Aπό το πιλοτήριο του αεροπλάνου στην θάλασσα της Λάρνακας για Kite Surf

Aπό το πιλοτήριο του αεροπλάνου στην θάλασσα της Λάρνακας για Kite Surf

16/06/2017 - 17:11
Μιλάμε με έναν πιλότο για το άθλημα που...θα σε πάρει και θα σε σηκώσει, κυρολεκτικά
Του Τάσου Αναστάση

Mε τον Παναγιώτη ήμασταν για αρκετές εβδομάδες στα τηλέφωνα προσπαθώντας να “ευθυγραμμίσουμε” τα αστέρια έτσι ώστε να καταφέρουμε να βρεθούμε για να μιλήσουμε για το Kite Surf. Έψαχνα για καιρό κάποιο που να είναι γνώστης του αντικειμένου για να με διαφωτίσει για το άθλημα μέχρι που μια μέρα ένας φίλος μου έδωσε ένα τηλέφωνο και ένα όνομα λέγοντας μου “είναι ο άνθρωπός σου”.
 
Αφού επιτέλους τα αστέρια ευθυγραμμίστηκαν και διευθετήσαμε την συνάντηση στις μία το μεσημέρι, ξεκίνησα για το Κίτι εκεί όπου βρίσκεται το “The Spot” και στεγάζει την σχολή KiteSurfing Cyprus KiteMed για να συναντήσω τον Παναγιώτη.


 
Οι λατινοαμερικανικές νότες που έβγαιναν από τα μεγάφωνα του Spot σε συνδυασμό με το απέραντο γαλάζιο του κόλπου της Λάρνακας, τον “Λεβάντε” που βοηθούσε τα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο να ανεβάσουν τα φτερά τους και τον ήχο των κυμάτων που έσπαζαν στο χαλίκι, συνέθεταν ένα σκηνικό εξωτικό.

 
Εκεί με περιμένε ο Παναγιώτης για να μιλήσουμε για το Kite Surf.
 
Με περισσότερα από δέκα χρόνια εμπειρίας σαν πιλότος επιβατικών αεροπλάνων, ο Παναγιώτης ταξίδεψε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη. Το 2001 επιστρέφοντας στη Κύπρο άρχισε με την παρέα του να πειραματίζεται με το Kite Surfing όταν ακόμα αυτό ήταν σχετικά άγνωστο στη Κύπρο. Μετά από δύο χρόνια πειραματισμού και εκπαίδευσης και με τις σχολές να είναι ελάχιστες στο νησί, ίδρυσε την σχολή KiteMed.


 
Τι είναι όμως το KiteSurf;
 
Ο αναβάτης σερφάρει στα κύματα σε μία σανίδα που είναι λίγο μεγαλύτερη από μια σανίδα skate με τη βοήθεια ενός “αετού” που είναι δεμένη με τον ανάλογο εξοπλισμό πάνω στον αναβάτη και πετάει αρκετά μέτρα πάνω από τον αναβάτη. To άθλημα δεν είναι επικίνδυνο, αρκεί να είσαι σωστά εκπαιδευμένος και να σέβεσαι τη θάλασσα και τον αέρα. Στα μαθήματα θα μάθεις να χρησιμοποιείς τα συστήματα ασφαλείας, το πώς στήνεται ο αετός, τον άνεμο κτλ.

Το καλοκαίρι η θάλασσα της σχολής γεμίζει είτε από μυημένους του αθλήματος είτε από πρωτάρηδες που άκουσαν για το άθλημα και καταφεύγουν στη σχολή για να μάθουν τα βασικά, ενώ τον χειμώνα όπου οι άνεμοι αλλάζουν και δεν υπάρχει σταθερότητα, οι πιο παθιασμένοι ταξιδεύουν από τον Πρωταρά μέχρι και την Πάφο εις αναζήτηση των κατάλληλων ανέμων προκειμένου να κάνουν Kite Surf, μου λέει ο Παναγιώτης.

“Αντιλαμβάνεσαι ότι από άθλημα γίνεται πάθος όταν πλέον ξεκινάς να παρατηρείς τα δέντρα και τις σημαίες σε άσχετες τοποθεσίες για να δεις την κατεύθυνση του ανέμου. Ιδιαίτερα όταν κάνεις εκπαίδευση και “κολλήσεις το μικρόβιο” τότε όλα συναναστρέφονται με αυτό και γίνεται τρόπος ζωής”.
 
Στη συγκεκριμένη περιοχή στεγάζονται και άλλες σχολές. Γιατί επιλέξατε την συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή;
 
Το πιο σημαντικό είναι ότι βρισκόμαστε μακριά από θαλάσσια περιοχή που μαζεύεται κόσμος έτσι μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε πιο εύκολα όταν ξέρουμε πως δεν διατρέχει κίνδυνο κάποιος λουόμενους Παράλληλα η Κοινότητα στο Κίτι ήταν πολύ θερμή στην ιδέα της δημιουργίας τέτοιου είδους σχολών στη περιοχή και μας στήριξαν σε ότι χρειαστήκαμε Παράλληλα η κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο και τον αυτοκινητόδρομο είναι ελκυστική για πολλούς που δεν θέλουν να οδηγήσουν μέχρι τις άλλες επαρχίες.


 
Το άθλημα είναι αναγνωρισμένο από τον ΚΟΑ;
 
Ένα άθλημα για να είναι αναγνωρισμένο από τον ΚΟΑ πρέπει να είναι Ολυμπιακό άθλημα, δυστυχώς το Kite Surfing δεν είναι, παρόλο που υπάρχουν ομοσπονδίες και είναι αναγνωρισμένο  από τον παγκόσμιο οργανισμό ιστιοπλοΐας.


 
Πόσο εύκολο είναι για κάποιον που δεν έχει σχέση με το άθλημα να αρχίσει να μαθαίνει;
 
Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να ακολουθούμε τα βήματα του διεθνές οργανισμού Kite surf που εκπαιδεύει άτομα για να γίνονται εκπαιδευτές. Αυτό το course κάνουμε και εμείς στου εκπαιδευόμενους. Αυτό το βασικό course διαρκεί περίπου τρία δίωρα ή τρίωρα μαθήματα ανάλογα με το αν είναι έμπειροι σε παρόμοιο άθλημα. Αλλά πάντως είναι πιο εύκολο απ όσο δείχνει!


 
Είναι δημοφιλές το Kite Surf στη Κύπρο;
 
Η αλήθεια είναι οτι τα τελευταία χρόνια συζητιέται όλο και περισσότερο περισσότερο και είναι περισσότερος και ο κόσμος που θέλει να το δοκιμάσει. Παράλληλα είναι ένα άθλημα που όταν το μάθεις σε παθιάζει και σε κάνει να θέλεις να εντρυφήσεις περισσότερο σε αυτό. Σε συνδυασμό με την εύκολη μεταφορά του εξοπλισμού σχεδόν παντού, το καθιστά αρκετά δημοφιλές σε αθλητές των θαλάσσιων αθλημάτων.


 
Οι τουρίστες δείχνουν ενδιαφέρον για το Κιte Surf;
 
Είναι πολλοί οι τουρίστες ή οι ξένοι αθλητές που θα έρθουν μόνο γι αυτο τον σκοπό γιατί είναι και κάτι που προβάλλεται και αρκετά από την εταιρία τουριστικής ανάπτυξης Λάρνακας. Επίσης φιλοξενούμε και ξένους επαγγελματίες που κάνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια με μεγάλη συμμετοχή από ντόπιους και ξένους.
 
Είναι οικονομικό άθλημα;
 
Δεν είναι σίγουρα ακριβό γιατί μπορείς να ενοικιάζεις πλέον εξοπλισμό και να μην τον αγοράζεις απαραίτητα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να κάνεις την εκπαίδευση και μετά να αποφασίσεις αν θα αγοράσεις εξοπλισμό. Κάποιος που δεν θέλει να δεσμευτεί οικονομικά μπορεί απλά να ενοικιάζει τον εξοπλισμό του.
 


Πως είναι από το πιλοτήριο του αεροπλάνου να βρίσκεσαι στην σανίδα του Kite Surf;
 
(Γέλια) Είναι αποτοξίνωση! 

*Φωτογραφία του Παναγιώτη από το πιλοτήριο
 
Αν είχες να επιλέξεις ένα από τα δύο ποιο θα ήταν;
 
Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω! Το αεροπλάνο το αγαπάω και είναι μια πολύ απαιτητική δουλεία, είναι κάτι που συνεχώς χρειάζεται εκπαίδευση και έρευνα.  Από την άλλη το Kite Surf είναι κάτι εποχιακό που δεν μπορείς να το κάνεις σαν επάγγελμα όλο το χρόνο αλλά σε χαλαρώνει. Επίσης μπορείς να το πάρεις παντού!

 
Δηλαδή στα ταξίδια σου παίρνεις μαζί σου τον εξοπλισμό του Kite;
 
Αρκετές φορές μπορεί να τον πάρω μαζί μου ναι. Είναι αυτό που σου είπα και πριν. Λόγω του μικρού μεγέθους του εξοπλισμού είναι πολύ εύκολη η μεταφορά και μπορείς να το κάνεις οπουδήποτε υπάρχει θάλασσα και αέρας.


 
Έφυγα με την ίδια καλή εντύπωση που έφτασα και με την μικρή ζήλια που έχω για όλους τους ανθρώπους που καταφέρνουν να μετατρέπουν το πάθος τους σε κάτι χειροπιαστό και συνεχώς μεταβαλλόμενο, ιδιαίτερα όταν αυτό έχει να κάνει με την γαλήνη της θάλασσας και έναν “αετό” που καβάλα στα κύματα σε ταξιδεύει στο απέραντο γαλάζιο.


 
Μάθετε περισσότερα:

KiteSurfing Cyprus KiteMed
Παραλία Σοφτάδων, Κίτι, Λάρνακα
 
 


Close