ΠΑΣΥΝΟ: Το ΓΕΣΥ δεν λειτουργεί χωρίς στελέχωση των νοσηλευτηρίων»

ΠΑΣΥΝΟ: Το ΓΕΣΥ δεν λειτουργεί χωρίς στελέχωση των νοσηλευτηρίων»

19/06/2017 - 11:39
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Καλή η μεταρρύθμιση στην Υγεία, το ΓΕΣΥ και η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων όμως χωρίς την κατάλληλη στελέχωση των νοσηλευτηρίων οι ρυθμοί θα είναι βραδείς. Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε τη Δευτέρα το πρωί η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών καλεί την Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της στελέχωσης των νοσηλευτηρίων. Μάλιστα, οι νοσηκλευτές δηλώνουν αποφασισμένοι να λάβουν δυναμικά μέτρα εφόσον το θέμα της στελέχωσης των νοσοκομείων παραμείνει στο συρτάρι.

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ θεωρεί πως «μέχρι στιγμής έχει επιδειχθεί μόνο αδυναμία και κωλυσιεργία στην επίλυση του θέματος της υποστελέχωσης, με απτά παραδείγματα που φαίνονται στην καθημερινότητα των νοσηλευτηρίων και στη ζωή των εργαζομένων». «Η όλη κατάσταση όχι μόνο υποβαθμίζει τις υπηρεσίες φροντίδας και υγείας προς τους ασθενείς αλλά αφαιρεί και φέτος το δικαίωμα του νοσηλευτικού προσωπικού για καλοκαιρινή άδεια, ένα δικαίωμα  το οποίο κατοχυρώνεται από τις νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας». 
 

Σε ανακοίνωσή της η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ αναφέρεται στη μελέτη που πραγματοποίησε για τις ανάγκες των νοσηλευτηρίων σε προσωπικό, και τονίζει πως «τα αποτελέσματα είναι δυστυχώς τραγικά καθώς οι αριθμοί στελέχωσης των διαφόρων τμημάτων καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των νοσηλευτών παραμένει  σχεδόν ο ίδιος τα τελευταία χρόνια. Την ίδια ώρα, οι νοσηλευτές καλούνται να ανταποκρίνονται στις νέες και  αριθμητικά επικίνδυνες αναλογίες μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών, στην αυξημένη προσέλευση ασθενών και στις ανάγκες πρόσθετη στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό».

Τα προβλήματα

«Η υποστελέχωση είναι ένα σημαντικότατο ζήτημα και η καθυστέρηση στην επίλυσή του θέτει σε μεγάλο και διαρκή κίνδυνο τους εργαζόμενους και τους ασθενείς. Τα κρούσματα σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης των νοσηλευτών αυξάνονται συνεχώς, οι εργαζόμενοι είναι επιρρεπείς σε λάθη και παραλείψεις, με επιπτώσεις στην ποιότητα φροντίδας υγείας. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει την  ασφάλεια των ασθενών, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Αναπόφευκτα αυξάνεται και η ταλαιπωρία, παρατείνεται η παραμονή των ασθενών στα νοσηλευτήρια και συνεπώς αυξημένες δαπάνες για την υγεία», παρατηρεί η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ .
 


 
Η Συντεχνία θεωρεί πως «η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα στεφθεί με επιτυχία μόνο εάν τα νοσηλευτήρια θωρακιστούν και μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και στις νέες προκλήσεις στην υγεία. Διαφορετικά, τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά».
Τέλος δηλώνεται η ετοιμότητα για δυναμική αντιμετώπιση του θέματος, μέχρι την άμεση και οριστική επίλυση της υποστελέχωσης. Για τον σκοπό αυτό έχει οριστεί αυτή τη βδομάδα έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της Συντεχνίας για τη μελέτη του θέματος.


Close