Οι γάμοι στην πινακοθήκη, το οφτό κλέφτικο και η αφορμή για να φωνάζουμε

Οι γάμοι στην πινακοθήκη, το οφτό κλέφτικο και η αφορμή για να φωνάζουμε

09/08/2017 - 16:23
του Τάσου Αναστάση

Ο κακός χαμός έγινε πριν λίγες μέρες για την περιβόητη απόφαση του Δήμου Λάρνακας να μεταφέρει το γραφείο τέλεσης πολιτικών γάμων στην Δημοτική πινακοθήκη της πόλης ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα στους Σκαλιώτες και κυρίως στους καλλιτεχνικούς κύκλους της πόλης.

Ο Δήμος με αρκετή καθυστέρηση, εξέδωσε μια χλιαρή και, θα έλεγε κανείς, υποχωρητική ανακοίνωση στην οποία ανάφερε ότι θα επανεξετάσει την απόφαση που πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα με εντολές του Δημάρχου, η απόφαση στην οποία αναφέρεται ακριβώς ο σκοπός της μεταφοράς και ο τρόπος λειτουργίας του γραφείου στην πινακοθήκη, κρατείται επτασφράγιστο μυστικό χωρίς να υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για το θέμα. 

Ποια είναι τα δεδομένα όμως;

Δεδομένο πρώτο : Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η απόφαση για μεταφορά του γραφείου στην πινακοθήκη προνοεί την μετεγκατάσταση του υπάρχοντος γραφείου σε τμήμα και όχι στο σύνολο της πινακοθήκης εκεί όπου θα τελείται ο γάμος στη παρουσία του υπάλληλου του δήμου, του ζευγαριού και των προσκεκλημένων τους.

Δεν προνοείται ούτε δεξίωση γάμου, ούτε μπουζούκια, ούτε καν οφτό κλέφτικο. Η ανάγκη ορισμένων να διαδηλώσουν για τον ”ευτελισμό” του χώρου και το “θράσος” του Δήμου να ενώνει με τα δεσμά του γάμου σε χώρο τέχνης, είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη να πληροφορηθούν σωστά για τον λόγο που διαμαρτύρονται

Δεδομένο δεύτερο: Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών της Λάρνακας δεν γνώριζαν μέχρι πρότινος ότι υπήρχε δημοτική πινακοθήκη στην πόλη. Αλλά για χρόνια κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε για τη μη προβολή των χώρων τέχνης και πόσο μάλλον να προβούν σε κινήσεις που θα έφερναν πιο κοντά πολίτες και τέχνη, φτάνει να μπορούσαν να λειτουργούν μέσα στο λόμπι τους και την στέγη που θεωρούν ότι τους ανήκει.

Δεδομένο τρίτο: Για αρκετά χρόνια η Λάρνακα κρατάει τα ηνία στην τέλεση ομαδικών και μεμονωμένων πολιτικών γάμων. 
Για έξι συνεχόμενα χρόνια ο  Δήμος Λάρνακας και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, πραγματοποιούσαν ομαδικούς γάμους στη πόλη, ακόμα και μέσα στο μεσαιωνικό κάστρο Λάρνακας (άκουσον άκουσον).

Το 2016 παντρεύτηκαν ταυτόχρονα 50 ζευγάρια που συνοδεύονταν από 100 άτομα, όλοι προερχόμενοι από το Ισραήλ και τη Ρωσία σε μια εκδήλωση που έβαλε στο χάρτη του γαμήλιου τουρισμού τη Λάρνακα.
Η εκδήλωση αυτή έτυχε πολύ μεγάλης προβολής στο Ισραήλ, ενώ ευρεία είναι και η κάλυψη από ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης παγκόσμιας εμβέλειας. Αυτό συνέβαλε ουσιαστικά στην εδραίωση της Λάρνακας, τόσο στον τομέα του τουρισμού τέλεσης Πολιτικών Γάμων όσο και στη μεγιστοποίηση της γενικότερης προβολής του προορισμού.

Δεδομένο τέταρτο: H επαρχία Λάρνακας, ανέρχεται πρώτη παγκυπρίως στην τέλεση Πολιτικών Γάμων από το εξωτερικό, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 32%. Σε ορισμένες μάλιστα αγορές από γειτονικές χώρες, το μερίδιο της Λάρνακας ανέρχεται μέχρι και στο 60%. (στοιχεία του 2016)
Τότε πιθανόν οι ίδιοι άνθρωποι σήμερα που διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για την τέλεση γάμων στη πινακοθήκη, πανηγύριζαν για τη προβολή της Λάρνακας.

Από την άλλη ένας Δήμος που κρατά σιγή ιχθύος για θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και δίνει αναβολή στη συζήτηση και μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, δίνει τροφή για περισσότερη άσκοπη συζήτηση.

Εν κατακλείδι, ο γάμος για πολλούς είναι ένας σημαντικός σταθμός στης ζωή τους. Η ένωση δύο ανθρώπων και η συμπόρευση τους μαζί στη ζωή είναι κάτι μοναδικό και ξεχωριστό.

Εάν αυτό επιλέγουν να γίνεται υπό την θέα έργων επιφανών σκαλιωτών και όχι, μόνο δίνοντας ζωή σε ένα παραγκωνισμένο χώρο τέχνης με κλειστές πόρτες, τότε μόνο ευχαρίστηση θα έπρεπε να δίνει.

 

 


Close