Το κρασί που μας κάνει περήφανους στην Κύπρο και στο εξωτερικό ακούει στο όνομα κουμανταρία

Το κρασί που μας κάνει περήφανους στην Κύπρο και στο εξωτερικό ακούει στο όνομα κουμανταρία
Γνωρίζουμε τέσσερις ετικέτες κουμανταρίας και τα οινοποιία που βρίσκονται από πισω

Η Κύπρος είναι μια από τις παλαιότερες οινοπαραγωγικές  χώρες στον κόσμο με τα αρχαιολογικά ευρήματα να επιβεβαιώνουν πως στην Κύπρο παράγεται κρασί εδώ και πέντε χιλιάδες πεντακόσια χρόνια. 

Τόσο τα ψηφιδωτά όσο και πολλά δοχεία μαρτυρούν την ύπαρξη του νησιού και το σημαντικό ρόλο που κατείχε το κρασί κατά την Ρωμαϊκή περίοδο.

Η παραγωγή κρασιού στη Κύπρο άνθιζε και μάλιστα σύντομα έγινε ξακουστή για ένα γλυκό κρασί που παρήγαγε και το αποκαλούσαν το «κρασί της Κύπρου», ή αλλιώς «Κυπριακό Νάμα» όπως το ονόμαζε ο Ευριπίδης, και χρησιμοποιούνταν στις τελετές λατρείας της θεάς Αφροδίτης. 

Ήταν ένα γλυκό κρασί φτιαγμένο από λιαστά σταφύλια. Το κρασί αυτό κατά το 12ο αιώνα μετονομάστηκε και βαφτίστηκε ξανά παίρνοντας το όνομα του τόπου παραγωγής του. Η περιοχή αυτή βρισκόταν δυτικά της Λεμεσού και ήταν η βάση των Ναΐτών Ιπποτών. Την περίοδο αυτή το κρασί αυτό κατέστη η κύρια πηγή πλούτου για τους ιππότες.

Ήταν η κουμανταρία…

Για αιώνες αργότερα, η παραγωγή κρασιού στο νησί παράκμασε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα όπου η παραγωγή κρασιού άρχισε δειλά δειλά να κάνει τα πρώτα της βηματα. Σήμερα, πολλά οινοποιεία, είτε συνεχιστές μεγάλων ονομάτων, είτε νέοι επιχειρηματίες συνεχίζουν την ιστορική παράδοση του τόπου μας παράγοντας εξαιρετική κουμανταρία και άλλα κρασιά. 

Σήμερα θα γνωρίσουμε μερικές από τις πιο γνωστές κουμανταρίες της Κύπρου καθώς και το οινοποιείο που βρίσκεται από πίσω τους.

Αλάσια

 

Το 2014 εξασφάλισε το Μεγάλο Χρυσό του Διαγωνισμού Οινοπαραγωγών Κύπρου. Στο διαγωνισμό, που τελούσε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin – O.I.V.) διαγωνίστηκαν 100 κρασιά από 26 οινοποιεία. Ταυτόχρονα εξασφάλισε την ιδιαίτερη τιμητική Ειδική Διάκριση, έχοντας συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία στην κατηγορία της. Ο λόγος για την κουμανταρία της ΛΟΕΛ, την Αλάσσια. 

Οι δύο αυτές διακρίσεις είχαν ευρύτερο αντίκτυπο στο εγνωσμένο κύρος της ΛΟΕΛ, και έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά βραβείων που κατατάσσουν τα προϊόντα της στις πρώτες θέσεις της εγχώριας κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών. 

Το Οινοποιείο ΛΟΕΛ Λτδ που βρίσκεται στην πόλη της Λεμεσού ιδρύθηκε το 1943 και ήταν το πρώτο στην Κύπρο που οργανώθηκε υπό την μορφή Mετοχικής Εταιρείας, έχοντας χιλιάδες μετόχους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν αμπελουργοί. Το οινοποιείο έχει δυναμικότητα επεξεργασίας μέχρι 25 εκατομμύρια κιλά σταφύλι το χρόνο.  

Τσιάκκας

 

Η παραγωγή της κουμανταρίας, ήταν το μικρό λιθαράκι του Οινοποιείου στην γενικότερη στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις κυπριακές ποικιλίες για την αναβάθμιση της εγχώριας οινοποιίας. Η παραγωγή κουμανταρίας στο οινοποιείο Τσιάκκας ξεκίνησε από το 2003, με διαφορετικό τρόπο οινοποίησης και ενδυναμωμένη η οποία πωλήθηκε αποκλειστικά από το οινοποιείο. Το 2015, έπειτα από παλαίωση τεσσάρων με πέντε χρόνων η Κουμανταρία Τσιάκκας διατέθηκε στην κυπριακή αγορά αυξάνοντας κατά ένα τα κυπριακά οινοποιία που παράγουν κουμανταρία.

 

Το Οινοποιείο Τσιάκκας ιδρύθηκε το 1988 και βρίσκεται στο Πελένδρι, στην περιοχή Πιτσιλιάς στην επαρχία Λεμεσού. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και οι αμπελώνες του. Οι κρύοι χειμώνες και τα δροσερά χωρίς βροχές καλοκαίρια σε συνδυασμό με τα φτωχά ηφαιστιογενή εδάφη, δημιουργούν αμπελώνες με χαμηλή στρεμματική απόδοση που είναι απαραίτητος παράγοντας για ποιοτικό σταφύλι.  

Το Οινοποιείο στηριγμένο στην παράδοση, με εφόδια τον ενθουσιασμό και την αγάπη για το κρασί και την πολύ σκληρή δουλειά για την απόκτηση της τεχνογνωσίας, πέτυχε την παραγωγή εκλεκτού κρασιού, για το οποίο η φροντίδα αρχίζει από τη στιγμή της φύτευσης του αμπελώνα. Από τα ψηλότερα αμπελοτόπια του Αγρού με υψόμετρο 1500 μέτρα στα Πετράλωνα ως το μικρόκλιμα της Κεράμης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αμπελώνων του Αγίου Ιωάννη, το Οινοποιείο συνδυάζει τα ποιοτικότερα χαρακτηριστικά των ποικιλιών και παράγει κρασιά αλλά και Κουμανδαρία και Ζιβανία, με χαρακτήρα και έντονη προσωπικότητα.

ΚΕΟ

 

Το 2015 η κουμανταρία Saint John έλαβε τη μεγάλη διάκριση από τον Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου 2015. 

Συγκεκριμένα, η Κουμανδαρία ΚΕΟ St. John Vintage 1984 έλαβε Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο από τον διαγωνισμό κρασιού που Διοργανώνει το Τμήμα Γεωργίας Κλάδος Αμπελουργίας – Οινολογίας. Η επταμελής κριτική επιτροπή που αποτελείτο από διακεκριμένους γευσιγνώστες, οινοχόους, οινολόγους και οινογράφους δοκίμασαν και αξιολόγησαν τα κρασιά και απένειμαν στην ΚΕΟ:

Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο Κουμανδαρία St. John Vintage 1984

Χρυσό μετάλλιο Κουμανδαρία St. John

Ειδική Διάκριση Κουμανδαρία St. John Vintage 1984

Oι συνεχόμενες βραβεύσεις του οινοποιείου KTHMA ΚΕΟ τόσο στην Κύπρο όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς, αποτελούν μεγάλη τιμή για και την εταιρεία και αποδεικνύουν ότι το οινοποιητικό έργο της ΚΕΟ παραμένει σταθερό στις ποιοτικές του αξίες και στο όραμά του για συνέχιση της κυπριακής παράδοσης στο καλό κρασί.  

Αης Αμπελης 

 

Φέτος της απονεμήθηκε το Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο του 10ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου. Συγκεκριμένα, η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, απένειμε στην Κουμανδαρία Άης Αμπέλης την ανώτατη διάκριση του διαγωνισμού, το Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο αφού συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα κρασιά - 147 στο σύνολο - που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. 

Παράλληλα η Κουμανδαρία Αης Αμπέλης, έχει επίσης βραβευθεί επι τρία συνεχή έτη στο διεθνή διαγωνισμό οίνου, Decanter World Wine Awards, 2014, 2015, 2016, στον οποίο συμμετέχουν πέραν των 15 χιλιάδων κρασιών, με ένα χρυσό και δύο αργυρά μετάλλια.

Το οινοποιείο Άης Αμπέλης ιδρύθηκε το 1992, με βασικό όραμα την δημιουργία στην Κύπρο οίνων υψηλής ποιότητας και μοναδικού χαρακτήρα. Το κτήμα βρίσκεται στις πλαγιές του Καλού Χωριού Ορεινής Λευκωσίας, 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Το οινοποιείο, με το μοναδικό του αρχιτεκτονικό ρυθμό, είναι κτισμένο σε δύο επίπεδα και περιλαμβάνει σύγχρονες οινοποιητικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, καθώς και υπόγεια κάβα για παλαίωση κρασιών σε βαρέλια και φιάλες. Το οινοποιείο περιβάλλεται από ιδιόκτητο αμπελώνα 30 δεκαρίων όπου καλλιεργούνται, με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, οι ποικιλίες Μαραθεύτικο και Shiraz. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθ' όλη την διάρκεια του έτους.

10