Φάκελος φροντιστήρια: Παρανομία και καταπολέμηση

Φάκελος φροντιστήρια: Παρανομία και καταπολέμηση

13/01/2018 - 09:00
topika-sponsor-logo
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων, Γιώργο Γαβριήλ, τα παράνομα φροντιστήρια δεν είναι απλώς πολλά, αλλά είναι πολύ περισσότερα από τα νόμιμα.
Άντρη Χαραλάμπους

Μάστιγα έχουν καταντήσει εδώ και χρόνια τα παράνομα φροντιστήρια στην Κύπρο. Μια μάστιγα που ο χρόνος και οι αρχές δεν φαίνονται ικανές να την καταπολεμήσουν σε ιδιαίτερο βαθμό.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων. Γιώργο Γαβριήλ, τα παράνομα φροντιστήρια δεν είναι απλώς πολλά, αλλά είναι πολύ περισσότερα από τα νόμιμα.

Θελήσαμε να ανοίξουμε το "Φάκελο: Παράνομα φροντιστήρια" για να δούμε τους λόγους "άνθησής τους", πως το Υπουργείο προσπαθεί να πατάξει την παρανομία και πολλά άλλα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία. 


 

Ποιοι είναι οι παράνομοι- Το κοινό μυστικό 

Είναι καλά γνωστό ότι παράνομα φροντιστήρια δεν διατηρούν μόνο αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, αλλά και εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάζονται στον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και “πελάτες” τους μάλιστα είναι και μαθητές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, το 2017, το 40% των διορισμένων Καθηγητών κάνει παράνομα φροντιστήρια. Ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς πως σχεδόν οι μισοί καθηγητές που διδάσκουν σε σχολεία δουλεύουν “υπερωρίες” στο σπίτι τους ή σε ιδιωτικά φροντιστήρια και όλα αυτά… δωρεάν, δηλαδή χωρίς φορολόγηση και έξοδα. 

Η πράξη τους αυτή βεβαίως, βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα κενά ολόκληρου του εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο νοσεί εδώ και χρόνια. 

Οι μαθητές και δη αυτοί που φοιτούν στα Λύκεια, βρίσκουν “αποκούμπι” στα ιδιωτικά φροντιστήρια εξαιτίας της επιθυμίας τους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τον καταρτισμό τους για την αγορά εργασίας.

To πρόβλημα σε αριθμούς

Από το 1965 που καταγράφονται φροντιστήρια, έχουν δοθεί πιστοποιητικά ίδρυσης σε 893 φροντιστήρια, από αυτά εγκεκριμένα που λειτουργούν σήμερα είναι 511 ενώ έχουν κλείσει τα 131.

Πριν από τη συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Αστυνομίας για τον καταρτισμό νέου συστήματος διαχείρισης των πληροφοριών για παράνομα φροντιστήρια, το 2016 έγιναν 10 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 5 είχαν στεφθεί με επιτυχία, καθώς εξαιτίας διαρροών οι υπόλοιποι 5 ενημερώθηκαν για τις προθέσεις της Αστυνομίας και έλαβαν τα μέτρα τους. Παράλληλα, σε διάστημα 3 χρόνων, από το 2014 μέχρι το 2017 έγιναν 60 επιχειρήσεις και οι δέκα παρανομούντες βρέθηκαν αντιμέτωποι με το Νόμο. 

Υπουργείο Παιδείας: Μεγάλο "αγκάθι" η απαρχαιωμένη νομοθεσία 

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή, αφού μας ανέφερε ότι φέτος το φαινόμενο έχει μειωθεί τόνισε ότι το μεγάλο “αγκάθι” είναι η απαρχαιωμένη νομοθεσία που διέπει τα ιδιωτικά φροντιστήρια, μια νομοθεσία που ισχύει από το 1971. 

Επεσήμανε μάλιστα ότι βρίσκεται στα σκαριά νέα νομοθεσία η οποία θα ρυθμίζει όλα όσα έχουν να κάνουν με τα ιδιωτικά φροντιστήρια. Τα νομοσχέδια έχουν ήδη ετοιμαστεί και αναμένεται η ψήφισή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Για τον Υπουργό αυτή θα είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις καθώς θα μπει μια τάξη στο εν λόγω ζήτημα, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει.

Η καταπολέμηση

Υπουργείο και Αστυνομία έχουν διαμορφώσει ένα μηχανισμό, από το 2016 και μετά, όπου μέσω εμπιστευτικού τρόπου θα τυγχάνουν διαχείρισης όλες οι καταγγελίες που φτάνουν στο Υπουργείο, για άτομα που λειτουργούν παράνομα φροντιστήρια.  

Τη διαχείριση καταγγελιών έχει το Τμήμα καταπολέμησης Εγκλημάτων ώστε να τυγχάνουν διαχείρισης με τον πιο εμπιστευτικό τρόπο ενώ είχαν οριστεί λειτουργοί, ένας από το Υπουργείο και ένας από το Τμήμα της Αστυνομίας για μεταβίβαση σε σφραγισμένο φάκελο των καταγγελιών, ούτως ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο διαρροής πληροφοριών.

Σε ότι αφορά στους παρανομούντες διορισμένους εκπαιδευτικούς, έχει δημιουργηθεί κανάλι επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείου και Αστυνομίας, ούτως ώστε να ενημερώνεται το Υπουργείο για όλες τις περιπτώσεις που φτάνουν στα δικαστήρια καθώς και για το αποτέλεσμα της δικαστικής διερεύνησης, ούτως ώστε να επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές, πέραν από τις ποινικές.

Μετά και την εφαρμογή του σχεδίου αυτού, όπως μας είπε ο κ. Καδής, επετεύχθη η μείωση των παράνομων φροντιστηρίων, ωστόσο δεν έχει εξαλειφθεί.

Τι λέει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντηστηρίων

O Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων, Γιώργος Γαβριήλ ανέφερε στην OffsiteCy ότι βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο όσο και με την Αστυνομία και ενημερώνουν αν περιέλθει κάτι στην αντίληψη του Συνδέσμου. 

Ο κ.Γαβριήλ απέδωσε την καθυστέρηση στην πάταξη τέτοιων φαινομένων στο φόρτο εργασίας της Αστυνομίας καθώς για να διερευνηθεί μια πληροφορία χρειάζεται αρκετός χρόνος.

Ο Σύνδεσμος προτείνει μάλιστα, για να λυθεί το πρόβλημα αυτό, όπως καταρτιστεί μια Επιτροπή Ελέγχου, η οποία σε συνεργασία με την Αστυνομία να ερευνά τις καταγγελίες άμεσα. Η πρόταση αυτή του Συνδέσμου τέθηκε και στη διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας. 

Απαγορευτικό το κόστος για να γίνει κάποιος νόμιμος;

Σύμφωνα με τον κ.Γαβριήλ, σε καμία περίπτωση το κόστος δεν είναι απαγορευτικό και εναπόκειται στον κάθε εκπαιδευτικό το ποσό που θα διαθέσει για τη δημιουργία ενός φροντιστηρίου κυρίως για τις εγκαταστάσεις, καθώς τα λειτουργικά έξοδα είναι περιορισμένα.

Γιατί επιλέγουν τα παράνομα οι γονείς; 

 

Σε ερώτηση μας κατά πόσο ο λόγος που ωθεί τους γονείς να εγγράφουν τα παιδιά τους σε παράνομα φροντιστήρια,είναι οικονομικός, μας λέχθηκε ότι τις πλείστες φορές τα δίδακτρα στα παράνομα φροντιστήρια είναι υψηλότερα συγκριτικά με τα αδειούχα. 

Ο κ. Γαβριήλ προτρέπει τους γονείς να εγγράφουν τα παιδιά τους σε αδειούχα ιδιωτικά φροντιστήρια καθώς αυτά, ελέγχονται από το Υπουργείο Παιδείας. Όπως είπε, τόσο η ύλη που διδάσκονται όσο και οι καθηγητές ελέγχονται πάντα από το αρμόδιο Υπουργείο, όπως επίσης ελέγχονται και οι εγκαταστάσεις εξαλείφοντας έτσι πιθανούς κινδύνους που μπορεί να διατρέξει ένας μαθητής. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς 

Άμεσα ενδιαφερόμενοι, μετά τα ίδια τα παιδιά, δεν είναι άλλοι από τους γονείς οι οποίοι ανησυχώντας για το μέλλον των παιδιών τους και αμφισβητώντας πολλές φορές την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας εκπαίδευσης, καταφεύγουν στα ιδιωτικά φροντηστήρια.

Ένας γονέας για να είναι σίγουρος εάν το φροντιστήριο στο οποίο έχει εγγράψει το παιδί του είναι νόμιμο, και άρα πληρεί όλες τις προϋποθέσεις, μπορεί να ανατρέξει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας στην οποία και είναι ανηρτημένα όλα τα αδειούχα φροντιστήρια αλλά και στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντηστιρίων Κύπρου, ενώ εναλλακτικά μπορεί να επικοινωνήσει με το Υπουργείο Παιδείας στο 22 800600 και με τον Σύνδεσμο στο 22 889759, για να ενημερωθεί καταλλήλως. 

Διαβάστε εδώ: Αξιοπρεπής διαβίωση κατά τη συνταξιοδότηση

Close