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του». Μίλησε ακόμη για τις βασικές αρχές του ΓεΣΥ που είναι «η καθολικότητα και αλληλεγγύη».

Ο κ. Γιωργάλλας έδωσε επίσης τα εύσημα στον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη για το αποτέλεσμα αλλά ανέδειξε και τη συναίνεση που υπήρξε μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στην Αλληλεγγύη, είπε μεταξύ άλλων, «είμαστε σίγουροι ότι οι προσπάθειες των ποικιλόμορφων συμφερόντων που επιδιώκουν να μην εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, θα συνεχιστούν και μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων και κανονισμών και την έναρξη οικοδόμησης του νέου συστήματος», είπε.

ΕΙΔΗΣΗ 12:37

Το ΕΛΑΜ, παρά τις επιμέρους διαφωνίες και προβληματισμούς του, ψηφίζει υπέρ των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ δήλωσε ο Πρόεδρός του, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Χρίστος Χρίστου.

Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι η σαθρή κατάσταση πρέπει να αλλάξει και αυτή ήταν η βασική απαίτηση του κόμματός του ακόμη και πριν την είσοδό του στη Βουλή , προσθέτοντας πως η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και θα έπρεπε να ήταν από τις κύριες πρωταρχικές παροχές προς τους πολίτες μας. Ανέφερε ότι μακριά από τις λογικές της εμπορευματοποίησης και της εκμετάλλευσης, πρέπει επιτέλους ο πολίτης και ο ασθενής να είναι ο πυρήνας της πολιτικής κάθε κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι διαχρονικά όλες οι Κυβερνήσεις αμέλησαν εγκληματικά και μετέτρεψαν το ΓεΣΥ σε γεφύρι της Άρτας και ότι όλοι φέρουν ευθύνες για τη διαιώνιση της κατάστασης που δεν τιμά κανένα.

Η ανικανότητα και η αναβλητικότητα, η έλλειψη πολιτικής βούλησης και η συνειδητή εξυπηρέτηση συμφερόντων , το πελατειακό κράτος μας έφερε εδώ που είμαστε και πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι η υγεία δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια και όλα αυτά πρέπει να ξεριζωθούν.  

Ανέφερε ότι η Κύπρος δεν θα μετατραπεί από τη μια μέρα στην άλλη σε παράδεισο και δεσμεύτηκε ότι η Βουλή θα παρακολουθεί στενά το θέμα και θα ασκεί έλεγχο.Τόνισε επίσης την ανάγκη για λήψη διορθωτικών μέτρων για αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων όπως η υποστελέχωση.

ΕΙΔΗΣΗ 12:35

Στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση, η οποία θα μεταφραστεί σε δαπάνες, αλλά και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης στην ομιλία του για το ΓεΣΥ ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

«Σήμερα είναι το τέλος της αρχής στο μακρύ δρόμο για την εφαρμογή ενός ΓεΣΥ όπως εμείς – και ο κάθε απλός πολίτης αυτής της χώρας – οραματίζεται», ανέφερε ο κ. Περδίκης στην ομιλία του από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Δήλωσε ότι το Κίνημα θα υπερψηφίσει τα δύο νομοσχέδια και θα εγκρίνει τους κανονισμούς και έδωσε τα συγχαρητήρια του στον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, ο οποίος παρακολουθεί τη συζήτηση στην Ολομέλεια, για τη στοχοπροσήλωσή του.

«Πρέπει να τεθούν, μέσα σε πνεύμα συναίνεσης και συμφωνίας, δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα». Πρέπει, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, «η συμφωνία του Ιουλίου 2016 να τηρηθεί χωρίς παρέκκλιση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θέλουμε τα καθημερινά προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια να λύνονται καθώς θα ψηφίζονται νομοσχέδια, θα γίνονται μελέτες κα θα κλείνουν συμφωνίες με το προσωπικό».

ΕΙΔΗΣΗ 12:31

Υπέρ των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ τάχθηκε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς, λέγοντας ότι αισθάνεται ευτυχής γιατί μπήκε το νερό στο αυλάκι και γιατί επιτέλους ένας Υπουργός Υγείας συγκρούστηκε με τα κατεστημένα, εκβίασε και ήταν αποφασισμένος να εισάξει ένα σύστημα υγείας για όλους.

Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η κατάσταση που επικρατεί αποτελεί παρακμή της πολιτείας μας γιατί κάποιοι βολεύονταν και όλοι σταθήκαμε αμήχανοι να αντιδράσουμε.

Το σύστημα αργοπεθαίνει, φανήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων όλα αυτά τα χρόνια και επιτέλους πρέπει τώρα το ΓεΣΥ να εισαχθεί γιατί πρέπει να υπάρχει ο  απαραίτητος μηχανισμός για τους πολίτες μας τους οποίους οφείλουμε να στηρίξουμε είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι καιρός τα διάφορα βασίλεια να καταργηθούν και να ξεριζωθεί η μελανή εικόνα στο τομέα της υγείας.

ΕΙΔΗΣΗ 12:00

Σήμερα ολοκληρώνεται το πρώτο μεγάλο βήμα των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ανοίγοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα δύο νομοσχέδια και το κείμενο κανονισμών του Γενικού Σχεδίου Υγείας, που αναμένεται να ψηφίσει η Βουλή σήμερα, παρουσία και του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη.

Ο κ. Συλλούρης, στην αναφορά του, είπε ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα που έχει μελετήσει η Βουλή. Έκανε ιστορική αναδρομή των προσπαθειών για ένα Γενικό Σύστημα Υγείας, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας να φέρει ενώπιον της Βουλής τα νομοσχέδια. Την ίδια ώρα εξέφρασε την θέση ότι το κοινοβούλιο «ανέλαβε πλήρως τις ευθύνες του».

Το αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς που έγινε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής «το έχουμε σήμερα μπροστά μας», είπε και αναφέρθηκε ειδικότερα «στην σκληρή, επίμονη και αποτελεσματική δουλειά που έκανε η Επιτροπή Υγείας».  

ΕΙΔΗΣΗ 08:47

Πρόκειται για τον περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμο, τους περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Γενικούς) Κανονισμούς και τον περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικού) Νόμο, τα τρία θέματα που έχουν τοποθετηθεί πρώτα στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας.

Δεν υπάρχουν τροπολογίες 

Σημειώνεται ότι ως της Δευτέρα στις 1200, προθεσμία που είχε δοθεί για να κατατεθούν οποιεσδήποτε τροπολογίες στις υπηρεσίες της Βουλής όπως είχε ανακοινώσει ενώπιον της προηγούμενης Ολομέλειας ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, δεν είχε υποβληθεί καμία τροπολογία.

Μετά από εισηγήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχουν διατεθεί οι ακόλουθοι χρόνοι ομιλίας:  ΔΗΣΥ 50 λεπτά, ΑΚΕΛ 40 λεπτά, ΔΗΚΟ 30 λεπτά, ΕΔΕΚ 18 λεπτά, από 15 λεπτά σε Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη, Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και ΕΛΑΜ καθώς και 7 λεπτά τον ανεξάρτητο Βουλευτή Παύλο Μυλωνά.

Θα στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια 

Τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής κατά τη συνεδρία της την 1η Ιουνίου στην οποία και αποφασίστηκε η παραπομπή των νομοσχεδίων και κανονισμών στην Ολομέλεια για ψήφιση, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης είχε διαβεβαιώσει ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια, για τυχόν ελλείμματα, για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος και επιτήρηση της σωστής εκμετάλλευσης των πόρων που απορροφούνται από το ΓεΣΥ προκειμένου να αποφασιστεί αν χρειάζονται ενίσχυση για κάλυψη ελλειμμάτων.

Όσον αφορά τις συνεισφορές, είχε αναφέρει ότι στην πρώτη φάση που αρχίζει την 1η Μαρτίου 2019 και αφορά την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 1,70% του μισθού, οι εργοδότες 1,85 %, το κράτος 1,65%, οι αυτοεργοδοτούμενοι 2,55%, οι συνταξιούχοι, οι εισοδηματίες και αξιωματούχοι 1,70%.

Δεύτερη φάση

Στη δεύτερη φάση, η οποία θα εφαρμοστεί την 1 Μαρτίου 2020 και θα αφορά την  εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 2,65% του μισθού τους, οι εργοδότες το 2,9%, το κράτος, το 4,7%, οι αυτοεργοδοτούμενοι το 4% και οι συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αξιωματούχοι το 2,65%.

Στο μεταξύ, όπως έχει ανακοινωθεί, η Κοινωνική Συμμαχία για Εφαρμογή του ΓεΣΥ αναμένεται να συγκεντρωθεί σήμερα το πρωί έξω από το κτίριο της Βουλής και να επιδώσει ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη για άμεση προώθηση και εφαρμογή της αυτονόμησης των κρατικών νοσοκομείων και της επιτυχημένης εφαρμογής του ΓεΣΥ.

 

10