Μηναλλάγια - Από νωρίς φαίνονται χιόνια και πολλές βροχές φέτος

Μηναλλάγια - Από νωρίς φαίνονται χιόνια και πολλές βροχές φέτος

13/08/2017 - 07:55
topika-sponsor-logo
Ο Τάσος Ιεροδιακόνου δίνει μια πρώτη εκτίμηση για Σεπτέμβριο-Μάρτιο
Του Γιάννου Λύτρα

Από τις 3, μέχρι και το τέλος Αυγούστου, οι ερασιτέχνες που ασχολούνται με την καταγραφή των σημαδιών του καιρού, έχουν στρωθεί στην δουλειά, για να μαζέψουν τα στοιχεία που τους δίνει η φύση, ώστε να διαμορφώσουν μια πρώτη εκτίμηση για το πως θα είναι ο καιρός την νέα χρονιά, από τον Σεπτέμβριο και μετά. Αυτή η χρονική περίοδος, ονομάζεται «Μηναλλάγια» ή «Μερομήνια», στην Ελλάδα.

Για μια πρώτη εκτίμηση, επικοινωνήσαμε με τον ερασιτέχνη Μετεωρολόγο, Τάσο Ιεροδιακόνου, ο οποίος έχει ολοκληρώσει, μέχρι στιγμής, την καταγραφή των στοιχείων, με βάση το Νέο Ημερολόγιο, μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Πως γίνεται η πρόβλεψη

Όπως αναφέρει ο κ. Ιεροδιακόνου, στην Κύπρο η πρόβλεψη γίνεται με τις ημέρες, δηλαδή, από τις 4 Αυγούστου και εντεύθεν, η κάθε μέρα, αντιστοιχεί και σε έναν μήνα. Π.χ. η 4η Αυγούστου αντιστοιχεί στον Σεπτέμβριο, η 5η Αυγούστου αντιστοιχεί στον Οκτώβριο, η 6η Αυγούστου αντιστοιχεί στον Νοέμβριο και ούτω καθ’ εξής. Διευκρινίζεται ότι οι μέρες 1-3 Αυγούστου, αντιστοιχούν στον Αύγουστο.

Καλές βροχές και χιόνια από το Φθινόπωρο

Όπως αναφέρει ο κ. Ιεροδιακόνου, από τον Σεπτέμβριο και μετά, φαίνονται καλές ποσότητες βροχής (καλύτερες από την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο), ενώ από το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, φαίνονται και τα πρώτα χιόνια στο Τρόοδος. Τα χιόνια επισημαίνει, ο κ. Ιεροδιακόνου, φαίνονται περισσότερα, από την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

Επίσης, η περίοδος μέχρι και τον Δεκέμβριο, οι βροχές, γενικά, φαίνονται αρκετές. Όπως και τα χιόνια, έτσι και οι βροχές, φαίνεται ότι θα είναι περισσότερες από την προηγούμενη αντίστοιχη χρονιά.

Ωστόσο, οι μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος (οπότε και σταματά η μέχρι σήμερα καταγραφή) «δείχνουν» βροχές, αλλά όχι τόσες όσες οι μήνες που θα προηγηθούν.

Γενικότερα, όμως, φαίνεται ότι η νέα χρονιά θα δώσει περισσότερο κρύο, από την προηγούμενη.

Μή ασφαλής πρόβλεψη

Τέλος, ο Τάσος Ιεροδιακόνου, ξεκαθαρίζει ότι η πιο πάνω, αποτελεί μια μή ασφαλή πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών, για την νέα χρονιά. Πρόκειται για μια μέθοδο παρατήρησης των καιρικών φαινομένων, που ακολουθούσαν οι πρόγονοί μας, γι’ αυτό και ο ίδιος επιλέγει να ασχολείται, αυτή την περίοδο, κάθε χρόνο, ως είθισται.

Οι δικές του καθημερινές προβλέψεις, που δημοσιεύονται στην ομάδα «Weather Forecast Cyprus-Tasos Ierodiakonou» στο Facebook, είναι βασισμένες σε σύγχρονες μεθόδους, δηλαδή, στα μοντέλα πρόγνωσης και στην μελέτη χαρτών.

Πώς ερμηνεύονται τα Μηναλλάγια ή «Μερομήνια»

Η διαδικασία είναι απλή. Παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη για του Σεπτεμβρίου, η τρίτη για του Οκτωβρίου κ.ο.κ.

  • Όταν έχει αέρα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι άστατος.
  • Όταν υπάρχουν άσπρα σταθερά σύννεφα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές.
  • Όταν υπάρχουν άσπρα σύννεφα που τρέχουν ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι χιονιάς.
  • Όταν υπάρχουν σκούρα σύννεφα ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι κρύος.
  • Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός.

Ο Τάσος Ιεροδιακόνου αναφέρεται στα Μηναλλάγια

Τί είναι και από πού προέρχονται τα Μηναλλάγια ή Μερομήνια

Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή ν’ αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους, αρχής γενομένης από την εμφάνιση του ένατου φεγγαριού μέχρι και το χάσιμο του επόμενου ογδόου (μετρώντας πάντα τα φεγγάρια από την αρχή του εκάστοτε έτους).

Αυτοί ήσαν συνήθως άνθρωποι της υπαίθρου, της θάλασσας και οι ιδίως οι μοναχοί, οι οποίοι καθώς φαίνεται είχαν αφιερώσει αρκετό μέρος της ζωής τους, στην σπουδή και την παρατήρηση του σύμπαντος, με τον τρόπο που διέθετε έκαστος αλλά και με την βοήθεια των καιρικών φαινομένων. Οι αποκλίσεις που υπάρχουν τόσο στα παρατηρούμενα σημάδια, όσο και στις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται οι παρατηρήσεις μπορούν να δικαιολογηθούν από τις διάφορες, εδαφολογικές και τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα (12) πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα (12) στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών. Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας» γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντιστοιχεί ένα πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας. Κατά τον Ν. Πολίτη τα μερομήνια ήταν λείψανα αρχαίων προγνωστικών του καιρού, που έχουν άμεση σχέση με αστρολογικές παρατηρήσεις. Επειδή ο Αύγουστος θεωρείται η αρχή του Χειμώνα, γι’ αυτό στο μήνα αυτό εντοπιζόταν η πρόγνωση του καιρού. (Γαλανίδου- Μπαλφούσια Έλσα, μν. Έργο, σελ 192).

*Με πληροφορίες από aftodioikisi.gr & antroni.gr

Μαζί σχεδιάζουμε το μέλλον σας!

Close