Καριέρα και οικογένεια-Μαμάδες μιλούν για τις δυσκολίες(pics)

Καριέρα και οικογένεια-Μαμάδες μιλούν για τις δυσκολίες(pics)
Το νομικό πλαίσιο στην Κύπρο

Πόσο εύκολο είναι να τα βγάζεις πέρα ως εργαζόμενη μαμά; Ποιες είναι οι καθημερινές δυσκολίες; Πόσο δύσκολο είναι τελικά να τα προλάβεις όλα; Η ατελείωτη μάχη της εργαζόμενης μαμάς ξεκινά κάθε μέρα και διαρκεί 24ωρες το 24ωρο σε κάποιες περιπτώσεις!

Τρεις Κύπριες μανούλες μας συστήνονται και απαντούν!

Δέσποινα Καρεκλά

Η Δέσποινα εργάζεται ως νηπιαγωγός και έχει μια αξιολάτρευτη 7χρονη κορούλα την οποία λατρεύει. Η ίδια ως μονογονιός αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες. ''Υπάρχει πολλή πίεση, δεν είναι όλα ρόδινα.Αλλά ευτυχώς έχω βοήθεια από τη μητέρα μου και προσπαθούμε μαζί...Σίγουρα όταν εργάζομαι κι έρχομαι σπίτι κουρασμένη χάνω ώρες με το παιδί, ωστόσο ο ποιοτικός χρόνος που περνούμε μαζί σε καθημερινή βάση είναι αρκετός για να τις αναπληρώσει.

Μητρότητα είναι το δώρο της ζωής που μέσα από αυτό εξελίσσεσαι και μαθαίνεις πώς να μαθαίνεις μέσα από το παιδί σου''.  

Όλγα Ταλιώτη

Η Όλγα είναι μαμά τριών τρισχαριτωμένων παιδιών ηλικίας 9, 8 και 4 χρονών. Εργάζεται ως νηπιαγωγός. Όπως αναφέρει η ίδια, είναι σίγουρα δύσκολο να τα βγάζεις πέρα όταν έχεις τρία παιδάκια και παράλληλα εργάζεσαι, ωστόσο η ίδια τονίζει ότι όλα γίνονται με πρόγραμμα αλλά και με την πολύτιμη βοήθεια των παππούδων.

''Μητρότητα για μένα σημαίνει τα πάντα, είναι η ζωή μου όλη τα αγγελάκια μου. Ότι και να έχω όταν με αγκαλιάσουν και με φιλήσουν τα ξεχνώ όλα. Μητρότητα ίσον μεγάλη αγάπη, ο λόγος για να ζει μια μαμά''. Η Όλγα προσθέτει ότι παρά τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια εργαζόμενη μητέρα, όταν επιστρέψει σπίτι πρέπει να τα ξεχνά όλα και να αφιερώνεται στα παιδάκια της. ''Πρέπει να ετοιμάσεις φαγητό, να καθαρίσεις κι όλα αυτά μπορεί να διαρκέσουν μέχρι το βράδυ''.

Νατάσα Παρούτη

Η γλυκύτατη Νατάσα είναι περήφανη μαμά μιας κορούλας 4,5 ετών και ενός πανέμορφου τρίχρονου αγοριού. Εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρεία και όπως μας εξηγεί ως εργαζόμενη μητέρα το καθημερινό της πρόγραμμα είναι αρκετά πιεσμένο. ''Μετά βίας να τα προλάβεις όλα την ίδια ημέρα και ξεκινώντας από την ετοιμασία το πρωί και μετά τρέχεις να μην αργήσεις στη δουλειά''.

Η ίδια συνεχίζει: ''Μητρότητα όμως είναι πολύ μεγάλο πράγμα με μεγάλη σημασία. Δηλαδή πρώτα μαθαίνεις να δίνεις, σκέφτεσαι πρώτα τους άλλους και μετά τον εαυτό σου, είσαι σε συνεχή κατάσταση υπερκόπωσης αλλά δεν λες να σταματήσεις με τίποτα. Και η μητρότητα σε κάνει ευτυχισμένη. Το πιο όμορφο πράγμα που της έχουν πει τα μικρά της σε μια στιγμή που δεν το περίμενε ήταν η συγκινητική φράση: ''Είσαι η καλύτερη του κόσμου και κανένας δεν θέλω να μου πάρει τη μαμά μου...''

Τι ισχύει για τις εργαζόμενες μαμάδες στην Κύπρο

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η γυναίκα για το θηλασμό ή τη φροντίδα που απαιτείται για την ανατροφή του παιδιού της δικαιούται για χρονικό διάστημα έξι μηνών από τον τοκετό ή από την ήμερα που αρχίζει η άδεια μητρότητας στην περίπτωση υιοθεσίας, είτε να διακόπτει την εργασία της για μια ώρα είτε να προσέρχεται αργότερα είτε να αποχωρεί νωρίτερα κατά μια ώρα κάθε ήμερα από την εργασία της.

Όπως αναφέρει ο νόμος, ο χρόνος της μίας ώρας ημερήσιας διακοπής ή της βραδείας προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας.

Μάλιστα, απαγορεύεται η απασχόληση των εγκύων σε εργασίες που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες για την υγιεινή εξέλιξη της εγκυμοσύνης για περίοδο έξι μηνών μετά τον τοκετό.

Γυναίκα απασχολούμενη σε εργασία που χαρακτηρίζεται επικίνδυνη έχει το δικαίωμα, μετά τη βεβαίωση της εγκυμοσύνης της με πιστοποιητικό εγγεγραμμένου ιατρού, να μετατεθεί σε άλλη μη επιβλαβή εργασία, χωρίς να μειωθούν οι απολαβές της.

Η απόφαση-''βόμβα'' του ΔΕΕ

Αν και η νομοθεσία μας απαγορεύει στον εργοδότη να δίδει προειδοποίηση τερματισμού απασχόλησης σε μισθωτή κατά τη χρονική περίοδο που αρχίζει από τη στιγμή που θα του γνωστοποιήσει με πιστοποιητικό εγγεγραμμένου ιατρού την εγκυμοσύνη της ή θα του παρουσιάσει βεβαίωση του Τμήματος Υπηρε­ σιών Κοινωνικής Ευημερίας ότι προτίθεται να αναλάβει τη φροντίδα παιδιού για σκοπούς υιοθεσίας, η χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο έκρινε ότι "επιτρέπεται η απόλυση εγκύων εργαζομένων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων", φαίνεται ότι ανοίγει τον ασκό του αιόλου. Το ΔΕΕ, τόνισε στο πλαίσιο της απόφασης ότι ο εργοδότης οφείλει να γνωστοποιήσει στην έγκυο εργαζομένη τους λόγους που δικαιολογούν την απόλυση, καθώς και τα αντικειμενικά κριτήρια που καθορίστηκαν για την επιλογή των εργαζομένων που θα απολυθούν, διευκρινίζοντας ότι η ίδια η κατάσταση της εγκυμοσύνης δεν μπορεί να είναι λόγος απόλυσης.

10