Ο Κύπριος «Τσε» που γυρίζει την Ευρώπη με μια μοτοσικλέτα - Επισκέφθηκε 31 χώρες μέχρι τώρα (Φωτογραφίες & Βίντεο)

Ο Κύπριος «Τσε» που γυρίζει την Ευρώπη με μια μοτοσικλέτα - Επισκέφθηκε 31 χώρες μέχρι τώρα (Φωτογραφίες & Βίντεο)

Ο Κύπριος «Τσε» που γυρίζει την Ευρώπη με μια μοτοσικλέτα - Επισκέφθηκε 31 χώρες μέχρι τώρα (Φωτογραφίες & Βίντεο)

Η εξωτερική του εμφάνιση θυμίζει και λίγο τον θρύλο της Κουβανικής Επανάστασης Τσε Γκεβάρα. Είναι εξάλλου ένας σύγχρονος επαναστάτης της εποχής του που έχει αψηφήσει τα κοινωνικά πρότυπα και την κυπριακή νοοτροπία: Βρίσκεις καλή δουλειά (στο δημόσιο καλύτερα), παντρεύεσαι, δημιουργείς οικογένεια, δουλεύεις για να ξεπληρώσεις τα δάνεια σου και περιμένεις πως και πως τα 65 σου (εάν έρθουν)για να πάρεις… σύνταξη.

Όχι, ο Κωνσταντίνος Κουσιαππής δεν ήθελε κάτι τέτοιο. Θέλει να ζει ελεύθερος, να ταξιδεύει, να συλλέγει εμπειρίες ζωής.

Και όλα αυτά παρέα με τη μοτοσικλέτα του. Το ταξίδι του ξεκίνησε πριν από 18 μήνες, όταν αποφάσισε να κάνει το γύρο της Ευρώπης. Πήρε τη μοτοσικλέτα του και τα άφησε όλα πίσω. Άραγε, πόσο εύκολο θα ήταν να κάνει κάτι τέτοιο κάποιος από εμάς;

Σε ποια χώρα σε βρίσκουμε σήμερα;

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Αγγλία και συγκεκριμένα στη πόλη του Λίνκολν, όπου και θα περάσω τον δεύτερο χειμώνα του ταξιδιού, δουλεύοντας σε ένα Ελληνικό εστιατόριο για να μπορώ να συνεχίσω το ταξίδι για τρίτη χρονιά.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου;

Πάντα υπάρχουν δυσκολίες σε ένα τέτοιο ταξίδι και το δικό μου φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση. Το θέμα είναι ότι για τις περισσότερες από αυτές ήμουν προετοιμασμένος και τις αντιμετώπισα εύκολα.  Σίγουρα η Ευρώπη είναι πιο εύκολη ήπειρος στο να επικοινωνήσεις και να βρεις λύσεις στα διάφορα προβλήματα, π.χ. ανταλλακτικά για την μοτοσικλέτα και οτιδήποτε άλλο χρειαστείς.  Το μέγιστο πρόβλημα για μένα στην Ευρώπη είναι το οικονομικό, αλλά επειδή ήμουν αρκετά προετοιμασμένος και είχα σκεφτεί διάφορες λύσεις ώστε να την βγάζω φτηνά, καταφέρνω να επιβιώνω με πολύ λίγα χρήματα.

Τουρκία

Περιέγραψε μας μια ημέρα της καθημερινότητας σου.

Θα ακουστεί περίεργο αλλά υπάρχει μια ρουτίνα στο ταξίδι.  Θα μου πεις τώρα, τι ρουτίνα, αφού κάθε μέρα είναι ένας καινούριος προορισμός. Θα ξυπνήσω το πρωί, και το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να φτιάξω καφέ. 

Όντας λάτρης του καφέ, δεν κάνω τίποτα αν δεν πάρω πρώτα τη δόση μου. Μπορεί να φτιάξω και δεύτερο μέχρι να αποφασίσω να μαζέψω τη σκηνή και να φορτώσω τη μηχανή. Καθώς θα πίνω τον καφέ μου θα μελετήσω τους χάρτες και θα δω λίγο την διαδρομή της μέρας. Το πιο πιθανόν η διαδρομή της μέρας να είχε αποφασιστεί την προηγούμενη νύχτα. 

Αφού μαζέψω και φορτώσω τη μηχανή θα ξεκινήσω την πορεία μου.. Θα γίνει μια στάση σε βενζινάδικο για να γεμίσω βενζίνη και αν χρειαστεί να γίνει έλεγχος στη μηχανή. 

Nuorgam - Στο βορειότερο άκρο της Φιλανδίας και της ΕΕ

Κατά τη διάρκεια της μέρας θα γίνουν αρκετές στάσεις για φωτογραφίες, βίντεο και περπάτημα σε ότι μου κάνει εντύπωση και μου κινεί το ενδιαφέρον. Φαράγγια, λίμνες, μνημεία κλπ. Φυσικά δεν λείπουν οι καφέδες και οι συζητήσεις με ντόπιους. Πριν βραδιάσει θα προσπαθήσω να ψάξω εμπειρικά ένα μέρος για κατασκήνωση. Συνήθως ψάχνω για λίμνες, μικρά δασάκια ή εκδρομικούς χώρους. 

Αφού πάω στο μέρος, θα μαγειρέψω κάτι για να φάω και θα στήσω την σκηνή.

Το βράδυ δεν έχει και πολλά να κάνεις όταν είσαι μόνος στη σκηνή. Θα δω το φωτογραφικό υλικό και θα περάσω χρόνο να σκέφτομαι όλα όσα έγιναν μέσα στην ημέρα. Θα φτιάξω το ημερολόγιο μου το οποίο γίνεται σε διάφορα μέσα, όπως βίντεο, σημειώσεις σε χάρτη, και σπάνια ηχογραφήσεις και πριν κοιμηθώ θα δω τον χάρτη και θα προσπαθήσω να φτιάξω στο μυαλό μου την διαδρομή της επόμενης μέρας.

Ποια είναι η πιο σημαντική εμπειρία που έζησες μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού;

Πολύ δύσκολη ερώτηση. Σε ένα ταξίδι 18 μηνών (μέχρι σήμερα) είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις σημαντικές και ασήμαντες εμπειρίες. Πραγματικά είδα πολλά μέρη και γνώρισα πολύ κόσμο...   Προσωπικά σημαντικές εμπειρίες για μένα είναι ο κόσμος που γνωρίζω. Έστω για λίγο είμαι ένα κομμάτι τις καθημερινότητας ενός ανθρώπου και αυτός είναι ένα κομμάτι του ταξιδιού μου. Το ταξίδι αυτό δεν θα ήταν το ίδιο αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι στιγμές προσωπικής επαφής με ανθρώπους που πέτυχα στο δρόμο μου.

Τι είναι όμως αυτό που θα σου μείνει πραγματικά αξέχαστο από όλο  αυτό το ταξίδι;

Πολύ δύσκολη ή ερώτηση σου…

Γιατί; Δυσκολεύεσαι να επιλέξεις;

Κάτι που σίγουρα θα μου μείνει αξέχαστο, χωρίς να θέλω να αδικήσω τις υπόλοιπες μου εμπειρίες (καλές και κακές) είναι η επίσκεψη μου στην κλειστή ζώνη του Τσερνόμπιλ και την πόλη φάντασμα Πριπιάτ. Ήταν πραγματικά μια μοναδική  εμπειρία την οποία περίμενα από τον καιρό που σχεδίαζα αυτό το ταξίδι. Το να στέκεται κάποιος λιγότερο από 200μ.  κοντά στον αντιδραστήρα που σκόρπισε τότε τον πανικό και να μαθαίνει από τους ντόπιους την ιστορία του ατυχήματος, βλέποντας τα πραγματικά μηχανήματα που είχαν επιστρατευτεί τότε για να καθαρίσουν το μέρος και μετά εξερεύνηση στην πιο γνωστή πόλη φάντασμα του κόσμου, ήταν πραγματικά κάτι αξέχαστο.

 

Ουκρανία -Τσέρνομπιλ

 

Ποιες χώρες είναι οι επόμενοι προορισμοί σου;

Έχοντας επισκεφτεί και εξερευνήσει 31 χώρες μέχρι τώρα, μου μείναν άλλες 15 που θέλω να δω για να εκπληρώσω το στόχο μου να δω την Ευρώπη. Οι επόμενες χώρες είναι: Σκωτία, Ουαλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Δανία, Ισλανδία, Νησιά Φαρόε, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ανδόρα, Μονακό, Ιταλία, Μάλτα, Σαν Μαρίνο.  Αν όλα πάνε καλά και με τα οικονομικά μάλλον θα μπουν στο πρόγραμμα και η Κορσική με την Σαρδηνία.

Lofoten - Νορβηγία

Κοσσυφοπέδιο 

 

Πότε υπολογίζεις να ολοκληρώσεις τον γύρο της Ευρώπης;

Όταν σχεδίαζα το ταξίδι είχα υπολογίσει ότι θα μου πάρει 2 χρόνια περίπου. Στη φάση που βρίσκομαι τώρα, υπολογίζω ότι θα πάρει σχεδόν 3 χρόνια.

Είσαι ευτυχισμένος; Νιώθεις γεμάτος παρά τις δυσκολίες;

Η καλύτερη περίοδος της ζωής μου. Πανευτυχής. Γιατί κάνω εκείνο που θέλω και αυτό με γεμίζει. Επίσης έχω την ηθική ικανοποίηση επειδή αρκετός κόσμος επικοινωνεί μαζί μου και μοιράζεται την επιθυμία του να ταξιδέψει όπως εμένα.

Νομίζω πολλοί θα το θέλαμε αλλά δεν το τολμήσαμε όπως εσύ.

Και για αυτόν το λόγο μοιράζομαι και το ταξίδι.  Έχω περίπου 60 επεισόδια στο κανάλι μου. Αν κάποιος τα παρακολουθήσει είναι πάνω από 13 ώρες ταξιδιού.  Μπορεί ο κόσμος που θέλει, να ταξιδέψει μαζί μου.

Δεν είναι το ίδιο όμως. Πώς το αποφάσισες;

Το ταξίδι το σκεφτόμουν καιρό. Απλώς οι στερεοτυπικοί συμπατριώτες μας με έκαναν να θέλω να βγω έξω μια ώρα αρχύτερα. Ξέρεις. “Δεν γίνεται αυτό που λες”, “δεν γίνεται να κάνεις έτσι πράμα με μοτόρα” “και που θα κοιμάσαι”. “και που θα λούζεσαι” Μέχρι που με ρώτησαν τι θα τρώω.  Λες και θα άλλαζα πλανήτη.

Γι αυτό σε ρωτώ πως εσύ το τόλμησες, ίσως έτσι μας μεγαλώνουν τους πιο πολλούς, να μην τολμούμε…

Είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι νομίζουμε. Οι περισσότεροι νιώθουν ασφάλεια άμα έχουν κάπου να πας να κοιμηθούν. Εγώ νιώθω την ίδια ασφάλεια στο δρόμο. Μέσα στο τσιατίρι μου. Και δεν είναι μόνο κατασκηνώσεις.  Πολλές φορές είναι φιλοξενίες. Πολλές φορές είναι πανδοχεία. Εκεί και αν γνωρίζεις κόσμο και αν δένεσαι.

Προλαβαίνεις να δεθείς;

Όσο προλαβαίνω. Ο κόσμος είναι που κάνει τη χώρα. Όχι οι λίμνες και τα κάστρα. Έκανα πολλούς φίλους μέσα σε αυτούς τους 18 μήνες. Έταξα πάνω από 200 σούβλες όταν βρεθούν όλοι αυτοί στη Κύπρο μια μέρα.

Pripyat, η πόλη - φάντασμα του Τσέρνομπιλ

Γιατί κάνεις αυτό το εγχείρημα;

Γιατί όχι; (χαχα). Η αλήθεια είναι ότι σκεφτόμουν να δουλέψω σκληρά σε αυτή τη ζωή και να δημιουργήσω οικογένεια. Να είμαι πρότυπο στερεοτύπων και να περάσω όλη μου τη ζωή περιμένοντας να γίνω 65 για να πάρω σύνταξη. Το ταξίδι θα μπορούσε να γίνει στην επόμενη μου ζωή...Εννοείται ότι μια φόρα ζούμε. Και δεν πρόκειται να την χαραμίσω.

Η οικογένεια σου;  Δεν προσπάθησε κάποιος να σε μεταπείσει;

Η οικογένεια μου είχε χρόνο να το χωνέψει ειδικά το εξάμηνο πριν να φύγω... To ταξίδι ήταν το μόνιμο θέμα μέσα στο σπίτι.. καθημερινότητα...έτσι είχαν χρόνο… Πιο πριν δεν νομίζω να με πίστευαν όποτε έλεγα ότι μια μέρα θα φύγω..

Σε ποια χώρα ένιωσες like home;

Βασικά σχεδόν παντού στο πρώην ανατολικό μπλοκ και Βαλκάνια. Θερμός κόσμος. Φιλόξενος. Δεν βιάζονται. Θα σταματήσουν να σε πιάσουν συζήτηση. Στην Τουρκία συνέχεια με σταματούσαν να μου κεράσουν τσάι. Στην Αλβανία το ίδιο. Βουλγαρία, Ρουμανία είχε κόσμο που με βρήκε που κατασκήνωσα και μου ζήτησε να πάω να μείνω στο σπίτι του. Στη Μολδαβία μια ολόκληρη παρέα μοτοσικλετιστών οργάνωσε εκδρομή για μένα για να δω κάποια αξιοθέατα. Ο ένας εξ αυτών, ο Αλέξανδρος, κάθε μέρα μου έστελνε μήνυμα αν είμαι καλά και αν χρειάζομαι κάτι.

 

Θα μπορούσες ποτέ να ζήσεις σε ένα μόνο μέρος;

Ε, δύσκολο... Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση που βρίσκομαι τώρα.  Στο μέλλον ίσως μπορεί..( στο πολυυυυυυυυυυυ μέλλον)

Υπήρξαν στιγμές που είπες «δεν αντέχω άλλο»; 

Υπήρξαν στιγμές μεγάλης κούρασης. Το “δεν αντέχω άλλο” το έχω πει αλλά όχι με την έννοια του “σταματάω το ταξίδι”.  Ήταν περισσότερο με την έννοια του, “πρέπει να σταματήσω να ξεκουραστώ” ή “πρέπει να κάνω ένα διάλειμμα” για λίγες μέρες σε ένα πανδοχείο. Το ταξίδι είναι τρόπος ζωής πλέον για μένα. Απολαμβάνω την κάθε μέρα του και δεν θα άλλαζα αυτή την εμπειρία με τίποτα.

Περισσότερες πληροφορίες για το ταξίδι μπορεί να βρει κάποιος στο:

www.ridegaia.com

http://www.livetrips.gr/trip/5062

https://www.youtube.com/c/ConstantinosKoushiappis48

www.facebook.com/ridegaia

www.instagram.com/ridegaia

http://livetrips.gr/trip/5062

 

Home