Το οπλοστάσιο της Αστυνομίας έχει «βαριά ιστορία» (Φωτογραφίες)

Το οπλοστάσιο της Αστυνομίας έχει «βαριά ιστορία» (Φωτογραφίες)

16/07/2017 - 08:05
Γιώργος Μιχαηλίδης

Η κυπριακή Αστυνομία έχει πλούσιο ρεπερτόριο σε οπλισμό. Στο Μουσείο της Αστυνομίας που στεγάζεται  στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχηγείου φυλάσσονται πολλά όπλα κειμήλια τα οποία προκαλούν τεράστιο ενδιαφέρον. Τα όπλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε όλες τις φάσεις της αστυνομικής ιστορίας.

Στο δωμάτιο του οπλισμού της Αστυνομίας διακρίνουμε διάφορους τύπους όπλων που χρησιμοποιήθηκαν μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 

Πεπαλαιωμένος αλλά ισχυρός

Πρόκειται για οπλισμό που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και ακόμα και τότε θεωρείτο πεπαλαιωμένος. Στην αίθουσα αυτή τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι τα δύο σπαθιά που είναι κρεμασμένα στο τοίχο χιαστή και έχουν σχέση με την αλλαγή της στολής της Αστυνομίας το 1933 οπόταν οι Αξιωματικοί έφεραν και σπαθιά στις επίσημες τελετές.
 

Στον δεύτερο όροφο του κτηρίου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία, ανάμεσα σ’ άλλα, να δει από κοντά φονικά όργανα, φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα που έχουν σχέση με εγκλήματα του παρελθόντος που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, καθώς επίσης αντικείμενα και έγγραφα που σχετίζονται με τη δράση γνωστών φυγοδίκων, όπως τα Χασαμπουλιά και ο Μίτας. Παράλληλα, ο επισκέπτης μπορεί παρακολουθήσει την πορεία, την εξέλιξη και φυσικά την εξιχνίαση του εγκλήματος διαμέσου των δεκαετιών.

Όπλα και Μαχαίρια από εγκλήματα
Στο δωμάτιο αυτό υπάρχουν διάφορα όπλα και μαχαίρια που κατασχέθηκαν ως τεκμήρια από εγκλήματα. Υπάρχει όμως μια εκπληκτική συλλογή από όπλα της περιόδου της Τουρκοκρατίας που αρχίζουν από το 1690. Μπορεί ο επισκέπτης να δει τα σύνεργα που κατασκεύαζαν τα βόλια για τα όπλα αυτά, αλλά και διάφορα κομμάτια από ξύλο τα οποία με κάλλιο και θειάφι έπαιζαν το ρόλο της κροτίδας.
 


 

Πέραν τούτου μπορεί ο επισκέπτης να δει ασυμπληρωτα όπλα ή όπλα Κυπριακής κατασκευής ή με μετατροπές που έγιναν στην Κύπρο. Όπως ένα κυνηγετικό τυφέκιο που αποτελείται από μια σωλήνα του νερού και ένα κομμάτι ξύλο σκαλισμένο ή ένα όπλο επιτόπιας κατασκευής που η κάννη του είναι εξάρτημα τιμονιού φορτηγού.

Εκτός από αυτά υπάρχουν μικρά πιστόλια, πιστόλι μπρελόκ, πιστόλι μαχαίρι, μαχαίρι που ομοιάζει με πέννα ή ακόμα και καμουφλαρισμένα μαχαίρια που έχουν την όψη κλειδιού.
 

Δείτε και άλλο πλούσιο φωτογραφικό υλικό πιο κάτω

 


Close