Έτσι καθαρίζονται τα ψηφιδωτά λέει το Τμ. Αρχαιοτήτων-Αντιδράσεις

Έτσι καθαρίζονται τα ψηφιδωτά λέει το Τμ. Αρχαιοτήτων-Αντιδράσεις

12/04/2018 - 09:43
topika-sponsor-logo
Κόσμος περπατά επάνω, σκούπες, φτυάρια και απορρίμματα- Τι λένε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων
Του Αντρέα Πολυκάρπου

Με σκούπα και φαράσι καθαρίζουν τα ψηφιδωτά στην Επαρχία Πάφου γεγονός που προκάλεσε δεκάδες αντιδράσεις λόγω της ζημιάς που πιστεύεται- ότι μπορεί να επιφέρει ο συγκεκρμένος τρόπος καθαρισμού σε αρχαιολογικά μνημεία μεγάλης πολιτιστικής αξίας όπως τα συγκεκριμένα ψηφιδωτά.

Το ζήτημα ήρθε στο φως μετά από ανάρτηση στο Facebook που συνοδεύεται από φωτογραφία καθαρίστριας να καθαρίζει τα εν λόγω ψηφιδωτά χρησιμοποιώντας σκούπα και μεταλλικό φαράσι.

Ανάρτηση

Meanwhile στην Πάφο,μια αμέριμνη καθαρίστρια του τμήματος αρχαιοτήτων «καθαρίζει»τα διεθνούς φήμης,μοναδικού κάλλους και μεγάλης πολιτιστικής αξίας ψηφιδωτά με την σκουπούα της στετές μου,τζιαι το σιδερένιο της φτιαρούι!

Εάν συνεχίσει με τούτο τον ρυθμό ως το καλοτζιάρι οι παφιτες θα γυρευκουν ψηφιδωτά να δείξουν!

Φυσικά οι τεράστιοι αρχαιολόγοι μας κάτι περισσότερο πρέπει να γνωρίζουν για να θεωρείτε η συγκεκριμένη πράξη η πλέον κατάλληλη για τον καθαρισμό των ψηφιδωτών. Φυσικά κάτι θα γνωρίζουν περισσότερο και οι τεράστιοι πολιτιστικοί «παράγοντες»της πόλης,so ας μην προτρέχουμε.

Τα ψηφιδωτά της Παφου θεωρούνται από την Unesco ως παγκόσμια κληρονομιά και ως τέτοια πρέπει να τα διαφυλάξουμε για να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ετσι και αλλιώς δεν θα έχουμε και τίποτε άλλο της προκοπής για να τους παραδώσουμε.

Οι πάφιοι όταν με το καλό τελειώσουν με τες πλατείες,τζιαι τες διεθνούς φήμης παραστάσεις τους, ας κοιτάξουν τζιαί λίο τούτες τες γέριμες τες πετρούες που τους τες άφησαν κληρονομιά κάτι τύποι που ήταν τζιαί σύγχρονοι τζιαι καλλιτέχνες,τζιαι εικαστικοί ακριβως 2000 χρόνια πριν.

*η καθαρίστρια δεν φταίει σε τιποτα,αντιθέτως την συμπονάμε.

Παράλληλα, αυτό δεν φαίνεται να είναι και το μοναδικό ζήτημα αφού όπως αναφέρεται στην ίδια ανάρτηση δεν υπάρχουν φύλακες γεγονός που επιτρέπει σε επισκέπτες να εισέρχονται στο χώρο των ψηφιδωτών και να περπατούν αμέριμνοι σε αυτά ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται διάφορα σκουπίδια στο χώρο.

Ανάρτηση

Φυλακες δεν υπάρχουν,χτές επεταχτηκεν ένας μιτσης μέσα τζιαι επερπατα πας τα ψηφιδωτα γιατί έτσι του εκαπνισε.Έμπιξα του την φωνή.Καμποσα μπλε στουπώματα που τα νερά που κουβαλούν οι τουρίστες θωρείς τα ποτζιεί ποδά πεταξουμενα.Τζιαι θκιο τρία πεταξούμενα πας τα ψηφιδωτα.

Τέλος υπάρχουν σύγχρονοι τρόποι φύλαξης τζιαι αποφυγής άμεσης επαφής των ανθρώπων με τα έργα τέχνης.

Τι λένε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και με το Λειτουργό κο Λευτέρη Χαραλάμπους μας ειπώθηκε ότι τα συγκεκριμένα ψηφιδωτά πρέπει να καθαρίζονται κάθε χρόνο με εδικό τρόπο. Η χρήση της σκούπας με το φαράσι είναι ο ενδεδειγμένος αφού χρησιμοποιείται όπου δεν υπάρχουν ψηφίδες.

Αν δεν σκουπιστούν τα ψηφιδωτά θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα. Εξάλλου, το φαράσι δεν χρησιμοποιήθηκε πάνω στα ψηφιδωτά αλά πάνω στο κονίαμα.

Δεν υφίσταται πρόβλημα φύλαξης αφού τα ψηφιδωτά δεν μπορούν να κλαπούν. Από την άλλη ο χώρος είναι τεράστιος γεγονός που κάποτε δεν επιτρέπει την εύκολη φύλαξη τους. Παράλληλα, αν ένα άτομο πατήσει πάνω, αυτό δεν προκαλεί κάποια ζημιά αφού και οι τεχνικοί κινούνται στο χώρο των ψηφιδωτών.

 

 

Διαβάστε εδώ: Η σημασία της αποταμίευσης - επένδυσης για τον οικονομικό προγραμματισμό

Close