Πρύτανης ΠΚ: “Αφήστε το πανεπιστήμιο να κάνει τη δουλειά του”

Πρύτανης ΠΚ: “Αφήστε το πανεπιστήμιο να κάνει τη δουλειά του”

13/09/2017 - 12:56
“Οι μετεγγραφές φοιτητών είναι ακαδημαικό θέμα”
Έλενα Γεωργίου

 

Το θέμα της μετεγγραφής φοιτητών στο πανεπιστήμιο Κύπρου,που έχουν πετύχει σε διεθνείς εξετάσεις και έχουν εγγραφεί στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, απασχόλησε εκ νέου την επιτροπή παιδείας της βουλής, μετά τη γνωμάτευση της Νομικής υπηρεσίας για το θέμα.

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση, η οποία δόθηκε στις 11 Αυγούστου, υποψήφιοι για μετεγγραφή μπορούν να είναι αυτοί που έχουν πετύχει σε διεθνείς εξετάσεις και έχουν εξασφαλίσει θέση σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση,αυτοί που έχουν πετύχει σε διεθνείς εξετάσεις και έχουν εγγραφεί σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου, δεν μπορεί να αιτηθούν μετεγγραφή στη βάση του αποτελέσματος των διεθνών εξετάσεων, πράγμα το οποίο φαίνεται να δημιουργεί άνισες καταστάσεις. Επίσης, αυτοί που έχουν πετύχει σε παγκύπριες ή πανελλήνιες εξετάσεις και έχουν εξασφαλίσει θέση σε πανεπιστήμιο.Σημειώνεται όμως, ότι ένας υποψήφιος ο οποίος έχει πετύχει σε διεθνείς εξετάσεις, αλλά ταυτόχρονα έχει παρακαθήσει σε παγκύπριες ή πανελλήνιες εξετάσεις, δικαιούται να αιτηθεί για μετεγγραφή μόνο με τα αποτελέσματα που έχουν εξασφαλίσει στις παγκύπριες εξετάσεις. 

Μέσω της διαδικασίας μετεγγραφής κατανέμονται σε υποψήφιους οι θέσεις οι οποίες έχουν μείνει αδιάθετες κατά τη διαδικασία της εισδοχής(πρώτη δεύτερη και τρίτη κατανομή) δηλαδή συμπληρώνει τον αριθμό των αδιάθετων θέσεων, οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί απο το υπουργικό συμβούλιο και υπάρχει ήδη πρόνοια στον εγκεκριμένο προυπολογισμό του πανεπιστημίου.

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης: Αφήστε το πανεπιστήμιο να κάνει τη δουλειά του”

Έκκληση προς τη βουλή όπως αφήσει το πανεπιστήμιο να κάνει τη δουλειά του, απηύθυνε ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι”σε κανονικές χώρες και κανονικά πανεπιστήμια, αυτές οι διαδικασίες είναι  εσωτερικές”

Ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το πανεπιστήμιο Κύπρου εφαρμόζει τη γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας. Ο πρύτανης αναφέρθηκε στο λάθος που έγινε πριν απο δύο χρόνια, να γίνουν δεκτοί φοιτητές, οι οποίοι είχαν μεν προσφορά θέσης σε πανεπιστήμιο, όμως δεν είχαν κάνει την εγγραφή τους: “Είμαι πολύ περήφανος για εκείνο το λάθος. Γιατί ένα απο αυτά τα παιδιά επιλέγηκε ανάμεσα σε χιλιάδες φοιτητές της Ευρώπης και εκπροσώπησε την Ευρώπη, στο Στειτ Ντιπαρτμεντ, για τρεις μήνες. 

Ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός φοιτητή ο οποίος ενώ πληροί όλα τα κριτήρια για μετεγγραφή, θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 10000 ευρώ, για την εγγραφή του στο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, στο οποίο εξασφάλισε θέση.

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης εξέφρασε τη διαφωνία του με την άποψη ότι οι θέσεις των μετεγγραφών πρέπει να είναι θέσεις οι οποίες παραμένουν απο την τρίτη κατανομή, για ένα απλό λόγο: “Ένα πανεπιστήμιο να παίρνει ό,τι καλύτερο υπάρχει.Στο πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν ιστορίες του στυλ να μπούν κάποιοι που δεν πρέπει να μπούν. Αυτές οι αποφάσεις περνάνε απο τριμερείς επιτροπές” 

Γενικός Ελεγκτής: “Θα παρακολουθούμε τη διαδικασία”

Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι για την υπηρεσία του, το θέμα έχει κλείσει απο τη στιγμή που  υπάρχει η γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας. Ο κύριος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ο ρόλος της υπηρεσίας του είναι ο έλεγχος  εφαρμογής της διαδικασίας, λέγοντας ότι," ελέγξουμε μια προς μια τις περιπτώσεις"

 

 

 


Close