Τα αναπηρικά αυτοκίνητα στους κυπριακούς δρόμους – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τα αναπηρικά αυτοκίνητα στους κυπριακούς δρόμους – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

13/09/2017 - 07:02
Η OffsiteCy αναδεικνύει το εν λόγω θέμα
Του Γιώργου Μιχαηλίδη

5.000 αυτοκίνητα με το σήμα ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ κυκλοφορούν στους κυπριακούς δρόμους.  Πρόκειται για ένα αριθμό που αυξάνεται σταδιακά και με γοργούς ρυθμούς. Η OffsiteCy αναδεικνύει το εν λόγω θέμα που είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο και ενδιαφέρει την κατηγορία αυτών των προσώπων.

Η διαδικασία

Η  διαδικασία μέσα από την οποία περνά κάποιο άτομο για να αποκτήσει αναπηρικό  αυτοκίνητο ή με ειδικές μετατροπές έχει διάφορα στάδια. Η απόκτηση του μηχανοκινήτου συνάδει με κρατική χορηγία. Τη διετία 2015- 2016 εγκρίθηκαν 649 αιτήσεις για επιχορηγούμενο αναπηρικό όχημα και συγκεκριμένα 338 το 2015 και 311 το 2016.
 

Πρώτο: Σε πρώτη φάση ο ενδιαφερόμενος αιτείται στο Γραφείο Κοινωνικής Ενσωμάτωσης για αναπήρους  που βρίσκεται στα Λατσιά και υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  

Δεύτερο: Όταν η αίτηση παραληφθεί αποστέλλεται ταχυδρομικώς η επιβεβαίωση της παραλαβής και καλείται ο ενδιαφερόμενος να επισκεφθεί τον θεράποντα ιατρό του με σκοπό να πιστοποιήσει ότι όντως ο ανάπηρος δύναται να οδηγεί αναπηρικό όχημα ή αυτοκίνητο με μετατροπές.

Τρίτο: Ακολούθως η ιατρική πιστοποίηση πάει στο Γραφείο Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και από εκεί και πέρα αρχίζει το ουσιαστικό μέρος της εξέτασης των αιτητών που αφορά το ιατροσυμβούλιο. Ο κάθε ένας αιτητής κρίνεται από τριμελή ή περισσότερους ομάδα ιατρών όπου κατά την παρουσία τους εξετάζονται και ιατρικώς.  

Τέταρτο: Το τελικό στάδιο είναι η παρουσία στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών όπου γίνεται ο τελικός έλεγχος της αίτησης και σημειώνονται οι τελικές προδιαγραφές της αίτησης. – Δηλαδή, τα σημεία κλειδιά που θα βοηθούν τον κάθε οδηγό ανάλογα με την  κατηγορία του.

Το τελικό έγγραφο αποστέλλεται εκ νέου στο Γραφείο Κοινωνικής Ενσωμάτωσης όπου θα αποσταλεί το  επίσημο χαρτί για τη χορηγία στους αιτητές. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κυκλοφορήσει ένα αναπηρικό όχημα στους δρόμους είναι να εγκριθεί από το Τμήμα μετά από οπτικό έλεγχο.

Τι κρίνει το Ιατροσυμβούλιο 

Το ιατροσυμβούλιο εγκρίνει  ένα πρόσωπο για απόκτηση αναπηρικού  οχήματος ή  με ειδικές μετατροπές μέσω κρατικής χορηγίας εφόσον διαπιστώσει ότι η αναπηρία στα άκρα ξεπερνά το 30%.  

Το ύψος της χορηγίας

Το ύψος της κρατικής χορηγίας εντάσσεται σε τρεις κατηγορίες. Άτομα που υπερβαίνουν το 30% αναπηρίας επωφελούνται ποσού 3.500 ευρώ. Άτομα με μεγαλύτερη αναπηρία και κάθονται σε τροχοκάθισμα  έχουν   όφελος 4.500 ευρώ και άτομα που μπαίνουν με τροχοκάθισμα στο όχημα  επωφελούνται με 9.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι άλλαξε ο κανονισμός και πλέον έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν στην ιπποδύναμη των οχημάτων.
 

Όλη η διαδικασία η οποία στην τελική είναι πολύμηνη  αποσκοπεί σε ένα και μοναδικό λόγο, να διασφαλιστεί ότι οι κάτοχοι αναπηρικών οχημάτων ή με ειδικές μετατροπές θα έχουν πραγματική ανάγκη αυτή τη βοήθεια και δεν θα ξεγελάσουν το κράτος.

Μετά τους έξι μήνες ξανά από την αρχή

Σημειώνεται ότι οι αιτητές αμέσως μετά τα διαδικαστικά  και την έγκριση της αίτησής τους έχουν δικαίωμα εντός έξι μηνών να αποκτήσουν το αναπηρικό αυτοκίνητο ή το όχημα με μετατροπές. Σε διαφορετική περίπτωση όλα αρχίζουν ξανά και υποβάλλεται νέα αίτηση.

Με αίτηση για ελεύθερη στάθμευση

Σημειώνεται ότι στο Γραφείο Κοινωνικής Ενσωμάτωσης υποβάλλονται αιτήσεις για απόκτηση δικαιώματος ελεύθερης στάθμευσης σε χώρους αναπήρων. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από δυο φωτογραφίες.
 

Ταξί για παραπληγικούς

Επικοινωνώντας με την Αρχή Αδειών πληροφορηθήκαμε ότι στην Κύπρο παραχωρούνται άδειες σε ταξί για τη μεταφορά αναπήρων και τετραπληγικών. Αυτή τη στιγμή όπως πληροφορηθήκαμε κυκλοφορούν 10 τέτοιου είδους ταξί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής Αδειών Κώστα Παναγίδη, η Αρχή θα προχωρήσει στην επίδειξη ενδιαφέροντος για ταξί παραπληγικών σε κάθε πόλη. Για το θέμα είναι ενήμερος τόσο ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, όσο και ο γεν. διευθυντής του Υπουργείου Αλέκος Μιχαηλίδης.
Τα εν λόγω ταξί είναι διαμορφωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθά την είσοδο τροχοκαθίσματος, ενώ έχουν και ράμπα.

 


Close