Χωρίς προπονητές στους Παραολυμπιακούς αγώνες- Καταργούνται λόγω έλλειψης χρημάτων

Χωρίς προπονητές στους Παραολυμπιακούς αγώνες- Καταργούνται λόγω έλλειψης χρημάτων

13/09/2017 - 09:50
Την προπόνηση αναλαμβάνουν ιδιωτικά σχολεία – Φόβοι ότι δεν θα έχουν πρόσβαση όλα τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες
Του Αντρέα Πολυκάρπου

Σε κατάργηση των θέσεων των προπονητών αναφορικά με τους Ειδικούς Ολυμπιακούς αγώνες (Special Olympics) έχει προχωρήσει από φέτος ο ΚΟΑ γεγονός που έχει θορυβήσει σε μεγάλο βαθμό τις οργανώσεις και τους συνδέσμους των γονιών των παιδιών με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες.

Ο λόγος σύμφωνα με τον ΚΟΑ δεν είναι άλλος απ’ αυτό που λένε πάντα οι αρμόδιοι μετά το 2013: Έλλειψη κονδυλίων.

Μετά από την απόφαση αυτή έχουν δημιουργηθεί δεκάδες προβλήματα αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και στον τρόπο επιλογής των αθλητών που θα λαμβάνουν μέρος στους Παραολυμπιακούς αγώνες αλλά και σε άλλες αθλητικές διοργανώσεις.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Αντρέα Χριστοδούλου, μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Παιδιών με Σύνδρομο Down μας ειπώθηκε ότι η απόφαση αυτή άλλαξε κατά πολύ τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από το 2017.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την έλλειψη των κονδυλίων ο ΚΟΑ αποφάσισε όπως καταργήσει την παροχή προπονητών για άτομα με ειδικές ανάγκες και πλέον, την προπόνηση των παιδιών να παρέχουν τα Ειδικά Σχολεία αφού δεν υφίσταται κανένα πλέον χρηματικό ποσό για την παροχή Ομοσπονδιακού προπονητή

Μόνο όσοι φοιτούν στα Ιδιωτικά                                                                                   

Σύμφωνα, όμως, με τον κο. Χριστοδούλου, με τον τρόπο αυτό απορρίπτονται τα παιδιά που δεν φοιτούν  στα Ειδικά Σχολεία και έχουν ενταχθεί στα δημόσια σχολεία. Η επιλογή, πλέον, γίνεται, μόνο μέσα από τα ιδιωτικά, ειδικά σχολεία ενώ για τα υπόλοιπα παιδιά υπάρχει ΜΟΝΟ το ΑΓΟ (Αθλητισμός Για Όλους).

Σε καμία, όμως, περίπτωση το ΑΓΟ δεν μπορεί να παρέχει στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως μας τόνισε ο κος Χριστοδούλου, τη στοχευμένη προπόνηση (ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού) που παρείχε ένας Ομοσπονδιακός προπονητής και ο οποίος στοίχιζε στο κράτος μόλις 290 ευρώ το μήνα.

Με τον τρόπο αυτό, πρόσβαση στις αθλητικές διοργανώσεις θα έχουν μόνο τα παιδιά που φοιτούν στα ιδιωτικά ειδικά σχολεία.

Στις υπόλοιπες, όμως, χώρες για τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες λειτουργούν προπονητικά κέντρα με Ομοσπονδιακούς προπονητές κάτι που έχει καταργηθεί στη χώρα μας.

Καταγγελίες για Επιτροπή

Ο κος. Χριστοδούλου, δεν έμεινε, όμως, εδώ. Μας ανέφερε ότι η απόφαση αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με τα κονδύλια που δεν δόθηκαν αλλά και με το γεγονός ότι πλέον στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Ειδικών Ολυμπιακών βρίσκονται κυρίως ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Ειδικών Σχολείων οι οποίοι χρησιμοποιούν τη δυνατότητα επάνδρωσης των αθλητικών ομάδων και τη συμμετοχή στο εξωτερικό των παιδιών προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες.

Ούτως ή άλλως, με το νέο σχέδιο δεν δίνεται ευκαιρία στα υπόλοιπα παιδιά, που δεν φοιτούν στα ιδιωτικά, να μπορέσουν να συμμετέχουν αφού δεν τους παρέχεται καμία προετοιμασία.

Παράλληλα, ο κος Χριστοδούλου μας ανέφερε ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες είναι κάθε φορά τα ίδια άτομα.

Πρόγραμμα Young Athletes

Την ίδια στιγμή, λόγω έλλειψης των κονδυλίων, έχει τερματιστεί και το πρόγραμμα Young Athletes που στόχευε στο να απασχολεί μέσα από αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια παιδιά με ειδικές ανάγκες από 2-8 ετών.  Ένα πρόγραμμα σύμφωνα με τον κο Χριστοδούλου που ενίσχυε την κοινωνικότητα των παιδιών προσφέροντας τους ποιοτικό χρόνο.

Η θέση της Ειδικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Διευθυντή του Γραφείου της Ομοσπονδίας Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων Γιώργο Παναγίδη, μας ειπώθηκε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα διάκρισης σε βάρος των παιδιών που δεν φοιτούν στα ιδιωτικά ειδικά σχολεία. Πράγματι, την άθληση τους αναλαμβάνουν γυμναστές του ΑΓΟ αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξαιρούνται από την επιλογή τα παιδιά στα δημόσια σχολεία.

Ταυτόχρονα, η νέα ρύθμιση με την κατάργηση του Ομοσπονδιακού προπονητή στην κολύμβηση (η μόνη θέση που υπήρχε) έγινε με στόχο να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερα άτομα να συμμετέχουν μέσα από τη γενική  άθληση.

Ούτως ή άλλως- σύμφωνα με τον ίδιο- οι θέσεις της συμμετοχής στα διεθνή αγωνίσματα προκαθορίζονται από τη Διεθνή Επιτροπή Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων και το ποιοι θα σταλούν εξαρτάται από τα αποτελέσματα των πρωτευσάντων στους Παγκύπριους Αγώνες.

Από εκεί και πέρα, γίνεται κλήρωση ανάμεσα στους πρωτεύσαντες και οι νικητές επανδρώνουν την αποστολή.

Σε ερώτηση μας αν έτυχε να πάνε τα ίδια άτομα συνεχόμενες χρονιές, ο κος Παναγίδης μας ανέφερε ότι έτυχε αλλά ήταν θέμα καθαρά τύχης.


Close