Θυμάστε τις βιντεοκασέτες; - Ταξίδι στον χρόνο στις κυπριακές βιντεοταινίες μιας άλλης εποχής (Βίντεο)

Θυμάστε τις βιντεοκασέτες; - Ταξίδι στον χρόνο στις κυπριακές βιντεοταινίες μιας άλλης εποχής (Βίντεο)

16/07/2017 - 08:07
Άντρη Θρασυβούλου

Πολύ πριν εμφανιστεί το DVD και τα torrents,  η φρενίτιδα στα τέλη της δεκαετίας του 70 επικεντρώθηκε στις βιντεοκασέτες. Η τάση της βιντεοταινίας μετά τις αρχές του 1980 εξαπλώθηκε ραγδαία στην Κύπρο. Αποτέλεσμα αυτής της «βιντεομανίας» ήταν η ανάπτυξη τοπικής παραγωγής κυπριακών βιντεοταινιών τη δεκαετία του '80 αρχικά με επιθεωρήσεις και στη συνέχεια με κωμωδίες.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 80 οι εταιρείες παραγωγής ασχολούνται με πιο δραματικές ταινίες και με ζητήματα που αφορούσαν την επικαιρότητα και την κοινωνία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η πρώτη οπτικογραφημένη θεατρική παράσταση στην Κύπρο γίνεται πραγματικότητα το 1979 από τον σκηνοθέτη Πέτρο Ηρακλέους όπως αναφέρει στην OffsiteCy ο Κωνσταντίνος Ταλιώτης, εικαστικός ο οποίος για τέσσερα χρόνια συγκέντρωσε σχεδόν όλες τις κυπριακές βιντεοταινίες κάνοντας μια ενδελεχή έρευνα ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε διοργανώσει το πρώτο Φεστιβάλ Κυπριακών Βιντεοταινιών.

«Έχω κάνει αρχειακή έρευνα, ψηφιοποίηση των ταινιών ενώ συγκέντρωσα αποσπάσματα από εφημερίδες της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο».

Γιατί το κάνει αυτό;

«Ήξερα ότι είχαν γίνει κάποιες ταινίες. Είπα να ψάξω μερικές. Κάποια στιγμή βρέθηκα μπροστά σε ένα θησαυρό. Όταν συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι αυτό το υλικό και δεν μπορούσα να μην το κάνω. Προσωπικά με στεναχωρούσε το γεγονός ότι αυτό το υλικό θα χαθεί και δεν ήθελα να χαθεί. Σαν ντοκουμέντα της εποχής είναι αυθεντικές και μοναδικές βιντεοταινίες και αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό», δηλώνει στην OffsiteCy ο κ. Ταλιώτης.

Σιγά σιγά η τάση των κυπριακών βιντεοταινιών εξαπλώνεται.

Σε 13 χρόνια περίπου 250 κυπριακές ταινίες κυκλοφόρησαν σε μορφή βιντεοκασέτων. Η κοινωνική αλλά και πολιτική πραγματικότητα της τότε εποχής είχε καταγραφεί σε βίντεο με πρωταγωνιστές Κύπριους ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Από το αρχείο του VHS Cyprus παίρνουμε μια γεύση από τις κυπριακές βιντεοταινίες που άνθισαν τη δεκαετία του ’80.

Απόσπασμα από "Ταβέρνα Ρετρό και ο μίμος Κωστάκης Κωνσταντίνου"

Απόσπασμα από τη βιντεοταινία "Ο Πετεινός"

Απόσπασμα από την ταινία "Της αρβύλας το κάγκελο"

Απόσπασμα από τη βιντεοταινία "Η αρφή μου η δεσποσύνη"

Δείτε το αφιέρωμα του ΦΑΚ για τις κυπριακές βιντεοκασέτες στο οποίο μιλά ο Κωνσταντίνος Ταλιώτης:


Close