Η λαϊκή κατακραυγή οδήγησε στην απελευθέρωση της νεαρής που έκανε έκτρωση

Η λαϊκή κατακραυγή οδήγησε στην απελευθέρωση της νεαρής που έκανε έκτρωση

12/10/2017 - 14:16
topika-sponsor-logo

Με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας και μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα αφέθηκε ελεύθερη η γυναίκα που προχώρησε σε έκτρωση χωρίς να το γνωρίζει ο σύντροφός της. Η γυναίκα τελούσε υπό πενθήμερη κράτηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ελεύθερος θα αφεθεί εντός της ημέρας και ο γιατρός.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

ΔΗΣΥ:  Δεν είναι λύση να οδηγείται μια γυναίκα στα κρατητήρια.

«Σίγουρα δεν είναι λύση να οδηγείται μια γυναίκα στα κρατητήρια. Κανένας δεν μπορεί να νοιώθει καλά με μια τέτοια απόφαση» αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του ΔΗΣΥ.

«Είναι φυσιολογικό γι’ αυτό το ευαίσθητο ζήτημα να υπάρχουν διιστάμενες απόψεις και ηθικές ευαισθησίες, όπως εξάλλου συμβαίνει σε πολλές χώρες. Χρειάζεται συζήτηση».
 
«Το βέβαιο είναι ότι η Νομοθεσία πρέπει να αλλάξει. Δεν είναι λύση οι ποινικές αποφάσεις και τα κρατητήρια».

ΑΚΕΛ: Απαράδεκτες οι συλλήψεις για άμβλωση - Να προχωρήσει άμεσα ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις

Το γεγονός ότι στην Κύπρο του 2017 μία γυναίκα και ο γιατρός της τέθηκαν υπό κράτηση επειδή διενήργησαν άμβλωση, προκαλεί αγανάκτηση και αποτροπιασμό, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

«Αντί να υπάρξει ομόθυμη καταδίκη της σύλληψης, διάφοροι –πολιτικοί και πολίτες- κατακεραυνώνουν τις γυναίκες που τερματίζουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν ή να βρίσκονται στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνικοοικονομική της θέση. Αρέσκονται μάλιστα, να περιγράφουν με λεπτομέρειες τη διαδικασία της άμβλωσης προκειμένου να προκαλέσουν συναισθήματα και ευκολότερη χειραγώγηση. Τόσο άσχετοι με το ζήτημα είναι όλοι αυτοί που νομίζουν ότι οι γυναίκες προχωρούν σε άμβλωση ελαφρά τη καρδία και απερίσκεπτα. Αντίθετα, ως ΑΚΕΛ και Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ επισημαίνουμε τα εξής: 
 
Ποτέ και πουθενά δεν μειώθηκαν ή εξαλείφθηκαν οι αμβλώσεις επειδή απαγορεύτηκαν με νόμους και ποινές φυλάκισης. Η νομοθετική απαγόρευση των αμβλώσεων το μόνο που πετυχαίνει είναι να οδηγεί γυναίκες να προχωρούν σε αμβλώσεις χωρίς τις απαραίτητες υγειονομικές εγγυήσεις και προδιαγραφές ασφάλειας ή να αναζητούν σκευάσματα που δεν υπόκεινται στους απαραίτητους ελέγχους. 50 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο λόγω μη ασφαλών αμβλώσεων.
 
Το ΑΚΕΛ μαζί με το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ αναγνωρίζουν χωρίς περιστροφές τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας και ειδικότερα το δικαίωμα της να αποφασίζει για το σώμα της. Κάθε γυναίκα είναι ελεύθερη να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε άμβλωση με βάση τις αντιλήψεις, τα πιστεύω της και τα δεδομένα της ζωής της. Αυτό είναι μια επιλογή που ανήκει στην ίδια τη γυναίκα και όχι στο κράτος, σε πολιτικούς ή στην εκκλησία.
 
Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζουμε ότι για εμάς, το ιδανικό μέσο άσκησης του δικαιώματος της γυναίκας στην επιλογή, αν και πότε θα γίνουν μητέρες είναι ο οικογενειακός προγραμματισμός και η αντισύλληψη –όχι η άμβλωση».

Επιτελείο Ν. Παπαδόπουλου: Χαιρετίζουμε την απόφαση να αφεθεί ελεύθερη η γυναίκα που κρατείτο για διερεύνηση του αδικήματος της έκτρωσης

Χαιρετίζουμε την απόφαση να αφεθεί ελεύθερη η γυναίκα που για δυο μέρες παρέμεινε υπό κράτηση για διερεύνηση του αδικήματος της έκτρωσης, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Επιτελείο του Ν. Παπαδόπουλου
 
«Αυτή η σύλληψη και φυλάκιση δεν έπρεπε να γίνει ποτέ».
 
«Αν θέλουμε να αποκομίσουμε κάτι θετικό από όλη αυτή την ιστορία, ας είναι η πραγματική συζήτηση για το θέμα. Όχι όμως μόνο ως θέμα ποινικού δικαίου αλλά ως κοινωνικό πρόβλημα και ως ανάγκη εκπόνησης από το Κράτος ολοκληρωμένης πολιτικής, η οποία να το αντιμετωπίζει σε κάθε του πτυχή προσφέροντας πραγματικές και ρεαλιστικές επιλογές».

Συμμαχία Πολιτών: Είναι καιρός ως πολιτεία αλλά και ως κοινωνία γενικότερα, να δούμε το θέμα του εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου για την διακοπή της κύησης.

«Είναι αδιανόητο στην Κύπρο του 2017 να γίνονται συλλήψεις  γιατρού και γυναίκας η οποία αποφάσισε να υποβληθεί σε επέμβαση διακοπής εγκυμοσύνης», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών.

«Τέτοιου είδους ηθικά και νομικά σίγουρα ζητήματα δεν λύνονται με συλλήψεις. Είναι καιρός ως πολιτεία αλλά και ως κοινωνία γενικότερα, να δούμε το θέμα του εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου για την διακοπή της κύησης.

Σε αυτή τη δημόσια συζήτηση έχουν ασφαλώς λόγο τόσο η ιατρική κοινότητα όσο πρωτίστως οι ίδιες οι γυναίκες.

Είναι γεγονός ότι σε κανένα μέρος του κόσμου δεν έχουν μειωθεί η αμβλώσεις λόγω απαγόρευσης και ποινικών διώξεων, αντίθετα υπήρξαν χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο από πραγματοποίηση τέτοιων επεμβάσεων από μη εξειδικευμένο προσωπικό. 

Το πρόβλημα της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης δεν λύνεται με τις αμβλώσεις αλλά με την παιδεία και την εκπαίδευση σε θέματα αντισύλληψης και γενικότερα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης».

Επιτελείο Σ. Μαλά: Η γυναίκα έχει δικαίωμα να αποφασίζει για το σώμα της

Η γυναίκα έχει δικαίωμα να αποφασίζει για το σώμα της. Για αυτό απαιτείται εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις.
Πρωτίστως όμως χρειάζεται επιστημονική, περιεκτική και παιδαγωγικά προσαρμοσμένη σεξουαλική εκπαίδευση σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Μια ολοκληρωμένη δηλαδή πολιτική που θα οδηγεί στη μείωση των ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών.
 

Κίνημα Οικολόγων: Το ζήτημα της διακοπής των κυήσεων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με συλλήψεις

«Το ζήτημα που προέκυψε, μετά τη σύλληψη γιατρού και γυναίκας, λόγω επέμβασης διακοπής κύησης, φέρνει στη δημοσιότητα με λανθασμένο τρόπο, ένα υπαρκτό ζήτημα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων.
 
«Το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου για τη διακοπή της κύησης, πρέπει να προκύψει μετά από στάθμιση των απόψεων της ιατρικής κοινότητας, έπειτα από ψύχραιμο και ορθολογικό διάλογο και σε κάθε περίπτωση με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος σε πρώτη προτεραιότητα.
 
Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως τέτοια ζητήματα δεν λύνονται ούτε με συλλήψεις και πενθήμερες -τιμωρητικές- κρατήσεις από τις διωκτικές αρχές, ούτε με υπερβολές στο δημόσιο διάλογο».

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού 

Πιθανόν λίγοι από εμάς να γνωρίζουμε τι προνοεί η νομοθεσία για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης και την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο σχετικά με την έκτρωση. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι η υφιστάμενη νομοθεσία ενισχύει το κοινωνικό στίγμα και τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών γύρω από τον τερματισμό εγκυμοσύνης, ακόμα και όταν αυτός επιλέγεται σε πλαίσια που επιτρέπονται από την νομοθεσία. Η στάση μερικών ΜΜΕ, όσο και του διαλόγου που αναπτύσσεται δημοσίως, επισύρει τον κίνδυνο στιγματισμού και δαιμονοποίησης κάθε γυναίκας που λαμβάνει αποφάσεις για τη ζωή της και ταυτόχρονα ενισχύει στερεότυπα και αντιλήψεις.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) οι νομικοί περιορισμοί στην άμβλωση δεν οδηγούν στην μείωση των αμβλώσεων, αλλά ούτε και σε σημαντικές αυξήσεις γεννήσεων. Αντίθετα, βάση τεκμηριωμένων τοποθετήσεων της ΠΟΥ, ο περιορισμός είναι πιθανό να οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των γυναικών που αναζητούν παράνομες και ανασφαλείς αμβλώσεις. Σύμφωνα πάντοτε με την ΠΟΥ οι νόμοι και οι πολιτικές που διευκολύνουν την πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις δεν αυξάνουν το ποσοστό ή τον αριθμό των αμβλώσεων.

Οποιοδήποτε νομικό ή άλλο εμπόδιο περιορίζει την πρόσβαση των γυναικών σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις, παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα μεταξύ άλλων το δικαίωμα τους στην υγεία, στην ελευθερία, την ασφάλεια, τη σωματική ακεραιότητα, στην ιδιωτική ζωή και αντιβαίνει στην αρχή της μη διάκρισης. Η διασφάλιση πρόσβασης σε υπηρεσίες για ασφαλή και νόμιμη άμβλωση αποτελεί υποχρέωση του κράτους όπως άλλωστε υποστηρίζουν ξεκάθαρα διεθνή όργανα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναμένουμε από την πολιτεία άμεσα να λειτουργήσει υπεύθυνα έτσι ώστε να διασφαλιστεί και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των γυναικών για νόμιμη, προσβάσιμη, ασφαλή, και επαγγελματική διαδικασία διακοπής εγκυμοσύνης που να ανταποκρίνεται στις προσωπικές ανάγκες κάθε γυναίκας.
Ως Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού ζητούμε την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, και την ουσιαστική και ενεργή εμπλοκή όλων των αρμόδιων φορέων της πολιτείας συμπεριλαμβανομένου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην διαδικασία αυτή.

Μαζί σχεδιάζουμε το μέλλον σας!

Close