Η έκκληση προς όλους μας για τη μικρή Μαριέ

Η έκκληση προς όλους μας για τη μικρή Μαριέ

12/10/2017 - 15:40
Επιμέλεια: Άντρη Θρασυβούλου

Έκκληση προς όλους μας κάνει η σελίδα ''Help us bring her home'' που εκπροσωπούσε τόσο καιρό την οικογένεια της μικρής Μαριε - Ελένης.

Οι διαχειριστές καλούν όλους να ''κατεβάσουμε'' τις φωτογραφίες του παιδιού, ώστε να κερδίσει πάλι την ιδιωτικότητα της παιδικής της ηλικίας.

Οι διαχειριστές της σελίδας αναφέρουν τα εξής:

''Στιγμές πολύτιμες. Άνθρωποι σπάνιοι.

Τόσες πολλές μέρες, τόσα πολλά συναισθήματα. Τρόμος, πανικός, λύπη, απόγνωση, ελπίδα, πίστη, αγάπη.

Η απόλυτη εναλλαγή του σκότους με το φως. Κάθε μέρα. Όλη μέρα. Η πίστη ότι σύντομα θα έχουμε το αστεράκι μας, φάρος φωτεινός για 165 μέρες.

Μια ομάδα ενωμένη. Άλλοτε σήκωνε στους ώμους του τον πόνο ο ένας κι άλλοτε ο άλλος. Μια ομάδα, μια οικογένεια, μια αγάπη. Ένας κοινός στόχος. Ονόματα πολλά. Σύντομα θα αναφερθούν ένα ένα. Επειδή έτσι πρέπει. Επειδή το ευχαριστώ ξεχυλιζει από μέσα μας.

Εσείς, η κινητήριος δύναμη. Η προσευχή σας, οι ευχές σας. Τα μηνύματα σας, τα δάκρυα σας, οι αγκαλιές σας. Ποτέ δεν θα μπορέσω να σας πω αρκετά ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Χίλιες φορές. Να σας έχει όλους ο Θεός καλά.

Η Μαρίε είναι και δικό σας παιδί. Σας αξίζει να έχετε νέα της, σας αξίζει να βλέπετε την χαρά της. Όμως, αυτές οι πρώτες μέρες είναι το βάλσαμο που θα μαλακώσει και θα γιανει τις ψυχές μαμάς και κόρης. Γι αυτό, σας παρακαλώ, όπως σταθήκατε γίγαντες τόσο καιρό δίπλα μας, κάνετε ακόμη κάτι τελευταίο. Κατεβάστε τις φωτογραφίες του μωρού μας, του παιδιού όλων μας, και δώστε χώρο και χρόνο στο μωρό μας, στο μωρό σας. Και σας υπόσχομαι πολύ πολύ συχνά θα σας γράφω τα νέα της. Δώστε της μόνο λίγο χρόνο για να κερδίσει και πάλι την παιδική της ηλικία, την ιδιωτική της ζωή.
Εμείς εδώ θα είμαστε, η σελίδα μας είναι πάντα ανοικτή για όλους σας. Ευχαριστώ Άνθρωποι''.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, εν όψει της αναμενόμενης επιστροφής στην Κύπρο του κοριτσιού που είχε απαχθεί από τον πατέρα της, προτρέποντας όλα τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους να χειρισθούν το θέμα έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της μικρής, αλλά και το δικαίωμα της οικογένειας για ιδιωτική ζωή.

Η ανακοίνωση:

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας  προβλέπει ότι:

«Οι λειτουργοί κατά κανόνα δεν παίρνουν συνεντεύξεις από και δεν φωτογραφίζουν παιδιά κάτω των 16 ετών σε σχέση με θέματα που αφορούν την προσωπική τους κατάσταση ή ευημερία, χωρίς τη συγκατάθεση γονέως των ή άλλου ενηλίκου που έχει την ευθύνη γι’ αυτά. Τα Μ.Μ.Ε. και οι λειτουργοί των υποχρεούνται να τηρούν τις πρόνοιες της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού».
Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι φωτογραφίες και άλλες λεπτομέρειες που δόθηκαν στη δημοσιότητα είχαν σκοπό την υποβοήθηση της ανεύρεσης της μικρής. Από τη στιγμή που ο σκοπός αυτός εκπληρώθηκε, τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι δεν νομιμοποιούνται να δημοσιεύσουν αυτές τις φωτογραφίες, οποιαδήποτε και να είναι η προέλευσή τους.

Περαιτέρω, η Επιτροπή επισημαίνει τις πρόνοιες της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που έχει επικυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και συνεπώς έχει αυξημένη τυπική ισχύ έναντι άλλων νόμων.Το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι σε οποιεσδήποτε αποφάσεις από οιονδήποτε πρόσωπο ή οργανισμό «πρέπει να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη το συμφέρον του παιδιού».

Η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού έχει επανειλημμένα υποδείξει ότι το συμφέρον του παιδιού είναι υπέρτερο του συμφέροντος οποιουδήποτε άλλου προσώπου ή οποιασδήποτε άλλης σκοπιμότητας.

Επίσης, το άρθρο 16 της Σύμβασης προβλέπει ότι «κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένεια του, στην κατοικία του ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψης του».

Υπό το φως των ανωτέρω προνοιών η Επιτροπή έχει αποφασίσει ότι η προστασία του παιδιού έναντι οποιασδήποτε παρέμβασης στην ιδιωτική του ζωή είναι απόλυτη και καλεί τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους να σεβασθούν τα δικαιώματα του κοριτσιού και να αποφύγουν οποιαδήποτε παρέμβαση στην ιδιωτική του ζωή και εκείνη των μελών της οικογένειάς του.


Close