1983: Όταν ο στρατιώτης Κίτας εμφανίστηκε στα αστυνομικά ρεπορτάζ για πρώτη φορά

1983: Όταν ο στρατιώτης Κίτας εμφανίστηκε στα αστυνομικά ρεπορτάζ για πρώτη φορά

12/10/2017 - 15:25
topika-sponsor-logo
Επιμέλεια Γιώργος Δημητρίου

Τα έργα και ημέρες του Αντώνη Προκοπίου Κίτα,γνωστού και ως Αλ Καπόνε, μπορούν να γεμίσουν πολλές σελίδες βιβλίου αφού η παραβατική του συμπεριφορά ξεκίνησε από νωρίς και κατάφερε να απασχολήσει πολλές φορές τις αστυνομικές αρχές με τη δράση του. Η αρχή όμως έγινε για ασήμαντη αφορμή και μάλιστα πριν καλά - καλά ενηλικιωθεί.

Ο Κίτας σταμάτησε το σχολείο μόλις ολοκλήρωσε το Δημοτικό και αμέσως έπιασε δουλειά σε ένα συνεργείο. Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώριζαν από τότε ήταν ήσυχος και συνεργάσιμος Σε ηλικία 17 ετών κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά και συγκεκριμένα στους καταδρομείς. Μία ημέρα κι ενώ ήταν σκοπός πήρε το όπλο του και εξαφανίστηκε από το στρατόπεδο Σταυροβουνίου όπου υπηρετούσε. Σταμάτησε ένα διερχόμενο αυτοκίνητο και ανάγκασε τον οδηγό του να τον μεταφέρει στο Καλό Χωριό Λάρνακας. 

Ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό για να τον εντοπίσουν αλλά δεν κατέστη δυνατόν. Μάλιστα δόθηκαν τα στοιχεία του και στις εφημερίδες της εποχής με την προειδοποίηση ότι οπλοφορεί. Τελικά η Αστυνομία δεν κατάφερε να τον εντοπίσει και μεσολάβησε ο πατέρας του ο οποίος ζήτησε από Υπουργό της Κυβέρνησης να τον πείσει να παραδοθεί αλλά να μην τον φυλακίσουν. Ο Κίτας τήρησε την υπόσχεσή του και παραδόθηκε αλλά την επόμενη χρονιά που είχε συμπληρώσει ήδη το 18ο έτος κλήθηκε στο δικαστήριο και καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση.

Όπως είχε πει ο πατέρας του σε συνέντευξη στον Ανδρέα Αζά στην εφημερίδα Σημερινή, αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τον Κίτα αφού βγαίνοντας από τη φυλακή ήταν πλέον μπλεγμένος με κακοποιούς και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο έγκλημα. Συνελήφθη για δεύτερη φορά το 1993 για ληστείες χρυσοχοείων και κατοικιών και ακολούθησε η ιστορία με την Οξάνα Λίσνα και την Κριστίν Κωνσταντινίδου, δύο αποδράσεις και η διαβόητη ιστορία με την κλοπή της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Μαζί σχεδιάζουμε το μέλλον σας!

Close