Υπόθεση φάρμακα: Γιατί οι τιμές δεν πέφτουν- Τι αλλάζει το 2019

Υπόθεση φάρμακα: Γιατί οι τιμές δεν πέφτουν- Τι αλλάζει το 2019
Ολόκληρο εμπόριο πλαστών και μη φαρμάκων στην Κύπρο- Πως φτάνουν και ποιοι οι κίνδυνοι- Για ποιους λόγους οι τιμές των φαρμάκων στην Κύπρο είναι στα ύψη

Διαστάσεις φαίνεται να παίρνει το θέμα με τα φάρμακα που διατίθενται στα κατεχόμενα ειδικότερα μετά την ανακοίνωση της αυτοαποκαλούμενης «Ένωσης» Τ/κ φαρμακοποιών οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα φάρμακα μαϊμού που κυκλοφορούν στα κατεχόμενα.

Η εκ λόγω  «ένωση»  καλεί τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και να αγοράζουν τα φάρμακα τους μόνο από «εγκεκριμένα» φαρμακεία.

Εξάλλου, σε μήνυμα της η «πρόεδρος» της «ένωσης» Σουάι Σεβίντς αναφέρεται στο πρόβλημα της πώλησης των ψεύτικων φαρμάκων στα κατεχόμενα και κάνει ειδική αναφορά στα φάρμακα που αφορούν το αδυνάτισμα, τον καρκίνο και τα φάρμακα στυτικής δυσλειτουργίας.

Γιατί οι τιμές των φαρμάκων είναι ψηλές

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Κύπρου κα Ελένη Πιερά μας ανέφερε ότι το όλο ζήτημα επιβεβαιώνει τους φόβους των φαρμακοποιών οι οποίοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια  τονίζουν ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός όταν αγοράζει φάρμακα τόσο από τα κατεχόμενα και από άλλες χώρες όσο και από το διαδίκτυο.

Θα έπρεπε να γίνονται ακόμα πιο αυστηροί έλεγχοι αφού σε πολλές περιπτώσεις γίνεται κανονικότατο – παράνομο- εμπόριο φαρμάκων στις ελεύθερες περιοχές με αποτέλεσμα ο κόσμος να μένει εκτεθειμένος.

Από το Φεβρουάριο τυο 2019 θα αλλάξουν, όμως, αρκετά τα πράγματα αφού πλέον όλα τα φάρμακα θα έχουν ειδική σήμανση ούτως ώστε να μην εισέρχονται πλαστά φάρμακα στην Ε.Ε. γενικά.

Πέρα από τα πλαστά φάρμακα, ένα ακόμα σοβαρό θέμα είναι το γεγονός ότι ακόμα και τα νόμιμα φάρμακα μπορεί να αλλοιωθούν λόγω του τρόπου που μεταφέρονται στους καταναλωτές αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στον τρόπο μεταφοράς τους.

Σε ερώτημα μας σχετικά με φάρμακα που δεν υπάρχουν στις ελεύθερες περιοχές και τα οποία συνταγογραφούνται από γιατρούς (λόγω του ότι είναι πιο αποτελεσματικά) με αποτέλεσμα οι καταναλωτές είτε να τα αγοράζουν από το εξωτερικό (κυρίως Ελλάδα) είτε από τα κατεχόμενα (αν υπάρχουν) η κα Πιέρα μας απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάτι επί του θέματος αλλά ίσως να υπάρχει φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία και στις ελεύθερες περιοχές.

Το ζήτημα, όμως, όπως μας διευκρίνισε είναι τα φάρμακα που έχουμε και στις ελεύθερες περιοχές και τα οποία αντικαθιστούνται από αυτά των κατεχομένων λόγω της διαφοράς της τιμής.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο, τα τελευταία χρόνια οι τιμές στα φάρμακα έχουν μειωθεί πέραν του 10-15%. αλλά μόνο  με το ΓεΣΥ θα πέσουν σημαντικά  οι τιμές.

Ο λόγος των υψηλών τιμών δεν είναι άλλος σύμφωνα με την ίδια από το γεγονός ότι το 80% των φαρμάκων διατίθενται από δημόσια νοσηλευτήρια με αποτέλεσμα η «ελεύθερη» για τους ιδιώτες αγορά να είναι μόλις του 20%.

Το γεγονός αυτό εμποδίζει τις εταιρείες να ρίξουν τις  τιμές για μια τόσο μικρή αγορά.

Υπάρχουν περιπτώσεις που αν ζητήσουμε να πέσει η τιμή των φαρμάκων τότε οι εταιρείες προτιμούν να μην στείλουν στη χώρα μας λόγω της ιδιαιτερότητας που υπάρχει με το μικρό ποσοστό αγοράς για τους ιδιώτες.

Ο λόγος αυτός είναι που δεν επιτρέπει στην Κύπρο- σύμφωνα με την ίδια- να έχει παρόμοιες τιμές με άλλες μεγαλύτερες χώρες.

Ποια τα βασικά προβλήματα

Την ίδια στιγμή, την ανησυχία του εκφράζει με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών ο οποίος τονίζει ότι «υπήρξαν προειδοποιήσεις τόσο από πλευράς Κυβέρνησης όσο και από πλευράς του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών (ΣΦΕΚ) για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν από τη χρήση φαρμάκων τα οποία διατίθενται στην κατεχόμενη Κύπρο, αρκετοί είναι ακόμα οι Ελληνοκύπριοι ασθενείς που τα προμηθεύονται από φαρμακεία στα κατεχόμενα».

Φθηνότερα

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΣΦΕΚ τονίζει ότι  ένας από τους κυριότερους λόγους της προμήθειας φαρμάκων από τα κατεχόμενα είναι η δικαιολογία ότι τα φάρμακα είναι φθηνότερα στις κατεχόμενες περιοχές, με αποτέλεσμα οι  ασθενείς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους ή ακόμη και την ίδια τη ζωή τους, «αγοράζοντας σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας τα οποία διατίθενται χωρίς κανένα έλεγχο από φαρμακεία τα οποία λειτουργούν χωρίς άδεια από τις επίσημες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επάνω στο ζήτημα αυτό ο ΣΦΕΚ καλεί τους καταναλωτές να διερωτηθούν «γιατί οι τιμές είναι κατά πολύ χαμηλότερες και να προβληματισθούν σε σχέση τόσο με την προέλευση των φαρμάκων αυτών όσο και για τη γνησιότητα τους».

Από πηγάζουν οι κίνδυνοι

Φάρμακα χωρίς ελέγχους από την Ε.Ε.

Βασικό ζήτημα για τον ΣΦΕΚ είναι το γεγονός ότι : «Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τα φαρμακεία αυτά πληρούν τις προδιαγραφές ορθής φύλαξης και συντήρησης των σκευασμάτων τα οποία διαθέτουν στους ασθενείς,  ενώ σίγουρα δεν τυγχάνουν ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Φαρμακοποιοί χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος ο καταναλωτής να γνωρίζει αν οι φαρμακοποιοί στις κατεχόμενες περιοχές έχουν τύχει της κατάλληλης εκπαίδευσης ή αν κατέχουν  τίτλο σπουδών.

Δεν τους ελέγχει κανείς

Στην κατεχόμενη, επίσης, Κύπρο δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ελέγχου ο οποίος θα διασφάλιζε την ποιότητα και τη γνησιότητα των  φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Μόνο με το ΓεΣΥ η λύση

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, τέλος,  ότι  «λύση στο όλο πρόβλημα μπορεί να δοθεί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία τα φάρμακα δεν θα πληρώνονται από τους ασθενείς αλλά από το κράτος. Η πρόνοια αυτή θα εξαλείψει την δικαιολογία της αγοράς φαρμάκων από τα κατεχόμενα, λόγω της χαμηλότερης τιμής στην οποία δι

10