Στα συρτάρια της Βουλής ο νέος νόμος που θα επιτρέπει τις εκτρώσεις

Στα συρτάρια της Βουλής ο νέος νόμος που θα επιτρέπει τις εκτρώσεις

12/10/2017 - 07:00
topika-sponsor-logo
Έπεσε πρόταση να επιτρέπονται εκτρώσεις μόνο μετά από έγκριση επιτροπής!
Του Αντρέα Πολυκάρπου

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα είδε το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας μετά τη σύλληψη  γυναίκας και γιατρού για έκτρωση που είχε κάνει η ίδια χωρίς να είναι εν γνώσει του συντρόφου της.

Ο γιατρός και η μητέρα του παιδιού, μάλιστα, φαίνεται να αντιμετωπίζουν βαρύτατες ποινές όπως η «συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος» και η «προμήθεια φαρμάκων ή οργάνων ή άσκηση βίας οποιουδήποτε είδους με σκοπό την άμβλωση…» με την ποινή να φτάνει μέχρι και τα 14 χρόνια φυλάκισης για το γιατρό και τα 7 για την εγκυμονούσα.

Τι ισχύει, λοιπόν, με τις εκτρώσεις στην Κύπρο; Είναι παράνομες; Υπό ποιες προϋποθέσεις θεωρούνται νόμιμες;

Νομοθεσία

Η νομοθεσία στην Κύπρο, η οποία θεσπίστηκε το 1974 και τροποποιήθηκε το 1986 είναι σχεδόν απαγορευτική αναφορικά με τις εκτρώσεις τις οποίες επιτρέπει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όποιος, με σκοπό να επιφέρει αποβολή σε οποιαδήποτε γυναίκα, που κυοφορεί ή όχι, χορηγεί παράνομα σε αυτή ή προκαλεί ώστε αυτή να πάρει δηλητήριο ή άλλο επιβλαβές πράγμα ή χρησιμοποιεί βία οποιουδήποτε είδους, ή οποιουδήποτε άλλου μέσου, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δεκατεσσάρων χρόνων.

Απόπειρα άμβλωσης από κυοφορούσα γυναίκα

 Γυναίκα που κυοφορεί ή όχι, η οποία με σκοπό να επιφέρει αποβολή στον εαυτό της, παίρνει παράνομα δηλητήριο ή άλλο επιβλαβές πράγμα, ή χρησιμοποιεί βία οποιουδήποτε είδους ή οποιουδήποτε άλλου μέσου ή επιτρέπει να χορηγηθεί σε αυτή ή να χρησιμοποιηθεί πάνω της ο,τιδήποτε από τα αναφερόμενα πιο πάνω, είναι ένοχη κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση επτά χρόνων.

Προμήθεια φαρμάκων ή οργάνων για άμβλωση

 Όποιος εφοδιάζει παράνομα ή προμηθεύει ο,τιδήποτε σε άλλο, ο οποίος γνωρίζει ότι αυτό σκοπεύεται να χρησιμοποιηθεί παράνομα για να επιφέρει αποβολή σε γυναίκα που κυοφορεί ή όχι, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση τριών χρόνων.

Ιατρικός τερματισμός της εγκυμοσύνης

 Παρά τις πιο πάνω διατάξεις  κανένα πρόσωπο δεν θεωρείται ένοχο, όταν η εγκυμοσύνη τερματίζεται από ιατρό εγγεγραμμένο σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Εγγραφής Ιατρών Νόμου και :

  •  κατόπι πιστοποίησης της αρμόδιας αστυνομικής αρχής που βεβαιώνεται από ιατρική πιστοποίηση όταν αυτό είναι εφικτό, ότι η εγκυμοσύνη προκλήθηκε κατόπι βιασμού και κάτω από περιστάσεις οι οποίες, αν δεν τη σταματούσε, θα δημιουργούσε σοβαρό κλονισμό στην κοινωνική θέση της εγκύου ή του οικογενειακού περιβάλλοντος της
  •  κατόπι γνωμοδότησης δύο ιατρών εγγεγραμμένων σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Εγγραφής Ιατρών Νόμου ότι με καλή πίστη, είναι της γνώμης ότι αν εξακολουθούσε η εγκυμοσύνη η ζωή της εγκύου θα ετίθετο σε κίνδυνο ή θα επροκαλείτο φυσική, πνευματική ή ψυχική της βλάβη ή οποιουδήποτε τέκνου της που υπάρχει, μεγαλύτερη από εκείνη παρά αν δεν τερματιζόταν η εγκυμοσύνη ή ότι υπάρχει ουσιώδης κίνδυνος ότι αν γεννιόταν το παιδί θα έπασχε από τέτοιες φυσικές ή ψυχικές ανωμαλίες ώστε να είναι σοβαρά ανάπηρο.

Ιατρικός Σύλλογος

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο Ιατρικής Δεοντολογίας κο Βάσο Οικονόμου, μας ειπώθηκε ότι ο ισχύων νόμος θα πρέπει να αλλάξει άμεσα και να δίνεται το δικαίωμα σε μια γυναίκα να αποφασίσει για το αν θα προβεί σε έκτρωση ή όχι.

Εξάλλου, όπως μας τόνισε ο ίδιος, ο νόμος αυτός δεν τηρείται στη χώρα μας και όλοι το γνωρίζουν αυτό αφού καθημερινά γίνονται εκτρώσεις χωρίς να συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρονται στη νομοθεσία.

Αναφορικά με την τωρινή περίπτωση ο κος Οικονόμου μας ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι θέμα της Πολιτείας στο οποίο δεν μπορεί να επέμβει ο Ιατρικός Σύλλογος αν και σύσσωμο το σώμα των γιατρών είναι 1000% υπέρ της τροποποίησης του νόμου, αφού πρωτίστως  περάσει από την εξέταση Επιτροπής με τη συμμετοχή γιατρού και δεν έχει συμπληρώσει τον τρίτο μήνα της κύησης.

Αναφορικά με το ζήτημα της Επιτροπής, μιλήσαμε με τον Πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου Γυναικολόγων Κύπρου κο Μάριο Λιασίδη, ο οποίος μας είπε ότι η αρχική εισήγηση που έκανε ο Σύνδεσμος επί Προεδρίας του ήταν να υπάρχει αυτή η Επιτροπή αφού το 70% των περιπτώσεων όταν έχουν στήριξη δεν προχωρούν σε έκτρωση.

Νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ κα Σκεύη Κουκουμά, έχει κατατεθεί πρόταση Νόμου για αλλαγή της υπάρχουσας νομοθεσίας  παρέχοντας το δικαίωμα σε μια γυναίκα να προβεί σε έκτρωση πριν τον 3ο μήνα της κύησης.

Στόχος είναι η μείωση των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων στο πλαίσιο των κατοχυρωμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για το λόγο αυτό θα παρέχεται σεξουαλική διαπαιδαγώγηση για την πρόληψη των ανεπιθύμητων εκτρώσεων ως αποτέλεσμα της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Παράλληλα, στόχος της πρότασης Νόμου είναι να βοηθήσει σε περιπτώσεις πολλαπλής κύησης όπου τίθεται σοβαρό ζήτημα για τη ζωή όλων των εμβρύων.

Επί τούτου η κα Κουκουμά, μας ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώνονται 75 εκ. ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ετησίως, με τα 45 εκ. να καταλήγουν σε αμβλώσεις  και τα 20 εκ. των αμβλώσεων να γίνονται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες.

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα μας, και το οποίο θα λύσει η νέα πρόταση Νόμου, αφορά στο γεγονός ότι λόγω των απαγορεύσεων αρκετές γυναίκες οδηγούνται στα κατεχόμενα προκειμένου να πάρουν επικίνδυνα σκευάσματα και να αποβάλουν.

Σε ερώτηση μας για το που οφείλεται η καθυστέρηση για την τροποποίηση του νόμου, η κα Κουκουμά, μας ξεκαθάρισε ότι ασκούνται πιέσεις από την Εκκλησία η οποία διαφωνεί και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό.

Ένα κράτος, όμως, συμπλήρωσε η κα βουλευτής του ΑΚΕΛ, πρέπει να νομοθετεί σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι βάσει θρησκευτικών πεποιθήσεων.

 

 

Μαζί σχεδιάζουμε το μέλλον σας!

Close